Hyppää pääsisältöön

"Kuka kieltää unelmoimasta": Aki Kaurismäen Le Havre sekä elokuvasta kertova ranskalaisdokumentti Teemalauantaissa 1.4.

Ohjaaja Aki Kaurismäki (keskellä) sekä näyttelijät André Wilms ja Jean-Pierre Darroussin elokuvan Le Havre kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Le Havre.
Ohjaaja Aki Kaurismäki (keskellä) sekä näyttelijät André Wilms (vas.) ja Jean-Pierre Darroussin elokuvan Le Havre kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Le Havre. Ohjaaja Aki Kaurismäki (keskellä) sekä näyttelijät André Wilms ja Jean-Pierre Darroussin elokuvan Le Havre kuvauksissa. Kuva tv-dokumentista Olipa kerran... Le Havre. olipa kerran... le havre,Le Havre,Aki Kaurismäki,Teemalauantai,elokuvaohjaajat

Teemalauantai juhlistaa Aki Kaurismäen 60-vuotispäivää optimistisella elokuvalla Le Havre sekä siitä kertovalla ranskalaisdokumentilla.
Lauantaina 1.4. klo 21.00–23.20. Areenassa 90 ja 7 päivää.

Halusin tehdä yltiöoptimistisen elokuvan. Sillä ei tietenkään ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, mutta kuka kieltää unelmoimasta?"― Aki Kaurismäki
Kotikatsomo: Le Havre, yle tv1
André Wilms ja Kati Outinen, Marcel Marx ja Arletty. Kotikatsomo: Le Havre, yle tv1 kotikatsomo: le havre

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki täyttää 60 vuotta 4.4.2017. Teemalauantai juhlistaa merkkipäivää ohjaajan toiseksi uusimmalla elokuvalla Le Havre ja siitä kertovalla ranskalaisdokumentilla Olipa kerran... Le Havre. Aki Kaurismäen elokuvia nähdään myös Kino Suomessa koko huhtikuun ajan.

Aprillipäivän ilta on omistettu synkkää aihetta käsittelevälle valoisalle elokuvalle Le Havre. Illan avaa Olipa kerran... -sarjan tv-dokumentti, jossa Le Havresta puhuvat muun muassa Aki Kaurismäki, elokuvan näyttelijät André Wilms, Kati Outinen, Elina Salo, Evelyne Didi, Jean-Pierre Darroussin ja Little Bob, apulaisohjaaja Gilles Charmant, lavastussuunnittelija Wouter Zoon sekä Peter von Bagh.

Peter von Bagh puhuu Kaurismäen romanttisesta sosialistisesta vakaumuksesta: "Aki on vähimmin kyyninen kaikista elokuvantekijöistä." Hän muistelee myös nuoren cinefiilin nenäkkäitä kommentteja Suomen elokuva-arkiston näytöksissä 40 vuotta sitten.

Vuonna 2010 kuvattu Le Havre kertoo Ranskaan saapuneiden pakolaisisten kovasta kohtelusta mutta myös tavallisten ihmisten hyvyydestä ja solidaarisuudesta. Dokumentissa Kati Outinen ja Elina Salo kertovat yllättyneensä ja ihastuneensa siitä, miten ajankohtaiseen ja poliittiseen aiheeseen Kaurismäki tarttui.

"Se oli pakkomielle", Kaurismäki itse toteaa aiheesta. "Olen ihan liian vanha tekemään epäpoliittisia elokuvia, ja toisaalta poliittiset elokuvatkaan eivät toimi, joten pyrin piilottamaan vähäisen sanomani milloin mihinkin tarinaan." Hän kertoo tavoitelleensa Le Havressa Marcel Carnén ja Julien Duvivierin 1930-luvun elokuvien henkeä.

Viehtymyksestään 1950-luvun esineistöön Kaurismäki sanoo: "Olen jonkinlainen esteetikko mutta täysin omalla tavallani. En siedä kuvissani Starbucks Cafén pahvikuppia, se on sama kuin henkinen itsemurha. Tämän pitkän elämäni aikana olen ylipäänsä samastunut enemmän esineisiin kuin ihmisiin."

Tv-dokumentin ohjaajaksi on lopputeksteissä merkitty Alan Smithee. Nimeä käytetään, kun oikea ohjaaja ei syystä tai toisesta halua esiintyä elokuvassa omalla nimellään.

Olipa kerran… Le Havre
"Se oli pakkomielle." Olipa kerran… Le Havre olipa kerran... le havre

Dokumentin jälkeen nähdään itse elokuva, Cannesin elokuvajuhlien pääsarjaan vuonna 2011 valittu Le Havre. Tarinan päähenkilö on Marcel Marx, entinen kirjailija ja nykyinen kengänkiillottaja. Hän elää vaimonsa Arlettyn kanssa vaatimatonta elämää Le Havren satamakaupungissa. Arki järkkyy, kun Marcel kohtaa yllättäen alaikäisen afrikkalaisen pakolaisen. Samaan aikaan Arletty sairastuu vakavasti.

Le Havren työläiskorttelit hehkuvat Timo Salmisen kuvaamina lämpimissä väreissä, ne ovat paikkoja joissa ihmisarvostaan kiinni pitävä köyhälistö asuu, tekee töitä ja auttaa toisiaan. Yksi elokuvan maagisista kohtauksista tapahtuu sairaalassa: ystävät lukevat vuoteen äärellä Arlettylle Franz Kafkan kertomusta maantiellä juoksentelevista lapsista, Arletty nukahtaa. "Kuinka hullut voisivat väsyä?"

Le Havren hienoon näyttelijäkaartiin kuuluvat André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, nuori Blondin Miguel, Elina Salo ja Évelyne Didi. Omana itsenään mukana on Le Havren kaupungin rocklegenda Little Bob. Näyttäytymässä käy myös Jean-Pierre Léaud.

Le Havre on ensimmäinen osa satamatrilogiaa, jonka jatko Toivon tuolla puolen toi Kaurismäelle parhaan ohjaajan palkinnon Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2017.

Ohjaaja on ilmoittanut lopettavansa elokuvien tekemisen. Me kuitenkin toivomme saavamme nähdä myös trilogian päätösosan. Kuka kieltää unelmoimasta?

Teemalauantai 1.4.2017

  • Klo 21.00 Olipa kerran... Le Havre (Il était une fois... Le Havre, Ranska 2014). Tv-dokumentti.
  • Klo 21.50 Le Havre (Suomi/Ranska 2011). Ohjaus Aki Kaurismäki. Pääosissa André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin, Elina Salo.
André Wilms ja Elina Salo baaritiskin molemmin puolin. Kuva Aki Kaurismäen elokuvasta Le Havre.
André Wilms ja Elina Salo. André Wilms ja Elina Salo baaritiskin molemmin puolin. Kuva Aki Kaurismäen elokuvasta Le Havre. Le Havre,Aki Kaurismäki,André Wilms,Elina Salo,Teemalauantai,elokuvat
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa