Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Huuhkaja

Huuhkaja
Berguv

60–75 cm, 1,6–4,2 kg

Euroopan isoin pöllö on selkäpuolelta ruskea mustin täplin, vatsapuolelta mustajuovaisen kellertävä. Ohimoilla sojottavat pitkät höyhentupsut, ja isot silmät ovat oranssit. Lentävä huuhkaja vaikuttaa valtavalta hyvin leveine ja pehmeine siivenlyönteineen. Koiraan soidinääni on erittäin matala, kilometrejä kantava kumea kaksitavuinen huhuilu ”huu-uu, huu-uu…”.

Huuhkaja elää mieluiten kallioisilla, rauhallisilla ja suurehkoilla metsäseuduilla, mutta se tulee toimeen myös rantojen ja kylänlaiteiden liepeillä, muutama pari kaupunkioloissa Helsingissäkin. Pesä on usein kalliojyrkänteellä tai juurakon, kivenlohkareen tai kaatuneen puun kupeella. Naaras hylkää herkästi munansa tai pienet poikasensa, joten mahdollisella pesäpaikalla ei tule liikkua keväällä eikä alkukesällä. Huuhkaja saalistaa oravia, jäniksiä, vesi- ja varislintuja ja muita keskikokoisia nisäkkäitä ja lintuja, asutuilla alueilla myös rottia ja kaniineja.

Huuhkaja pysyttelee elinpiirillään vuoden ympäri.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:
Kimmo Ohtonen