Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Varpuspöllö

Varpuspöllö
Sparvuggla

16–19 cm, 47–80 g
Varpuspöllö on vain punatulkun kokoinen, mustarastasta pienempi, lyhytpyrstöinen pöllö. Yläpuoli on valkopilkkuisen ruskea, alapuoli tummajuovaisen vaalea. Silmät ovat pistävänkeltaiset. Koiraan soidinääni on punatulkun ääntä muistuttava vihellys ”pyy, pyy…”.

Varpuspöllö elää havumesissä. Pelottomasti se vierailee talvisin pihapiireissä kyttäämässä pikkulintuja, hiiriä ja myyriä. Varpuspöllö saalistaa alkutalvella yli tarpeen ja latoo ylijäämäsaaliit kottaraispönttöön tai puunkoloon pahan päivän varalle.

Varpuspöllö on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Se elää samoilla seuduilla kesät talvet.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara