Hyppää pääsisältöön

Koirien päiväkodissa leikitään ja opetellaan sosiaalisia taitoja – "Kun otimme koirat, päätimme panostaa niihin"

Beagle-pentu nukkuu päiväkodissa
Beaglepentu Dali nukkuu päiväkodissa päiväunet. Beagle-pentu nukkuu päiväkodissa Kuva: yle/Puoli seitsemän beagle,dali jussila

Koirien päiväkoti helpottaa kiireisen koiranomistajan arkea. Koira on sosiaalinen eläin ja tarvitsee virikkeitä: kun se on saanut purkaa energiaansa päiväkodissa, ilta kotona kuluu levätessä. Ruotsissa suositellaan, että koira olisi yksin kotona korkeintaan kuusi tuntia päivässä. Tukholmassa koirapäiväkoteja onkin jo yli 200.

Helsinkiläinen Minna Jussila tuo beagleveljekset Pablon ja Dalin koirien päiväkotiin silloin tällöin. Pablo on pikkuveljeään Dalia vuoden vanhempi.

– Kun toin Pablon ensimmäistä kertaa päiväkotiin, jännitin kovasti pärjääkö se muiden kanssa, kiusataanko sitä tai luuleeko se, että se on hylätty. Onneksi pelko oli turhaa. Dalille päiväkodin aloittaminen sujui helposti, koska turvana oli isoveli Pablo, kertoo Jussila.

päivikki hoitaa pabloa ja dalia
Pablo ja Dali saavat päiväkodissa hellittelyjä. päivikki hoitaa pabloa ja dalia Kuva: yle/Puoli seitsemän beaglet

Tukholmassa on yli 200 koirapäiväkotia

Omistajien työpäivät ovat koirille usein tuskallisen pitkiä yksin kotona. Ruotsissa asiaan on jo puututtu virallisella suosituksella: koiria ei saisi jättää yksin yli kuudeksi tunniksi. Koirien päiväkoteja onkin Tukholmassa jo yli 200. Helsingissä päiväkoteja on vasta kolme.

Koirilla ei ole subjektiivista päivähoito-oikeutta eikä sitä tueta julkisesti, joten hoito täytyy pulittaa kokonaan omasta pussista. Koiran päiväkotipäivä maksaa Suomessa 20-35 euroa paikkakunnasta riippuen.

– Ilmaistahan tämä ei ole, mutta kun otimme koirat, päätimme panostaa niihin. Haluamme, että koirat ovat onnellisia, Minna Jussila toteaa.

Päiväkotihoitoon soveltuu koira, joka tunnistaa oman nimensä ja osaa peruskäskyt. On myös tärkeää, että koira tulee toisten koirien kanssa toimeen. Usein koira tuodaankin hoitoon juuri siksi, että ne saavat hoidossa toimia lajityypillisesti laumassa. Toiset koirat taas kaipaavat harjoitusta sosiaalisissa taidoissa. Niitä voi harjoitella päiväkodissa leikkien ja liikkuen.

Osa koiristä tuodaan päiväkotiin, koska ne kärsivät yksin kotona eroahdistuksesta ja hakkuvat tai purkavat turhautumista tuhoamalla esimerkiksia kenkiä. Terveysongelmista kärsiville koirille päiväkoti taas on turvallinen ympäristö, jossa niiden vointia voidaan tarkkailla.

koirat ulkoilevat kalevankadulla
Koirien päiväkodissa ulkoillaan kaksi kertaa päivässä. koirat ulkoilevat kalevankadulla Kuva: yle/Puoli seitsemän kulkukoirat,koirat

Kaksi kertaa päivässä ulos ja yhteinen lepohetki

Koirien päiväkodissa pätevät pitkälti samat lainalaisuudet kuin ihmistenkin päiväkodissa. Kognitiiviset taidot kehittyvät leikkituokioissa ja virikepeleissä. Rauhaa ja hiljaisuutta tarvitseville yksilöille on varattu rauhaisia nurkkauksia. Kaksi kertaa päivässä käydään ulkona lenkillä ja päiväuniaikana pyritään hiljentymään yhdessä levolle.

Myös koirilla on yhä enemmän erilaisia allergioita. Jokainen koira ruokitaankin erikseen, jolloin erikoisruokavalioista voidaan huolehtia paremmin ja ruokarauha säilyy maassa.

koirat leikkivät koirapuistossa
Koirapuistossa leikitään hippaa. koirat leikkivät koirapuistossa Kuva: yle/Puoli seitsemän koirapuisto

Somessa voi seurata koiran päivää

Mikäli omistajalle tulee päivän aikana koiraansa ikävä, voi lemmikin touhuja käydä seuraamassa reissuvihkona toimivan Instagramin välityksellä. Sinne julkaistaan kuvia ja videoita koirien päivän kulusta.

Päivän päätteeksi omistajat saavat mukaansa väsyneet ja tyytyväiset lemmikit.

– Niinä päivinä, kun pojat ovat olleet päiväkodissa, illat ovat kotona tosi rauhallisia. Pojat vetävät unta palloon ja itse voin lähteä vaikka jumppaan, Minna Jussila kertoo.

Katso video koirien päivästä koiraparkissa:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän