Hyppää pääsisältöön

Yöpetolinnut: Viirupöllö

Viirupöllö
Slaguggla

54–62 cm, 450–1 200 g
Varista isompi, pitkäpyrstöinen viirupöllö on kauttaaltaan harmaan- ja vaaleankirjava. Yksivärisen vaalean naaman keskeltä tuijottavat mustat silmät. Koiraan kevättalven öinä kuuluva soidinääni on kumeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”. Viirupöllö pesii isossa pöntössä, kannon päässä tai haukan vanhassa risupesässä. Moni naaras puolustaa pesäänsä hyökkäilemällä ihmisen päälle, joten pesän luona on oltava hyvin varovainen ja pidettävä lintua koko ajan silmällä.

Viirupöllö elää isoilla metsäalueilla havu- ja sekametsissä. Se saalistaa myyriä, oravia, jäniksenpoikasia, rastaita ja muita pienehköjä nisäkkäitä ja lintuja.

Viirupöllö on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pöllöt elävät samalla reviirillä koko ikänsä.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara