Hyppää pääsisältöön

Saattokeikka

Jack Nicholson elokuvassa Saattokeikka
Jack Nicholson on Badass Buddusky Jack Nicholson elokuvassa Saattokeikka Saattokeikka,Jack Nicholson,teeman elokuvat

Jack Nicholsonin 70-luvun elokuvien sarjaa jatkaa raju komedia, jossa kaksi sanavalmista ja rettelöivää merisotilasta kuljettaa nuorta kokematonta toveriaan vankilaan ja päättää pitää matkalla niin hauskaa kuin mahdollista.
Saattokeikka uusintana Teemalla la 15.7. klo 23.06.

18-vuotias merisotilas Larry (Randy Quaid) on saanut pikkurikoksesta suhteettoman ankaran tuomion: varkauden yrityksestä kahdeksan vuotta vankeutta ja sotilasarvon menetys. Kersantit “Badass” Buddusky (Jack Nicholson) ja “Mule” Mulhall (Otis Young) saavat tehtäväksi vangin saattamisen bussilla ja junalla tukikohdasta laivaston vankilaan.

Seuraa koominen matka mutta väärentämättömän 70-lukulaisella, yhteiskuntaan pettyneellä, sosiopaattisella svengillä. Päähenkilöt ovat merimiehiä kuivalla maalla; suolavettä ei näy pisaraakaan. Vietnamin sota on vielä meneillään mutta näkyy vain siviilien tavassa katsella sotilaita viistoon ja inttää heidän kanssaan politiikasta. Koko tarinan koomisen asetelman perustava lähtökohta on puhtaasti byrokraattinen: kun laivaston mies on “siirtymässä” asemapaikasta toiseen, kukaan ei pidä kirjaa hänen olinpaikastaan, ja niinpä saattomatka tarjoaa “Shit Cityksi” nimittämässään tukikohdassa pitkästyville kantakersanteille viisi päivää harvinaista vapautta. Budduskyn johdolla retkikunta päättää käyttää vapaapäivät hyväkseen huvittelemalla raivoisasti sitä mukaa, kuin tilaisuuksia tulee vastaan. Juopotellaan, tapellaan, käydään ilotalossa. New Yorkissa kohdataan jopa buddhalaisia, jotka opettavat nuoren vangin toistelemaan mantraansa.

Larry (Randy Quaid), Badass (Jack Nicholson) ja Mule (Otis Young) elokuvassa Saattokeikka
Pojilla on hauskaa Washingtonissa. Larry (Randy Quaid), Badass (Jack Nicholson) ja Mule (Otis Young) Larry (Randy Quaid), Badass (Jack Nicholson) ja Mule (Otis Young) elokuvassa Saattokeikka Saattokeikka,Jack Nicholson,teeman elokuvat

Vartijat ja vanki lähestyvät toisiaan asteittain ja ennen pitkää heidän välilleen muodostuu sanaton ja vaistonvarainen yhteisymmärrys. Kaikki he joutuvat päivästä toiseen sietämään määräilyä, pikkumaisuutta, jäykkyyttä, voimattomuuden tunnetta, kaikkea sitä mitä amerikkalainen sotilasslangi kutsuu nimellä “chickenshit”, “kananpaska”. Kaikki he tietävät, ettei siviilielämä tarjoa heidän kaltaisilleen työväenluokkaisille miehille sen parempaa. Tilaisuuden tullen heidän on yhdessä otettava irti minkä saavat ja annettava takaisin mahdollisuuksien mukaan.

Saattokeikka on loistava komedia, jossa Jack Nicholson päästelee täysillä jäljittelemättömään tyyliinsä. Mutta se on myös katkeran uhmakas elokuva vapauden puutteesta. Läpi näennäisen reteän seikkailun on takaraivossa kuin krapulapäänsärkynä jyskyttävä tietoisuus siitä, että päähenkilöt eivät ole vapaita. Matkan päätyttyä miehet joutuvat lusimaan, yksi vankilaan, kaksi takaisin tuttuun laivastotukikohtaan, missä he odottelevat turhaan pääsevänsä edes merelle. Kysymys vapaudesta tuodaan kutkuttavan lähelle kohtauksessa, jossa meripojilta kysytään, ovatko he lomilla ja he korjaavat: armeijassa on lomaa, mutta laivastossa sen nimi on “vapaus” (liberty).

Mutta vapauden kipinä ei koskaan täysin sammu. Lyhyen matkan aikana ujosta ja arasta Larrysta kuoriutuu ihminen, joka antaa arvoa itselleen ja uskaltaa jopa vaatia jotain, vaikka siitä olisi toisille vaivaa.

Elokuvan alkuperäinen nimi on “The Last Detail”, siis “Viimeinen partio” – julman ironinen nimi, sillä aivan selvää on, ettei tämä ole ensimmäinen eikä viimeinen paskaduuni lajissaan. Tarina alkaa ja päättyy byrokraatin työpöydän ääressä, missä elämän kirjo kuihtuu kysymykseksi siitä, onko oikeat paperit toimitettu asianmukaisesti kuitattuina ja riittävän monena kappaleena. Parasta, mitä tavallinen tollo voi odottaa, on päästä ehkä joskus poikkeamaan Baltimoressa.

Jack Nicholson tekee elokuvassa joskus uransa parhaaksikin mainitsemansa roolityön, josta hänet palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla ja oli Oscar-ehdokkaana jo kolmatta kertaa muutaman vuoden aikana. Ensimmäisen Oscarinsa Nicholson sai seuraavana vuonna elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän.

 • Saattokeikka (The Last Detail), USA 1973. O: Hal Ashby. N: Jack Nicholson, Randy Quaid, Otis Young

Lisää ohjelmasta

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!