Hyppää pääsisältöön

Vain unelmilla on siivet

David (Jack Nicholson) ja Jason (Bruce Dern) elokuvassa Vain unelmilla on siivet
Jason (Bruce Dern) esittelee suunnitelmaansa Davidille (Jack Nicholson) David (Jack Nicholson) ja Jason (Bruce Dern) elokuvassa Vain unelmilla on siivet Vain unelmilla on siivet,Jack Nicholson,teeman elokuvat

Teeman Jack Nicholson -sarjan toinen elokuva Vain unelmilla on siivet on surumielinen ja järkyttäväkin talviseen kesäkaupunkiin sijoittuva draama veljeksistä ja hullusta unelmasta.
Teema lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 30.7. klo 00.15 Areenassa vain suorana

Jack Nicholson on David, masennukseen taipuvainen radiojuontaja ja kirjailija, joka elää yksinäistä elämää isoisänsä kanssa. Bruce Dern on hänen isoveljensä Jason, huijari, joka tarvitsee apua päästäkseen ulos poliisivankilasta. Jasonilla on – taas – liikeidea, vain pikkuisen epärehellinen sellainen: täydellisen epärealistinen unelma japanilaisten sijoittajien rahoilla rakennettavasta lomaparatiisista Havaijilla.

Sally (Ellen Burstyn) ja Jessica (Julia Anne Robinson) elokuvassa Vain unelmilla on siivet
Sally (Ellen Burstyn) ja Jessica (Julia Anne Robinson) Sally (Ellen Burstyn) ja Jessica (Julia Anne Robinson) elokuvassa Vain unelmilla on siivet Vain unelmilla on siivet,teeman elokuvat

Vaikka Havaiji-suunnitelma on päivänselvästi tuomittu, on vaikea paikka todeta, että oma isoveli, leikkitoveri ja lapsuuden sankari on toivoton tapaus. Niinpä David jää Jasonin luo ja osallistuu veljensä bisneshankkeen edistämiseen, jos kohta vain puoliksi vakavissaan. Häntä kiinnostaa myös Jessica (Julia Anne Robinson), isoveljen psyykkisesti epävakaan naisystävän Sallyn (Ellen Burstyn) tytärpuoli. Mutta Jasonin bisnekset eivät ole enää harmittomia, vaan hän on vaikeuksissa gangsteripomo Lewisin (Scatman Crothers) kanssa.

Kun ollaan huvipuiston hullussa talossa, mistä voi tietää, kuka on oikeasti hullu?― David

Lapsuuden leikkejä ei voi enää lämmitellä uudestaan. Nuoruus ja viattomuus rapisevat, kauneus haihtuu, haaveet on unohdettava. Kulta-ajan menetystä henkii myös tapahtumapaikka Atlantic City, USA:n itärannikolla sijaitseva huvittelukaupunki, joka 1970-luvulla oli jo melko kaukana parhaista päivistään. Elokuvassa voi nähdä paljon sen menneestä loistosta. Enin osa rantakadun vanhoista, rapistuneista hotelleista tuhottiin 70-luvun mittaan ja korvattiin uusilla, persoonattomilla peliautomaattikasinoilla.

Atlantic City on myös alkuperäisen Monopoli-pelin kaupunki, ja elokuvan alkuperäisen nimen “Marvin Gardens” on yksi pelin ruuduista.

David (Jack Nicholson) ja Lewis (Scatman Crothers) elokuvassa Vain unelmilla on siivet
David (Jack Nicholson) ja Lewis (Scatman Crothers) David (Jack Nicholson) ja Lewis (Scatman Crothers) elokuvassa Vain unelmilla on siivet Vain unelmilla on siivet,Jack Nicholson,teeman elokuvat

Kohtaus, jossa Nicholson ja Scatman Crothers ovat silmätysten baaritiskin kahden puolen, ei muuten voi olla tuomatta mieleen Stanley Kubrickin Hohtoa, jossa Nicholson niin ikään esitti luomisvaikeuksista kärsivää kirjailijaa – ja jossa myös kuvattiin mielen järkkymistä kylmässä ja autiossa hotellissa.

Vain unelmilla on siivet jatkoi Jack Nicholsonin ja ohjaaja Bob Rafelsonin yhteistyötä, jota on myös edellisviikolla nähty Rajut kuviot.

  • Vain unelmilla on siivet (The King of Marvin Gardens), USA 1972. O: Bob Rafelson. N: Jack Nicholson, Bruce Dern, Ellen Burstyn, Julia Anne Robinson, Scatman Crothers

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa