Hyppää pääsisältöön

Kisailua maalaisrakkaudesta

Ranskan 1700-luvun ylhäisö ja porvaristo ihaili maaseutua ja sen puhtoisia, viattomia asukkeja rousseaulaisessa hengessä. Valistuneet hallitsijat Marie Antoinettea myöten rakastivat koomisessa oopperassa ja teatterissa esiintyviä ovelia palvelijoita ja maatalon tyttäriä. Huolimatta lähestyvästä vallankumouksesta nämä hahmot saivat rauhassa päihittää viimeisen muodin perässä juoksevat isäntänsä ja aristokratian – huumorin varjolla!

cd
cd CD-levyt

André Ernest Modeste Grétry oli Ranskan menestyneimpiä oopperasäveltäjiä vallankumouksen alla ja vielä 1800-luvun alussa. Erityisesti koomisilla oopperoillaan maineensa rakentanut Grétry nousi myös vallankumous- eli pelastusoopperan kärkihahmoiksi. Vuonna 1784 ensi-iltansa saanut Richard Coeur-de-lion ja sitä seuranneet vallankumousoopperat (mm. Wilhelm Tell vuonna 1791) vaikuttivat suoraan uuteen vuosisataan, Beethovenin ainoaan oopperaan Fidelioon, ja sitä kautta aina Wagneriin asti.

Grétryn suurimpia menestyksiä koomisen oopperan saralla oli laulunäytelmä L’épreuve villageoise, joka ihastutti paitsi Marie Antoinettea, myös ympäri Euroopan ja Uuden maailman. Ooppera pysytteli Pariisissa esitetyimpien joukossa koko seuraavan vuosisadan. Grétry onnistui vangitsemaan aristokraattisen maaseudun ihannoinnin ja neuvokkaan maalaisneidon juonikkuuden tehokkaan musiikillisen huumorin keinoin.

Ajatellaanpa vaikka ensimmäisen näytöksen finaalia, jossa neito, Denise taluttaa kahta kilpakosijaansa kuin pässejä narussa. Hienosteleva paikallinen aristokraatti La France on lähettänyt Deniselle kirjeen, jonka Denisen kihlattu, armottoman mustasukkainen André on repinyt. La France tietenkin vihastuu kun kuulee moisesta käytöksestä, mutta alkaa heti esittää kirjeensä sisältöä Deniselle – Andrén ollessa läsnä! Viimeksi mainittu kuitenkin naureskelee La Francelle, joka on lähettänyt kirjeen lukutaidottomalle Deniselle. Ja pohjimmiltaan koko soppa on tietenkin Denisen käsialaa, hän nimittäin haluaa antaa opetuksen sekä itsetietoiselle La Francelle – joka hakkaili aikanaan jo Denisen äitiä Madame Huberia – että kosijalleen maalaispoika Andrélle tämän ylenpalttisen mustasukkaisuuden vuoksi.

Ranskalaiseen ohjelmistoon erikoistunut yhdysvaltalainen periodiyhtye ja laulajisto Opera Lafayette on tehnyt L’épreuve villageoisesta eli Kyläkoetus-oopperasta levytyksen ilman välidialogeja. Huolimatta pienistä puutteista, kuten lievästi kumisevasta äänityksestä sekä hivenen mielikuvituksettomasta soitosta, Opera Lafayetten tulkinta Grétryn oopperasta on kiinnostava uutuus oopperan ystäville!

André-Ernest-Modeste Grétry: L’épreuve villageoise. - Opera Lafayette, joht. Ryan Brown. (Naxos, 8.660377)

Kuuntele Uudet levyt 31.3.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.