Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Suopöllö

Suopöllö
Jorduggla

37–39 cm, 260–420 g

Varista vähän pienemmän suopöllön pää on suhteellisen pieni, eikä lyhyitä korvatupsuja yleensä näy. Selkäpuoli on mustatäpläisen ja rinta mustaviiruisen kellanruskea, vatsa valkoinen. Naama on vaaleankellertävä, ja silmät keltaiset mustin kehyksin. Soidinääni on hidasta puuskutusta ”puu puu puu…”, poikasten kerjuuääni sähähtävä ”pssääh”.

Suopöllö pesii avoimilla tai muutamia pensaita kasvavilla kosteilla niityillä, rantaluhdilla ja vesijättömailla, heinikkoisilla soilla ja hakkuuaukeilla sekä kosteapohjaisilla avo-ojitetuilla peltoaukeilla. Suopöllö liihottelee matalalla ja syöksähtää äkisti maahan myyrän tai muun pikkujyrsijän kimppuun. Pesä on maassa, ja muiden pöllöjen tavoin koiras huolehtii naaraan ja poikasten ruoanhankinnasta.

Suopöllö pesii melko yleisenä Keski- ja Pohjois-Suomen viljely- ja suoseuduilla, poikkeuksellisesti parhaina myyrävuosina etelämpänäkin. Suopöllöt muuttavat Keski- ja Etelä-Eurooppaan syys-lokakuussa ja palaavat huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies