Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Helmipöllö

Helmipöllö
Pärluggla

24–26 cm, 90–190 g
Räkättirastaan kokoisen helmipöllön pää on iso ja pyrstö lyhyt. Helmipöllö on päältä valkotäpläisen ruskea, alta valkoinen ruskein täplin. Isot keltaiset silmät tuijottavat valkoisen naaman keskellä. Koiraan soidinääni on rytmikkäästi puputtava ”pu pu pu pu-pu-pu-pupu”, joka kantaa helmi–huhtikuun yössä pari kilometriä.

Helmipöllö elää laajoissa havumetsissä, mieluiten iäkkäissä kuusivaltaisissa metsissä. Se saalistaa pääravinnokseen metsä- ja peltomyyriä. Päiväsaikaan pöllön voi löytää koputtelemalla haavanrunkoja, joissa on palokärjen kolo – naaras tupsahtaa kololle tuijottamaan rauhanhäiritsijää.

Helmipöllö on melko yleinen Lapin keskiosia myöten. Koiraat pysyvät reviireillään koko ikänsä mutta naaraat ja nuoret vaeltelevat syksyisin jopa satoja kilometrejä.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara