Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Tunturipöllö

Tunturipöllö
Fjälluggla

53–66 cm, 1,2–2,9 kg

Tunturipöllö on melkein huuhkajan kokoinen, hyvin iso pöllö. Höyhenpuku on joko kauttaaltaan lumivalkoinen (usein vanha koiras muttei aina) tai tummajuovainen tai -raitainen, mutta silloinkin naama on juovaton. Saman yksilön juovikkuus voi vaihdella vuodesta toiseen. Silmät ovat keltaiset. Matala soidinääni ”hoo” tai ”aoo” toistuu 2–6 kertaa peräkkäin. Varoitusääni on nalkuttava ”kä-kä” ja karheampi ”krä-krä-krääh-krääh”.

Tunturipöllö pesii puuttomilla tunturiylängöillä ja arktisella tundralla. Se on erikoistunut etenkin tunturisopulien mutta myös muiden myyrien saalistukseen ja vaeltaa siksi pitkin poikin tundraa jopa tuhansia kilometrejä uusia apajia etsiessään. Sopulikantojen romahdus pakottaa pöllöjä joskus etelämmäskin, jolloin ne hakeutuvat peltoaukeille ja ulkosaaristoon.

Tunturipöllö pesii pohjoisimmassa Lapissa ainoastaan parhaina sopulivuosina. Laji vaeltaa ravintotilanteen mukaan.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva:
Juha Laaksonen