Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Lapinpöllö

Lapinpöllö
Lappuggla

62–70 cm, 500–1500 g

Lapinpöllö on liki huuhkajan kokoinen, paksukaulainen ja isopäinen pöllö. Yläpuoli on tummankirjavan harmaa, alapuoli vaaleampi. Keltaisia pieniä silmiä kiertävät ohuet tummat ja vaaleat renkaat. Lennossa siivet ovat pitkät ja hyvin leveät ja pyöreäpäiset, ja pää näyttää katkaistulta pölkyltä. Soidinääni on kumea, vaimeneva puuskutus ”huo-huo-huo…”, varoitusääni matalaa murinaa ”khruuh-khroah….

Lapinpöllö pesii mieluiten iäkkäissä, pikku aukioiden, soiden ja pienten metsäpeltojen pilkkomissa kosteapohjaisissa kuusivaltaisissa metsissä. Hyvinä myyrävuosina pareja asettuu myös nuorempiin ja kuivempiin havu- ja sekametsiin. Varsinkin syksyllä ja talvella lapinpöllöt saalistavat rauhallisilla pelloilla, etenkin heinittyneillä pakettipelloilla. Pääravintoa ovat myyrät.

Lapinpöllö pesii harvinaisena Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Pohjois-Karjalasta Keski-Lappiin, parhaina myyrävuosina hajanaisesti etelämpänäkin Satakunnasta Etelä-Karjalaan. Pöllöt pysyttelevät yleensä pesimäseuduillaan, mutta myyräkantojen romahdettua niiden on vaellettava vaihteleviin suuntiin jopa satoja kilometriä uusia myyräapajia etsimään.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:
Juha Laaksonen

 • Avara luonto syksyllä 2021

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2021. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:00)

 • Pääskyillä menee huonosti - näin voit auttaa niitä

  Pääskyjen kannat ovat 2000-luvulla vähentyneet voimakkaasti.

  Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit on luokiteltu uhanalaisiksi. Kannat ovat laskeneet voimakkaasti tällä vuosituhannella. Taustalla on mm. maatalouden murros ja hyönteiskato. Pääskyjen pesintämenestystä voi parantaa tarjoamalla niille savea, rakentamalla pesintälaudan tai tekopesän sekä edistämällä hyönteisten elinoloja.

 • Linnunlaulujen aamu – tähtimeri, optisia pilviharhoja ja yllättäviä solisteja

  Tunnelmia linnunlaulujen aamukonsertista Lohjalla.

  Lintujen laulukautta on vielä jäljellä. Nyt kannattaa valvoa ainakin yksi keväinen yö lintujen konserttia kuunnellen. Näin tekivät myös luontotoimittajat Asko Hauta-aho ja Minna Pyykkö sekä lintuasiantuntija Jan Södersved. Tähän konserttiin sai onneksi saapua haalariasuisena!