Hyppää pääsisältöön

Suolia, renkaiden vaihtoa ja latinan kielioppia – tuotantokoordinaattorin arki

Hanna Isola etualalla, taustalla lääkärihelikopteri ja Syke-sarjan kuvaustiimiä.
Hanna Isola etualalla, taustalla lääkärihelikopteri ja Syke-sarjan kuvaustiimiä. Syke (tv-sarja),kuvaukset

Tuotantokoordinaattori on yksi niistä henkilöistä, joita tarvitaan lähes kaikissa tuotannoissa, mutta harvalle on selvää, mitä hän tarkalleen ottaen tekee. Hanna Isomaa on jo kokenut tekijä ja tuotantokoordinaattori. Takataskusta löytyy viimeisimpänä Sykkeen kolmas ja neljäs tuotantokausi, jotka pitivät sisällään niin sisäelimien ostamista kuin videomateriaalien etsintää leikkauksiin.

Hanna Isomaa kiteyttää niin kutsutun “tuotantokoordin” ydintehtävän ytimekkäästi: “Vastuullani oli huolehtia, että kaikki tuotannon ihmiset olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.” Tämä tarkoittaa, että Hanna tekee tarkat aikataulut yhdessä apulaisohjaajan ja tuotantopäällikön kanssa. Työ vaatii siis todella paljon organisointikykyä, jotta niinkin iso tuotantoryhmä kuin Sykkeessä oli, saadaan toimimaan aikataulun mukaan eivätkä päivät venyisi liian pitkiksi.

Joskus, kun kuvauslokaatiot ovat olleet pienempiä, on sitä istuttu jopa saunan lauteillakin. Missä ikinä vain on tilaa.

Missä tuotantokoordinaattori sitten istuu? Isomaan mukaan työpiste voi vaihdella päivästä riippuen paljonkin. “Joskus, kun kuvauslokaatiot ovat olleet pienempiä, on sitä istuttu jopa saunan lauteilla; missä ikinä vain on tilaa”, Isomaa naurahtaa. Kuvauksissa hän on mukana päivän alusta loppuun saakka. “Minä olen se, joka reagoi kaikkiin nopeisiin muutoksiin, kuten autojen talvirenkaiden vaihtoihin ennen talven ensimmäistä lumimyräkkää jopa parin päivän varoitusajalla.” Isomaa on koko ajan valmiustilassa. On kysymättäkin selvää, että stressinsietokyky on tässä työssä hyvä olla huipussaan.

Jotta kohtaus onnistuu, on kuvauksissa oltava täysi hiljaisuus. Kaikki ylimääräinen, kuten papereiden tulostaminen, on tehtävä kohtausten ottojen välissä. Nämä tauot olivat usein vain alle minuutin pituisia: “Printattavaa oli usein kuusi sivua 30 henkilölle. Ei ollut helppoa!” Isomaa nauraa.

Syke-sarjan kuvauksista: sairaalan leikkaussali, monitoreita ja kamera.
Syke-sarjan kuvauksista: sairaalan leikkaussali, monitoreita ja kamera. Kuva: Maiju Rintala / Yellow Film & TV Syke (tv-sarja),kuvaukset

Työ on vähintäänkin monipuolinen, sillä tämän lisäksi Isomaan vastuulla oli muun muassa leikkaussalien monitoreissa näkyvän videomateriaalin hankkiminen ja sisäelimien ostaminen lihatiskiltä. Sarjassahan ei luonnollisesti oikeasti tehty tähystysleikkauksia tai ultraäänikuvauksia, vaan monitoreissa näkyvä kuvamateriaali oli arkistojen kätköistä. Aamuisin, ennen kuvauksiin menoa, Isomaa kurvasi lihakaupan kautta: “Nappasin muutaman metrin sian tai lampaan suolta mukaan.” Videomateriaalien ja elimien hankkiminen saattaa kuulostaa pieneltä työltä, mutta vaikuttaa kuitenkin suuresti sarjan uskottavuuteen ja lopputulokseen.

Edellisenä iltana tuli kerrattua ääneen repliikkejä nukahtamiseen saakka.

Isomaa nähdään myös kameran edessä avustajan roolissa. Suurin osa Sykkeen avustajista olivat tuotannon ulkopuolisia henkilöitä, mutta yllättäen muuttuneiden aikataulujen vuoksi tarvittiin nopeasti avustajien tuuraajia; tällöin tuotantotiimiläiset tulivat apuun. ”Jos kohtaukseen tarvittiin esimerkiksi ihmisiä istumaan ulkotakit päällä aulaan eikä avustajia ollut tarpeeksi, meitä tuotantotiimiläisiä oli siellä tarvittaessa. Kaikki kynnelle kykenevät lähtivät mukaan.” Kun avustajaa haettiin ensihoitajan replikoivaan rooliin, Isomaa ilmoittautui reippaasti itse.

Kameran edessä oleminen ei ole ikinä jännittänyt Isomaata. Ainoastaan repliikkejä sisältäneissä kohtauksissa häntä hiukan huoletti. "Silloin kyllä vähän jännitti edellisenä iltana, että toivottavasti kohtaus ei mene piloille omista mokailuista. Kohtauksissa kuitenkin tärkeintä oli pääroolihenkilöiden osuudet”, Isomaa muistelee. “Edellisenä iltana tuli kerrattua repliikkejä ääneen nukahtamiseen saakka.”

Makasin mahallani tuolin päällä ja hetkittäin kontallaan, kun asettelimme harjanvartta oikeaan asentoon. Ihan pienillä nauruilla tästä ei selvitty.

Syke on tunnettu monista rankoista teemoista ja ihmiskohtaloista. Sarjan neljännen kauden aikana käydään läpi niin lapsen menetys kuin maahanmuuttovihaa. Elämän ja kuoleman rajoilla keinutaan joka jaksossa, luonnollisesti. Käykö tällainen rankkojen aiheiden kuvaaminen raskaaksi itse työryhmälle? “Pääsääntöisesti ei. Monet kohtaukset olivat rankkoja, mutta työryhmälle jokainen päivä oli kuitenkin perus työpäivä. Toki muutamat kohtaukset tuntuivat selvästi vaikuttavan ilmapiiriin ja esimerkiksi Jarkon kuolemaa kuvatessa oli tunnelma erityisen haikea. Muuten kohtauksien kuvaaminen oli tuotantotiimille yksi työpäivä muiden joukossa."

Vaikka Sykkeessä käsitelläänkin synkkiä aiheita, ei naurulta ole voinut välttyä. Yhdessä jaksossa nähdään, miten rautatanko on lävistänyt ihmisen. Kohtauksia tangon kanssa oli jonkin verran, joten näyttelijän tuli pystyä olemaan samassa asennossa pitempiä aikoja useaan kertaan. Isomaa oli mukana suunnittelemassa kohtauksen toteutusta harjanvarren avulla ja joutui itsekin koekaniiniksi. ”Makasin mahallani tuolin päällä ja hetkittäin kontallaan, kun asettelimme harjanvartta oikeaan asentoon. Ihan pienillä nauruilla tästä ei selvitty”, Isomaa muistelee.

Hanna Isomaa oli Sykkeessä työskentelystä hyvinkin innoissaan oman taustansa takia. Isomaa on nimittäin aiemmin valmistunut hammaslääkäriksi. Aiemmasta terveysalan taustasta oli paljon hyötyä, kun näyttelijät miettivät usein, miten vaikeat latinankieliset termit lausutaan oikein. Isomaalta tuli vastaukset yleensä kuin apteekin hyllyltä.

Teksti: Lotta Luukka

Lisää Sykkeen verkkosivuilla!