Hyppää pääsisältöön

Maailman tyylikkäimmän luontodokumenttisarjan jatko-osa starttaa Ylellä – tätä on luvassa, kun Planeettamme maa II alkaa

BBC:n tuottama sarja keräsi viime syksynä brittinuorten keskuudessa enemmän katsojia kuin The X Factor.

Kuvassa 10-viikkoiset leijonanpennut, jotka nähdään Planeettamme maa II:n viidennessä jaksossa. // Kuva: Tom Hugh-Jones / Yle Kuvapalvelu

Mikä olisi parempi tapa viettää rauhallista viikonloppuaamua kuin katsellen kolmivarvaslaiskiaisen temmellystä eksoottisella karibialaissaarella?

Niin, ei yhtään mikään.

Muun muassa tuollaisia hetkiä nähdään BBC:n tuottamassa Planeettamme maa II -dokumenttisarjassa, jonka ensimmäinen jakso nähdään Ylen TV1-kanavalla tänään 1. huhtikuuta kello 18:45. Yle Areenan puolelta sarjan jaksot ovat nähtävillä jo lähetyspäivän aamuna.

Uusi kuvaustekniikka tuo eläimet lähemmäs katsojaa kuin koskaan aiemmin.

Jo heti ensimmäisessä Planeettamme maa II -jaksossa nähdään päräyttävää lähikuvaa maailman suurimmasta liskolajista, komodonvaraanista. Uudenlaisen tekniikan myötä sarjassa nähdään sellaisia luonnonympäristöjä ja eläinten käyttäytymistä, jota ei aiemmin ole pystytty taltioimaan. Ultra-HD-kamerat, kamerakopterit ja -ajokit, infrapunakamerat, lämpökamerat ja maahan kytketyt liiketunnistimella aktivoituvat kamerat tuovat eläimet lähemmäs katsojaa kuin koskaan aiemmin.

Kuusiosainen jatko-osa keskittyy jokaisessa jaksossa yhteen pääaiheeseen, joita ovat saaret, vuoristot, viidakot, aavikot, ruohikkomaat ja kaupungit eri puolilla planeettaa. Sarjaa varten tehtiin 117 kuvausreissua yhteensä 40 eri maahan. Kuvauspäiviä kertyi yhteensä lähes 2 100 − eli sitä kuvattiin yli viiden ja puolen vuoden ajan.

Kuvassa mustangeja Yhdysvaltojen lounaisosista. // Kuva: Ed Charles / Yle Kuvapalvelu

BBC esitti sarjan Iso-Britanniassa loppuvuodesta 2016. Sarja osoittautui nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa suuremmaksi hitiksi kuin The X Factor: _Planeettamme maa II:llä _oli keskimäärin 1,5 miljoonaa 16−34-vuotiasta katsojaa, Saara Aallon tähdittämällä The X Factorilla saman ikäryhmän katsojia oli keskimäärin satatuhatta vähemmän per jakso.

Huikeiden kuvien lisäksi Planeettamme maa II on sivistävä dokumenttisarja. Mitä riskejä eläinpopulaation eristäytymisellä on lajin kannalta? Miten eläimet − ja kasvit − nesteyttävät itseään alueilla, joiden vesivarat ovat hälyttävän alhaiset? Miten ruohomailla elävät pienet nisäkkäät välttävät sen, etteivät ne tule syödyksi?

Sarja antaa vastauksen näihin ja moniin muihin ekosysteemin kannalta olennaisiin ja mielenkiintoisiin kysymyksiin.

Yle esitti Avara luonto -ohjelmapaikalla 11-osaisen Planeettamme maa -sarjan vuonna 2007. Sarja oli tuolloin maailman kallein luontodokumentti.

Katso sarjan jatko-osan ensimmäinen jakso alta:

Planeettamme maa II -jaksot Ylen TV1-kanavalla lauantaisin kello 18:45. Jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa 14 päivän ajan.

Lue myös:

Vuoden parhaat suomalaiset dokumentit Yle Areenassa – mukana Jussi-voittaja ja traagiseen sukellusturmaan liittyvä Takaisin pintaan