Hyppää pääsisältöön

Daddy and the Muscle Academy

Tom of Finlandin piirros
Tom of Finlandin piirros Kuva: Tom of Finland Tom of Finland,Dokumenttiprojekti,teeman dokumentit

Tom of Finland oli harvojen tuntema nimi kotimaassaan, ennen kuin Ilppo Pohjolan dokumentti Daddy and the Muscle Academy esitettiin televisiossa vuonna 1992.
Teema perjantaina 31.3. klo 23.25. Areenassa 7 päivää

Dokumentti on kuvattu Tomin ollessa 70-vuotias ja täydessä työssä taiteilijana. Tom kuitenkin kuoli vuonna 1991, vain vähän aikaa elokuvan valmistumisen jälkeen, joten ensimmäinen hänestä tehty henkilökuva jäi myös viimeiseksi. Ensi-iltansa se sai Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla Helsingissä.

Tom/Touko Laaksonen kertoo kameran edessä elämästään ja urastaan. Siitä, kuinka hän lähetteli piirroksiaan amerikkalaiseen lehteen Suomesta nimimerkillä "Tom" ja sai sitä kautta nimensä. "Mua harmitti se sikäli, että mä en mitenkään virallisesti edusta mitään Suomen maata." Taiteen lähtökohdista omissa sota-ajan kokemuksissa ja fantasioissa. Nahasta ja sen tunnusta. Siitä, kuinka hänen kuvansa perustuvat tekijänsä omiin fantasioihin.

Tom of Finland (Touko Laaksonen) dokumentissa Daddy and the Muscle Academy
Tom of Finland (Touko Laaksonen) dokumentissa Daddy and the Muscle Academy Tom of Finland,Dokumenttiprojekti,teeman dokumentit

Haastateltavana on myös miehiä, jotka kertovat omasta suhteestaan Tom of Finlandin taiteeseen ja kuvien vaikutuksesta elämäänsä. Tomin kuvat tavallisista ihmisistä, rehdeistä ja reippaista miehistä pitämässä hauskaa ovat vaikuttaneet valtavasti homokulttuurin kuvastoon sekä lukemattomiin yksilöihin, jotka ovat kohdanneet niissä yhteiskunnan kieltämän asian positiivisessa valossa. Tomin kuvissa keskeistä on katsekontakti ja hyväntuulisuus. Ne myös toivat sukupuolettoman tai "kolmatta sukupuolta" edustavan homomiehen rinnalle korostetun miehekkään tyypin ja kuvittivat mielikuvan "taipumattoman vallankäyttäjän" pehmeästä puolesta.

Elokuva on edellisen kerran nähty TV2:n Dokumenttiprojektissa vuonna 2011.

 • Daddy and the Muscle Academy, Suomi 1991. Ohjaus Ilppo Pohjola. Tuotanto Filmitakomo oy/Yle TV2 Dokumenttiprojekti
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema