Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Lapinpöllö

Lapinpöllö
Lappuggla

62–70 cm, 500–1500 g

Lapinpöllö on liki huuhkajan kokoinen, paksukaulainen ja isopäinen pöllö. Yläpuoli on tummankirjavan harmaa, alapuoli vaaleampi. Keltaisia pieniä silmiä kiertävät ohuet tummat ja vaaleat renkaat. Lennossa siivet ovat pitkät ja hyvin leveät ja pyöreäpäiset, ja pää näyttää katkaistulta pölkyltä. Soidinääni on kumea, vaimeneva puuskutus ”huo-huo-huo…”, varoitusääni matalaa murinaa ”khruuh-khroah….

Lapinpöllö pesii mieluiten iäkkäissä, pikku aukioiden, soiden ja pienten metsäpeltojen pilkkomissa kosteapohjaisissa kuusivaltaisissa metsissä. Hyvinä myyrävuosina pareja asettuu myös nuorempiin ja kuivempiin havu- ja sekametsiin. Varsinkin syksyllä ja talvella lapinpöllöt saalistavat rauhallisilla pelloilla, etenkin heinittyneillä pakettipelloilla. Pääravintoa ovat myyrät.

Lapinpöllö pesii harvinaisena Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Pohjois-Karjalasta Keski-Lappiin, parhaina myyrävuosina hajanaisesti etelämpänäkin Satakunnasta Etelä-Karjalaan. Pöllöt pysyttelevät yleensä pesimäseuduillaan, mutta myyräkantojen romahdettua niiden on vaellettava vaihteleviin suuntiin jopa satoja kilometriä uusia myyräapajia etsimään.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:
Juha Laaksonen