Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Hiiripöllö

Hiiripöllö
Hökuggla

36–41 cm, 220–380 g

Varista vähän pienempi, pitkäpyrstöinen ja alta tummaviiruinen hiiripöllö tuo kauempaa tai lentäessään mieleen haukan. Valkoinen naama isoine keltaisine silmineen ja pyöreä pää ovat kuitenkin tyypillisen pöllömäiset. Yläpuoli on valkotäpläisen tummanruskea, ja niskassa ja hartioilla on laajemminkin valkoista. Lennossa siivet paljastuvat kapeahkoiksi mutta pyöreäpäisiksi. Soidinaikaan koiras ääntelee ulisevaa ”ululululu…” -pulputusta.

Hiiripöllö elää takamaiden aukkoisissa havumetsissä, suonreunoilla ja tunturikoivikoissa, joista löytyy avaria puunkoloja pesäpaikaksi. Syksystä kevääseen niin pesimäseuduilla kuin etelämpänä vaelluksilla hiiripöllön näkee useimmiten pelto- ja hakkuuaukeilla ja avosoilla. Hiiripöllö on erikoistunut saalistamaan myyriä ja vaihtaa pesimäseutujaan niiden runsauden mukaan.

Hiiripöllö pesii melko harvinaisena Pohjois-Suomessa, ajoittain hyvinä myyrävuosina Keski-Suomessakin. Myyräkantojen romahdettua pohjoisessa hiiripöllöjä vaeltaa talvikaudeksi Etelä-Suomeen.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!