Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Galaxi pääkuva

Galaxin Pallo ponnahduslautana tulevaisuudelle

Galaxin pallo 2017
Galaxin pallo 2017 Kuva: Rami Marjamäki Galaxi

Oman tuotannon näkeminen televisiosta voi herättää kipinän, joka johdattaa omalle urapolulle. Yle Lasten ja nuortenohjelmien sekä TAMKin opiskelijoiden yhteistyönä toteutettu Galaxin Pallo yhdistää televisiotyön uudet ja vanhat sukupolvet.

Backstage on täynnä jännittyneitä nuoria. Ilman täyttää puheensorina ja innokas hälinä. Kaikki hiljenevät hetkeksi, kun ohjaaja Tiina Santaharju saapuu paikalle. Hän rohkaisee pelaajia reiluun peliin ja hyvään meininkiin ja samalla tsemppaa koko työryhmää. Kohta koittaa hetki, jota on valmisteltu jo syksystä alkaen. Pian huudetaan: "Hiljaisuus ja kamera käy". Galaxin Pallo 2017 studiokuvaukset julistetaan virallisesti alkaneeksi.

Oikeissa töissä kurssityönä

Galaxin Pallo poikkeaa tavallisesta TV-tuotannosta siten, että Ylen työntekijöiden lisäksi kulisseissa pyörii myös Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoita, jotka ovat toteuttaneet kilpailun ohessa nähtävät isäntälajien pelaajien esittelyvideot, sekä fiktiomaailmaan perehtyvät tarinavideot. Opiskelijat vastaavat myös Ylen tuutoreiden opastuksella Galaxin Pallon studioviikon kuvausten toteutuksesta. Yhteistyötä on tehty jo viiden vuoden ajan. Galaxin Pallon toteuttaminen yhteistyössä Ylen kanssa kuuluu osana Tampereen Ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoiden TV-opintojaksoa. Media-alan koulutusohjelmassa opinnoissa voi suuntautua leikkaukseen, käsikirjoittamiseen, kuvaukseen & valoon, äänisuunnitteluun tai tuotantoon. Tehtävät Galaxin Pallon suhteen jaetaan pääasiassa näiden opintosuuntausten puitteissa.

“Yle määrittää aihealueen, jonka parissa ohjelmaa tehdään. Se, millaisia elementtejä insertti sisältää ja miten tarina rakentuu, on suunniteltu palvelemaan myös koulutuksellisia tarpeita”, tuotannon opettaja Helena Ruohotie kertoo.

Ruohotie on ollut alusta alkaen mukana auttamassa opiskelijoita Galaxin läpi. “Tämä on koko opiskeluajan rankin opintokokonaisuus. On paljon paineita kun lähdetään tekemään ohjelmaa, joka tulee ulos valtakunnan kanavalta”, Ruohotie toteaa.

Paineiden alla kytee onneksi intohimoa ja into päästä kokeilemaan omia siipiä oikean TV-työn puolella.Televisiossa oman tuotoksen näkyminen on nostanut opiskelijoiden motivaatioita työnlaadun suhteen. “Kyllähän se on kivaa, että pääsee kertomaan porukoille ja ystäville, että mun tekemä juttu nähdään telkkarissa”, tuotannon opiskelija Elina Tossavainen sanoo.

Galaxin pallo 2017
Galaxin pallo 2017 Kuva: Rami Marjamäki Galaxi

Pois omalta mukavuusalueelta

Opiskelijat valmistautuvat koko syksyn ajan Galaxin Palloon yhdessä opettajien ja ohjelman työryhmän kanssa. TV-opintojaksossa käydään läpi muun muassa uutisinserttien maailmaa, gameshown käsikirjoittamista ja monikameratuotantoa. Oppimisen ohella opiskelijat suunnittelevat ja tuottavat pienemmissä ryhmissä jaksoissa nähtävää sisältöä. Tarinavideon ja pelaajien esittelyvideon suunnitteluun on varattu yhteensä aikaa noin kaksi kuukautta. Marraskuussa kuvataan materiaali ja vuoden loppuun mennessä tuotokset ovatkin jo valmiit. Pian energia suunnataan studion kuvauspäivien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Koko opintokokonaisuus huipentuu viiden jakson kuvauksiin studiossa. Kuvaukset tapahtuvat kolmessa päivässä, satapäisen yleisön, kilpailijoiden, juontajien, tuutoreiden ja opiskelijoiden kanssa.

Televisio-ohjelman tekeminen vie usein pois mukavuusalueelta, niin myös Galaxin Pallossa. Opiskelijoiden roolit vaihtelevat tuotannon aikana laidasta laitaan. Kuvauspäivinä jokainen pääsee kiinnostuksensa mukaan kokeilemaan erilaisia rooleja tai syventämään ammattiosaamistaan. Ketään ei kuitenkaan jätetä pulaan, jos omat neuvot loppuvat. Vanhemmat kollegat auttavat ja opettaja on tukena koko prosessin ajan, opiskelutovereita unohtamatta.

Koulu on valmistanut opiskelijat koitokseen Galaxin Pallon studiossa häärivän opiskelijan Vilma Vehmasahon mielestä hyvin: “Galaxin Pallossa toiminta on yllättävän samankaltaista kuin koulussa, huomattavasti vain isompaa. Tarinavideoiden näyttäminen televisiossa jännittää, koska ne ovat kokonaan meidän tuottamia.” Tarinavideot nähdään osana Galaxin Pallon jaksoja. Ne ovat pieniä kertomuksia, joiden teemana tänä vuonna toimivat: hygienia, ravinto, uni ja liikunta.

Kipinä uralle

Päivä alkaa olemaan ohitse Galaxin Pallon kulisseissa. Kaukaa kuuluu, kun joku huutaa: "purku". Päivän viimeinen kuva on otettu, pelaajat pakkaavat kamppeensa ja suuntaavat kotiin lataamaan akkujaan huomiselle.

Opiskelijoille Galaxin Pallo on ainutlaatuinen oppimisympäristö, joka tuo monet sukupolvet yhteen ja auttaa opiskelijoita jo opintojen aikana integroitumaan työelämään. Vaikka Galaxin Pallon tekeminen onkin intensiivistä oppimista, opiskelijat pysyvät positiivisena. Tossavainen ja kanssaopiskelijat ovat kaikki samaa mieltä yhdestä asiasta: “Tää TV-jakso on tosi tärkeä ja et se tehdään oikeena työnä, eikä leikisti tehdä TV-ohjelmaa“.

Tekstin on kirjoittanut Yle Lasten ja nuorten harjoittelija Laura Salomaa

Galaxin Pallo 8. huhtikuuta alkaen klo 9.00 TV2


 • Joululuukut 2017

  Joka päivä jouluaattoon asti julkaistaan uusi kysymys!

  Joka päivä jouluaattoon asti julkaistaan uusi kysymys, johon sinulla on 24 tuntia aikaa vastata.

 • Käsikirjoituskoulu

  Joko tiedät, mistä käsikirjoittaminen alkaa?

  Nautitko omien tarinoiden keksimisestä? Käsikirjoituskoulu on juuri sinua varten! Se avaa ovet tarinoiden kulissien taakse. Oivaltamalla muutamia perusjuttuja tarinoiden rakentamisesta voit kirjoittaa entistä jännempiä ja kiinnostavampia tarinoita.

 • Käsikirjoituskoulu osa 4: KERRONTA

  Nyt on vain keksittävä, miten asiat KERROTAAN

  Nyt on vain keksittävä, miten asiat KERROTAAN niin, että siitä syntyy mielenkiintoista katsottavaa!