Hyppää pääsisältöön

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Tiina Elovaara muistuttaa, että perussuomalaiset ei ole syntynyt maahanmuuttokysymysten ympärille

Mitä perussuomalaiset lupaa nuorille? Onko parempi keskittää lukiot yhteen vai pitää hajallaan ympäri kuntaa? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Jokaiselta kysytään viisi vakiokysymystä.

Tiina Elovaara. // Kuva: Tiinaelovaara.fi / Susanna Hynynen

Perussuomalaisten Tiina Elovaara on 30-vuotias tamperelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja. Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut puolueessa mukana jo pitkään – jo ennen kuin se nousi jytkyn myötä suurten puolueiden joukkoon, vakavasti otettavaksi valtakunnalliseksi poliittiseksi voimaksi. Hän pääsi Tampereen kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 2008, vain 21-vuotiaana opiskelijana.

Moni pitää Elovaaraa outolintuna perussuomalaisissa. Hän on esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain kannattaja eikä ole profiloitunut maahanmuuttokysymyksissä. YleX Etusivun kuntavaalihaastattelussa Elovaara muistuttaakin, että perussuomalaiset ei ole alkujaan syntynyt varsinaisesti maahanmuuttokysymysten ympärille, vaan puolueen ytimessä on ollut vähäosaisten puolustaminen.

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

Elovaara toivoisikin, että perussuomalaiset ei näyttäytyisi julkisuudessa pelkästään maahanmuutokysymyksiin keskittyvänä puolueena.

- Haluaisin nähdä entistä enemmän lasten ja nuorten asioita koskevia kysymyksiä, ympäristöä, sosiaali- ja terveyspuolen asioita. Jos on hallituspuolue, sen perspektiivin pitää olla laaja.

Miksi puolueesi on täydellinen?

- Mä en ajattele, että mikään tai kukaan on täydellistä ikinä. Musta on mahtavaa kuulua epätäydelliseen puolueeseen. Meidät kyllä varmaan tunnetaan meidän rosoisuudestamme, ja se on kyllä toisaalta myös vahvuus. Meille on saanut tulla, vaikkei olisi kukaan tai mitään.

2. Lampun henki ilmoittaa, että sinulla on kolme toivomusta. Mitkä ne ovat?

- Kuntavaaliteemaan liittyen toivoisin ensimmäisenä yläasteille opoja. Haluaisin, että kukaan ei tippuisi siinä vaiheessa. Olemme tällä hetkellä tosi huolissamme nuorista miehistä, jotka jättävät varsinkin amiksen kesken. Opinto-ohjaajia tarvitaan lisää. Toisena toivoisin omaishoitajille riittävät resurssit. He tarvitsevat taloudellista tukea, mutta myös henkistä ja fyysistä tukea sekä lomapäivä. Kolmantena toivoisin valtakunnallisesti ja ehkä jopa kansainvälisesti avoimuutta ja sydämellisyyttä. Tässä ajassa ollaan kohdattu aika kovia ilmiöitä, ja musta empatialle olisi tarvetta.

3. Mitä perussuomalaiset lupaa nuorille? Mistä tiedämme, että näitä vaalilupauksia ei petetä?

- Meillä on ollut aika vahvasti esillä muun muassa koulukiusaaminen. Olen itsekin tehnyt aiheesta lakialoitteen. Olemme huolestuneita siitä käytännöstä, mikä Suomeen on päässyt syntymään: se on tosi usein kiusattu, joka vaihtaa koulua. Mä olen halunnut lähteä kyseenalaistamaan tätä ajatusta, se lähettää mun mielestä väärän signaalin. Puolueemme lupaa nuorten osalta kiinnittää huomiota ainakin koulukiusaamisasioihin.

4. Kuvittele, että olet kuntadiktaattori. Säilytätkö monta lukiota lähellä oppilaita, vai laitatko lukiot yhdeksi kouluksi, jossa on hyvä kurssivalikoima?

- Paha! Jos pitää näistä kahdesta valita, ehkä säilyttäisin niitä lähilukioita. Suomi on kuitenkin aika harvaan asuttu maa, enkä halua, että koulumatkat on ihan kohtuuttoman pitkiä. Ja haluan uskoa myös lähilukioiden kurssivalikoimaan.

5. Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla suomalaisella saa olla lähimpään ammattikouluun?

- Se ensisijaisesti riippuu siitä, onko sinne hyvät julkiset yhteydet. Mutta mikä nyt on kohtuullista, mun mielestä ei tuntia kauempaa saa missään nimessä mennä. Ajatellaan se vaikka kuudenkymmenen kilometrin kohdalle.

Kuuntele Tiina Elovaaran haastattelu kokonaan:

Korjattu 6.4. kello 14.45: 3. kysymyksessä luki virheellisesti, että vaihtoehtona oli yhdistää lukiot yhdeksi kouluksi, joka on lähellä oppilaita. Oikeasti vaihtoehto oli yksi lukio, jossa hyvä kurssivalikoima.

Lue myös:

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi on käynyt koulunsa saameksi, mutta ei ole saamelainen

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Torniolainen Katri Kulmuni kannustaa nuoria maailmalle - ja sitten takaisin kotiseudulle