Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Hiiripöllö

Hiiripöllö
Hökuggla

36–41 cm, 220–380 g

Varista vähän pienempi, pitkäpyrstöinen ja alta tummaviiruinen hiiripöllö tuo kauempaa tai lentäessään mieleen haukan. Valkoinen naama isoine keltaisine silmineen ja pyöreä pää ovat kuitenkin tyypillisen pöllömäiset. Yläpuoli on valkotäpläisen tummanruskea, ja niskassa ja hartioilla on laajemminkin valkoista. Lennossa siivet paljastuvat kapeahkoiksi mutta pyöreäpäisiksi. Soidinaikaan koiras ääntelee ulisevaa ”ululululu…” -pulputusta.

Hiiripöllö elää takamaiden aukkoisissa havumetsissä, suonreunoilla ja tunturikoivikoissa, joista löytyy avaria puunkoloja pesäpaikaksi. Syksystä kevääseen niin pesimäseuduilla kuin etelämpänä vaelluksilla hiiripöllön näkee useimmiten pelto- ja hakkuuaukeilla ja avosoilla. Hiiripöllö on erikoistunut saalistamaan myyriä ja vaihtaa pesimäseutujaan niiden runsauden mukaan.

Hiiripöllö pesii melko harvinaisena Pohjois-Suomessa, ajoittain hyvinä myyrävuosina Keski-Suomessakin. Myyräkantojen romahdettua pohjoisessa hiiripöllöjä vaeltaa talvikaudeksi Etelä-Suomeen.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara