Hyppää pääsisältöön

Itärajan vuotamisen taustalla rikollisuutta

Kun turvapaikanhakijat tulivat usein polkupyörillä Napapiirin pohjoispuolelle Venäjän kautta, ihmetys oli suuri sekä Norjassa että Suomessa syksyllä 2015 ja talvella 2016.

Norja kiristi turvapaikanhakijoiden pääsyä yli rajan, ja heidän matkansa kääntyi kohti Suomen kahta pohjoisinta raja-asemaa, Raja-Jooseppia ja Sallaa. Kaiken kaikkiaan Venäjän kautta tuli noin 1 700 turvapaikanhakijaa, suurin osa vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan.

Suomen päässä riitti kysymyksiä. Rajavartiolaitos ja poliittinen johto keskustelivat Venäjän kanssa, mutta tietoa ei tullut juuri lisää.

”Ruvettiin kysymään, mikä tässä on muuttunut”, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo.

Venäjän suunnalta tuli viesti, että ihmisiä ei voi estää lähtemästä maasta, jos he niin haluavat. Viranomaisten yhteiseksi mielenkiinnon kohteeksi nousi ilmiön taustalla oleva järjestäytynyt rikollisuus, joka järjesti matkoja yli rajojen ja otti kunnon korvauksen turvapaikanhakijoilta.

”Kun alettiin kuunnella ihmisten kertomuksia, sieltä löytyi tarinoita, jotka vahvistivat sitä, että jotain rikollista toimintaa tämän ympärillä oli”, Nerg sanoo.

Yhdessä tapauksessa afganistanilaisen perheen matka kotimaasta Moskovan ja Murmanskin kautta Suomeen maksoi yli Yhdysvaltain 23 000 dollaria.

”Käsittelemättömiksi kysymyksiksi jäi, miksi kaikki tapahtui niin yhtäkkiä ja vain kahdella raja-asemalla. Sekä: miksi tehokas venäläinen turvallisuusorganisaatio ei pysäyttänyt sitä.”

Nyberg: Venäjä
halusi lähettää viestin

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen loppui tilapäisen rajasopimuksen avulla. Jo ennen sopimusta tulijoiden määrä oli pienentynyt.

”Se päättyi helmikuun 26. päivänä Venäjän presidentin ilmoitukseen siitä, että viranomaisten tulee taistella päättäväisesti laitonta maahantuloa edistävää järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan”, Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen sanoo.

Suomen suurlähettiläänä Moskovassa toiminut René Nyberg sanoo Venäjän halunneen lähettää viestin, että maa pystyy aiheuttamaan ongelmia Suomelle ja Norjalle. Viesti ei ollut erityisen hyvin harkittu.

”Pohjoismaiden rajat ovat Venäjän parhaita rajoja. Rajayhteistyö on ollut ensiluokkaista ennen kuin ongelmia luotiin syksyllä 2015 ja talvella 2016”, Nyberg sanoo.

Kun Itäraja vuoti -ohjelma on Yle/Fem Spotlightin ja Norjan television NRK:n yhteistyötä. Ohjelma on katsottavissa suomeksi tekstitettynä Yle Areenassa.

Toimittajana Patrik Skön