Hyppää pääsisältöön

Prisma: Eläinten superaistit

BBC:n kolmeosaisessa dokumenttisarjassa tutustutaaan eläinmaailman superaisteihin.
Biologi Patrick Aryee perehtyy gepardin aisteihin. BBC:n kolmeosaisessa dokumenttisarjassa tutustutaaan eläinmaailman superaisteihin. Kuva: Nick Allinson 2014 yle tv1

TV1 keskiviikkoisin 9. - 23.8.2017 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 14.05 ja tiistaisin n. klo 22.50
Yle Areenassa viikon ajan.

Ihmisen aistit ovat uskomattomat: meillä on erinomainen näkö, tarkka kuulo ja tunnemme ilmassa leijuvat heikotkin tuoksut. Koemme kuitenkin vain murto-osan siitä, mitä on aistittavissa.

Entä jos voisi nähdä äänen avulla, kuulla myrskyt satojen kilometrien päästä tai entä, jos näkisi maailman hidastettuna tai luonnon maailman tarkimpien silmien läpi.

Kaksi tutkijaa, fyysikko Helen Czerski ja biologi Patrick Aryee matkaavat BBC:n kolmiosaisessa dokumentissa maailman kesyttömimmille seuduille. He paljastavat eläinten verrattomat ja merkilliset aistit.

9.8..4. Osa 1: Näköaisti

Eläinten näkökyky voi olla hämmästyttävä, eräs arktinen laji näkee ultraviolettivalon avulla saalistajansa. Entä onko tiettyjen lintulajien "haukansilmä" niin tarkka kuin väitetään?

BBC:n kolmeosaisessa dokumenttisarjassa tutustutaaan eläinmaailman superaisteihin.
Fyysikko Helen Czerski tutustuu pöllöihin. BBC:n kolmeosaisessa dokumenttisarjassa tutustutaaan eläinmaailman superaisteihin. Kuva: Jez Hunziker 2014 yle tv1

16.8. Osa 2: Kuuloaisti

Moninkertaisesti tarkemman kuuloaistinsa lisäksi eräät eläinlajit käyttävät ääntä taajuuksilla, jotka eivät ole ihmiskorvin kuultavissa. Siten ne voivat "nähdä" äänen avulla.

23.8. Osa 3: Hajuaisti

Ihmisten kyky haistaa on vain aavistus eläinten kehittyneestä hajuaistista. Hyvä hajuaistikin voi kääntyä omistajaansa vastaan, kuten haikarkotteet ja haisunäädän esimerkki osoittavat.

Animal Super Senses. Tuotanto: BBC, Britannia, 2014. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran huhtikuussa 2017.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.