Hyppää pääsisältöön

Saattokeikka

Jack Nicholson elokuvassa Saattokeikka
Jack Nicholson on Badass Buddusky Jack Nicholson elokuvassa Saattokeikka Saattokeikka,Jack Nicholson,teeman elokuvat

Jack Nicholsonin 70-luvun elokuvien sarjaa jatkaa raju komedia, jossa kaksi sanavalmista ja rettelöivää merisotilasta kuljettaa nuorta kokematonta toveriaan vankilaan ja päättää pitää matkalla niin hauskaa kuin mahdollista.
Saattokeikka uusintana Teemalla la 15.7. klo 23.06.

18-vuotias merisotilas Larry (Randy Quaid) on saanut pikkurikoksesta suhteettoman ankaran tuomion: varkauden yrityksestä kahdeksan vuotta vankeutta ja sotilasarvon menetys. Kersantit “Badass” Buddusky (Jack Nicholson) ja “Mule” Mulhall (Otis Young) saavat tehtäväksi vangin saattamisen bussilla ja junalla tukikohdasta laivaston vankilaan.

Seuraa koominen matka mutta väärentämättömän 70-lukulaisella, yhteiskuntaan pettyneellä, sosiopaattisella svengillä. Päähenkilöt ovat merimiehiä kuivalla maalla; suolavettä ei näy pisaraakaan. Vietnamin sota on vielä meneillään mutta näkyy vain siviilien tavassa katsella sotilaita viistoon ja inttää heidän kanssaan politiikasta. Koko tarinan koomisen asetelman perustava lähtökohta on puhtaasti byrokraattinen: kun laivaston mies on “siirtymässä” asemapaikasta toiseen, kukaan ei pidä kirjaa hänen olinpaikastaan, ja niinpä saattomatka tarjoaa “Shit Cityksi” nimittämässään tukikohdassa pitkästyville kantakersanteille viisi päivää harvinaista vapautta. Budduskyn johdolla retkikunta päättää käyttää vapaapäivät hyväkseen huvittelemalla raivoisasti sitä mukaa, kuin tilaisuuksia tulee vastaan. Juopotellaan, tapellaan, käydään ilotalossa. New Yorkissa kohdataan jopa buddhalaisia, jotka opettavat nuoren vangin toistelemaan mantraansa.

Larry (Randy Quaid), Badass (Jack Nicholson) ja Mule (Otis Young) elokuvassa Saattokeikka
Pojilla on hauskaa Washingtonissa. Larry (Randy Quaid), Badass (Jack Nicholson) ja Mule (Otis Young) Larry (Randy Quaid), Badass (Jack Nicholson) ja Mule (Otis Young) elokuvassa Saattokeikka Saattokeikka,Jack Nicholson,teeman elokuvat

Vartijat ja vanki lähestyvät toisiaan asteittain ja ennen pitkää heidän välilleen muodostuu sanaton ja vaistonvarainen yhteisymmärrys. Kaikki he joutuvat päivästä toiseen sietämään määräilyä, pikkumaisuutta, jäykkyyttä, voimattomuuden tunnetta, kaikkea sitä mitä amerikkalainen sotilasslangi kutsuu nimellä “chickenshit”, “kananpaska”. Kaikki he tietävät, ettei siviilielämä tarjoa heidän kaltaisilleen työväenluokkaisille miehille sen parempaa. Tilaisuuden tullen heidän on yhdessä otettava irti minkä saavat ja annettava takaisin mahdollisuuksien mukaan.

Saattokeikka on loistava komedia, jossa Jack Nicholson päästelee täysillä jäljittelemättömään tyyliinsä. Mutta se on myös katkeran uhmakas elokuva vapauden puutteesta. Läpi näennäisen reteän seikkailun on takaraivossa kuin krapulapäänsärkynä jyskyttävä tietoisuus siitä, että päähenkilöt eivät ole vapaita. Matkan päätyttyä miehet joutuvat lusimaan, yksi vankilaan, kaksi takaisin tuttuun laivastotukikohtaan, missä he odottelevat turhaan pääsevänsä edes merelle. Kysymys vapaudesta tuodaan kutkuttavan lähelle kohtauksessa, jossa meripojilta kysytään, ovatko he lomilla ja he korjaavat: armeijassa on lomaa, mutta laivastossa sen nimi on “vapaus” (liberty).

Mutta vapauden kipinä ei koskaan täysin sammu. Lyhyen matkan aikana ujosta ja arasta Larrysta kuoriutuu ihminen, joka antaa arvoa itselleen ja uskaltaa jopa vaatia jotain, vaikka siitä olisi toisille vaivaa.

Elokuvan alkuperäinen nimi on “The Last Detail”, siis “Viimeinen partio” – julman ironinen nimi, sillä aivan selvää on, ettei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen paskaduuni lajissaan. Tarina alkaa ja päättyy byrokraatin työpöydän ääressä, missä elämän kirjo kuihtuu kysymykseksi siitä, onko oikeat paperit toimitettu asianmukaisesti kuitattuina ja riittävän monena kappaleena. Parasta, mitä tavallinen tollo voi odottaa, on päästä ehkä joskus poikkeamaan Baltimoressa.

Jack Nicholson tekee elokuvassa joskus uransa parhaaksikin mainitsemansa roolityön, josta hänet palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla ja oli Oscar-ehdokkaana jo kolmatta kertaa muutaman vuoden aikana. Ensimmäisen Oscarinsa Nicholson sai seuraavana vuonna elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän.

 • Saattokeikka (The Last Detail), USA 1973. O: Hal Ashby. N: Jack Nicholson, Randy Quaid, Otis Young

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!