Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Juha Itkonen yllätti itsensäkin tykkäämällä Juhamatin iskelmästä

Tuuli Saksala, Juha Itkonen ja Jari Karjalainen Levylautakunnassa
Tuuli Saksala, Juha Itkonen ja Jari Karjalainen Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Juha Itkonen,Jari Karjalainen,Musiikkikeidas - Tuuli Saksala,Levylautakunta

Amerikkalainen retroilu, Toronton Peer Günt, Juhamatti goes Juha Tapio ja häkellyttävän henkilökohtainen raportti naisen elämästä kuuntelussa. Viikon Levylautakunnan muodostivat kirjailija Juha Itkonen ja Hausmyllystä tuttu ääni Jari 'Drome' Karjalainen sekä toimittaja Tuuli Saksala.

Äänestyksen tulos ja kommentteja

1. Laura Sippola: Meidän tie on tämä 28 pistettä

(Laura Sippola)

Juha: Meni mulla ihon alle. En ole kuullut ennen tällaista otetta. Teksti häkellyttävän henkilökohtainen, tosi arkisia juttuja elämästä, hyvin omaa, suoraa, välitöntä ja koskettavaa. Musiikillisesti ei ihan zeniitissä. 9 p
Jari: Oli ehjä kokonaisuus, musiikillisesti osat veistetty kuin eri puista ja siksi varmaan mielenkiinto säilyi.loppuun asti. Laulutekstin lainalaisuudet oli hyvin hallussa, tunnelma luotu lyyrisesti oikein. 9 p
Tuuli: Mä liikutuin tästä aivan aidosti, olen ihan kyynelissä. Oli vahva tarina, suoraa tekstiä keskenmenosta. Todellista koskettavuutta. 10 p

2. Pöllöt: Meistä ei tule äitejä 25 pistettä

(Jaakko Tolvi)

Juha: Oli humppapunkkia tai punkkihumpaa. Alussa ei todellakaan tiennyt, mihin kyytiin tässä lähti. Hienoa, jos on tällaisia nuoria tänä päivänä! 8 p
Jari: Eka rektio tähän oli, että onko Tuomari Nurmio saanut viruksen äänihuuliin ja laulaa liian korkealta. Jotain nurmiomaista tässä oli. Olihan tämä hauska, hyviä musiikillisia koukkuja. Ihan en tajunnut oli tehty tosissaan vai johonkin sketsiin... 7 p
Tuuli: Tää oli aivan hurmaava. Alussa biisi haki muotoaan. Oli kuitenkin raikas ja se voima tuli sieltä tekstistä. Tunnistin oman teiniminäni tuosta tarinasta. 9 p

3. Irina: Aika kunnian saa 21 pistettä

(Miika Colliander - Irina)

Juha: Biisin alku lähti laimeasti pulputtamaan, mutta kasvoi komeasti, oikeaoppisesti ja hallitusti, lopulta matka oli miellyttävä. Soundeista loppupuolella tuli mieleen Kent. Laulajan ääni miellyttävä. Sanoista ei jäänyt tarinaa mieleen. 7 p
Jari: Harmiton ja harmoninen kappale. Tekstissä ei kovin vahvoja argumentteja, meni tarina ohi. Hyvä ja toimiva perusralli, soundilisesti hyviä uusia juttuja. Solistille enemmän poweria toivoisin. 8 p
Tuuli: Oli samaa kipeää kaihoa kuin 80-luvun voimaballadeissa. Biisillä vähän käynnistymisvaikeuksia. Teksti jätti jotenkin minut kylmäksi. 6 p

3. Danko Jones: I gotta rock 21 pistettä

(Danko Jones)

Juha: Oli kuin kylmä suihku, joka virtasi päälleni. Tää on vaan sellainen juttu, jota en tajua. Oliko Peer Günt noussut haudasta? Kuin olisin joutunut taas yläasteelle, missä kaverit kuunteli Peer Güntia ja uitti mun päätä vessanpöntössä. 3 p
Jari: Tässä mentiin suoraan asiaan, vaikka asiaa ei paljon ollutkaan, meininki oli tärkeintä. Positiivista kellaribändihavinaa. 8 p
Tuuli: Tuli mieleen keväinen päivä, auringon paiste ja kymppikaljat. Keski-iän unohdus -musiikkia. Tää bändi mulle tärkeä. 10 p

4. Juhamatti: Ei kukaan muu 20 pistettä

(Petri Munck)

Juha: Tämähän oli amerikan soundia tuotuna 4-tielle tuohon Jyväskylän ja Oulun välille, pitkälle suoralle. Laulaja todella hyvässä vireessä. Tässä oli jotain hyvin vilpitöntä. Hyvä että suomalaisen laulun teksti sellainen, jossa päähenkilö ottaa elämänsä omalle kontolleen. Fiilis välittyi aidosti. 7 p
Jari: Mietin, kenelle ja miksi tämä oli tehty. Artisti oli Juhamatti, mutta sopiiko tällainen biisi lavatansseihin? Mielestäni tämä kappaleen tyyli ei ollut synkassa laulajan kanssa. 6 p
Tuuli: Aikuisrokki-iskelmää. Oli hyvin perspektiiviä tässä biisissä. Pystyin hyvin samaistumaan tähän laulajan tarinaan ja kokemukseen. 7 p

5. Garland Jeffreys: 14 steps to Harlem

(Garland Jeffreys)

Juha: Kylvettyäni koko nuoruuteni brittirockissa olen nyt aikuisena keskittynyt tutustumaan amerikkalaiseen musiikkiin. Tässä ihana soitinmaailma, tuo hammond viehättää. Aluksi olin kuin lämpimässä kylvyssä, mutta se jäähtyi sitten pian. Olisipa tämä yhdistynyt Brucen tyyliseen isoon kertosäkeeseen! 6 p
Jari: Basistilla oli tässä helppo homma ekat 3 minuuttia koska säveliä oli vaan kaksi. Varmaan tehty jotenkin nostalgisessa mielessä. Yleensä en pidä puhelaulusta, mutta tässä se puolusti paikkaansa. 5 p
Tuuli: Mikähän nostalgiatrippi tässä oli, sitä jäin miettimään. Kertoiko 50/60-lukujen Amerikasta vai tästä päivästä. Kaikki saa töitä, mutta vain dollarilla, sitä kai se nykymenokin siellä on. 7 p

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua