Hyppää pääsisältöön

Looking: HBO:n kiitetty homodraama

Asetelma on miltei kohtalokas! Yle Areena julkaisee nimittäin neljä ensimmäistä Lookingin jaksoa samana päivänä, kun suomalaislähtöinen Pirkka Aunola on asunut sarjan tapahtumapaikka San Franciscossa tasan neljä vuotta. Lookingin muutenkin hyvin tunteva Aunola on juuri oikea henkilö kertomaan, mistä draamassa on kyse. Päivitys: sarjan toinen kausi Areenassa ja Kakkosella 25.2.2018 alkaen.

Kun HBO julkisti vuonna 2013 tuottavansa sarjan sanfranciscolaisista homoista, suurimmat kuohut ja spekulaatiot keskittyivät siihen, onko luvassa jonkinlainen Girlsin tai Sinkkuelämää-klassikon gay-versio. Lookingin alettua kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että kyseessä on selvästi erilainen ja ihan omillaan toimiva sarja.

- Monet katsojat yllättyivät eniten juuri siitä, ettei sarja ollutkaan vain kepeää komediaa, mutta loppujen lopuksi juuri se on seikka, joka minusta on saanut sarjan kestämään paremmin aikaa, Pirkka Aunola toteaa.

Lookingin päähenkilöitä ovat kolmikymppiset Patrick ja Agustín sekä heitä kymmenisen vuotta vanhempi Dom. Pirkan mukaan sarja tuo hienosti esiin eri ikäisten miesten elämänvaiheet ja niihin liittyvät haasteet.

- Katsomiskokemuksena Looking vaatii kyllä hieman kärsivällisyyttä. Pidin ensin monia hahmoja vähän ärsyttävinä, mutta sarjan edetessä he saavat koko ajan lisää syvyyttä ja lopulta juuri heidän epätäydellisyytensä on hyvin uskottavaa.

Pirkka kiittää Lookingia myös siitä, ettei se käsittele homoyhteisöä pelkästään myötäkarvaan, vaan tuo rohkeasti esiin myös sen ristiriitoja.

- Sarja ei kuitenkaan mässäile pelkillä vaikeuksilla, vaan niiden ohella se käsittelee myös yhdistäviä tekijöitä. Ja vaikka Looking on vahvasti ja ylpeästi nimenomaan homodraama, sen eri tasoja arvostaakseen ei tarvitse olla homo. Kukapa meistä ei haluaisi elää rakastettuna ja hyväksyttynä? Itse kunkin esteet niiden saavuttamiseksi ovat joka tapauksessa henkilökohtaisia.

Looking tuo hienosti esiin homomiesten eri elämänvaiheet. Epävarmoista ensiaskeleista juhlintaan, oman paikkansa jatkuvaan etsimiseen ja vanhenemiseen.
Looking-sarjan päähenkilöt Agustín Lanuez (Frankie J. Alvarez), Dom Basaluzzo (Murray Bartlett) ja Patrick Murray (Jonathan Groff).
Lookingin keskushahmoja ovat Agustín Lanuez (Frankie J. Alvarez), Dom Basaluzzo (Murray Bartlett) ja Patrick Murray (Jonathan Groff) Looking-sarjan päähenkilöt Agustín Lanuez (Frankie J. Alvarez), Dom Basaluzzo (Murray Bartlett) ja Patrick Murray (Jonathan Groff). Kuva: Yle/HBO Looking,Yle TV2,Yle Areena

San Franciscon rooli on sarjassa tärkeä. Paikat ja tunnelmat ovat aitoja ja uskottavia myös kaupunkia tuntevalle. Lisäksi perustarinan alta pilkistää monia muitakin asioita, jotka ovat paikallisessa arjessa läsnä koko ajan.

- Uuden ja vanhan välinen jännite vaikuttaa voimakkaasti. Teknologiafirmojen rahapinot muuttavat kaupunkia ja kaikki kallistuu. Toisaalta taas HIV-epidemian alkuvaiheen keskus on oppinut elämään viruksen kanssa, mutta silti vielä nykyisinkin maskuliinisesta latinokulttuurista tulevien homojen on vaikea astua ulos kaapista. Tavallaan San Francisco on kaupunki, jossa ei koskaan tarvitse kasvaa aikuiseksi.

Alun perin Pirkan ja hänen puolisonsa oli tarkoitus viettää San Franciscossa vain tovi, mutta rakastuminen kaupunkiin ja miellyttävä arki muuttivat suunnitelmat.

- Tänne on erittäin helppo tulla. Kaupunki on kaunis ja värikäs. Ihmiset ovat suvaitsevaisia ja avoimia melkein mille vain, ja jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. San Franciscon vanha maine kaikki tervetulleiksi toivottavana paikkana on yhtä täysin totta – vaikka elämän kallistuminen saattaa muuttaa tilannetta ehkä radikaalistikin.

Yhtä kaikki, lopulta Lookingin ytimessä on se sama asia kuin elämässä ylipäätään - ihmisestä riippumatta.

- On hyvä uskaltaa tehdä omat päätöksensä ja katsoa, minne ne vievät. Sitä samaa kai itse kunkin on hyvä harjoitella, olipa sitten homo, hetero tai jotain ihan muuta.

Looking Kakkosella sekä kahtena neljän osan putkena (2.4. ja 30.4.) että osa viikossa. Yle Areenassa jaksot julkaistaan vuorokautta tv-esitystä aiemmin.

Looking on osa Yle Areenan Pride-pakettia. Sarjan toinen kausi nähdään Ylen kanavilla vuonna 2018.

Kommentit

Yle TV2