Hyppää pääsisältöön

Mark Levengood: Käsitykseni Martti Lutherista muuttui tv-sarjan tekemisen myötä

Mark Levengood, kasvokuva
Mark Levengood, kasvokuva Kuva: Svenska Yle Mark Levengood

Sinä vuonna kun menin rippileirille, popyhtye Boney M oli kovassa huudossa. Kun hyvin luterilainen pappimme tajusi, että olin ottanut mukaani ”Mary’s Boy Child”-singlen, hänen partansa tärisi närkästyksestä. Puolustauduin sanomalla, että kappale oli itse asiassa kristillinen, mutta papin mielestä Herraamme ei ollut soveliasta ylistää moisten rytmien tahtiin.

Kaikki hauska on väärin

Muu rippikouluopetus perustui ajatukseen, että kaikki hauska on väärin. Vasta vakavamielisinä ja ilottomina olimme valmiit kohtaamaan vapahtajan tosiluterilaisessa konfirmaatiossa. Jos olisimme olleet vähänkään vastaanottavaisempia papin opetukselle, olisimme varmaan toivottaneet konfirmaatiossa tervetulleeksi sekä Jeesuksen että kuoleman. Mutta me olimme nuoria, meillä oli mukana matkalevysoitin ja älysimme pian, että kun pappi oli saanut unen päästä kiinni, kansankorkeakoulun kellarista raikuvat jumalattomat rytmit eivät herättäneet häntä.

Rippikuvassani minä hymyilen. Pappi ei.

Selviydyin rippikoulusta elämänhaluani kadottamatta, mutta monen muun tavoin olen aina yhdistänyt Martti Lutheriin sanat raskaus, velvollisuus, syyllisyys ja ilottomuus.

Tämän tv-sarjan tekemisen aikana lähes kaikki kuvitelmani ovat karisseet. Luther ei pyrkinyt ahdistamaan ihmistä – hän halusi päinvastoin vapauttaa meidät. Lutherin mukaan meillä on toki velvollisuus auttaa niitä jotka tarvitsevat apuamme, mutta hän tähdensi myös, miten tärkeää on iloita, nauttia, olla jouten ja katsella välillä kauniita naisia (minun toiveeseeni katsella välillä kauniita miehiä Luther olisi epäilemättä suhtautunut empivästi, mutta hänhän elikin keskiajalla).

Mark Levengood tintamareskin takana, esittää Martti Lutheria
Mark Levengood tintamareskin takana, esittää Martti Lutheria Kuva: FST Mark Levengood,Martti Luther,tintamareski

Luther olisi tanssinut kanssamme

Kimpaannuin toden teolla, kun tajusin, että Luther käytti virsitekstiensä levityksessä oman aikansa suosikkisävelmiä. Martilla oli siis korvaa svengaavalle musiikille! Kun älysin, että Boney M -singleni oli luterilaisempi kuin papin pitkäveteiset virret, mutisin itsekseni ”papinperkele!”, kunnes rauhoituin ja olin taas oma hurskas itseni.

Tämä työ on opettanut minulle, ettei Martti Luther maannut pimeässä kopperossa odottamassa kuolemaa. Ehei, hän tanssi meidän kanssamme kellarissa.

Martti Luther ei maannut pimeässä kopperossa odottamassa kuolemaa. Ehei, hän tanssi meidän kanssamme kellarissa.

Toivokaamme, että Martti Lutherin merkkivuosi pyyhkii pois vuosisatojen virhetulkinnat ja päästää esiin vapaamielisen, vallankumouksellisen,ajattelevan, tuntevan, rakastavan, kiukkuisen ja poikkeuksellisen rohkean Martti Lutherin. Hän oli ajattelussaan suurenmoinen ja antisemitismissään kammottava, eikä hän ymmärtänyt kapinoivia talonpoikaparkoja. Hän oli ihminen niin hyvässä kuin pahassa, ja hänen elämänsä on vaikuttanut meidän kaikkien elämään täällä Pohjolassa.

Martti Luther halusi vapauttaa ihmisen. Toivon, että tämä tv-sarja auttaa omalta osaltaan vapauttamaan Martti Lutherin.

Mark Levengood

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther nähdään Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Muokattu 3.4.17: Viimeisen kappaleen sana vaihdettu Kuullaan -> nähdään.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Suomen historia Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

  20 min video Suomen valtion kehityksestä 8 eri kielellä.

  Videoissa kerrotaan Suomen kehitys hyvinvointivaltioksi kahdeksalla eri kielellä: selkosuomi, arabia, englanti, farsi, kurdi (sorani), somali, thai ja venäjä. Emilia Virtanen on 2000-luvun koulutettu ja kansainvälinen suomalainen, mutta hänen isoisänsä isoisä Kustaa Virtanen eli hyvin erilaisissa oloissa köyhänä torpparina 1900-luvun alussa.

 • Älä maksa liikaa - tarkista ainakin nämä, kun täytät veroilmoitusta

  Kotitalousvähennys, matkakulut, tulonhankkimiskulut

  Veroilmoitus täytyy palauttaa joko 9.5. tai 16.5. mennessä. Veroilmoitusta ei aina tarvitse palauttaa ja jos tarvitsee, verkon kautta se onnistuu kätevästi. Ehkä liiankin kätevästi, sillä usein vähennyksiä jää kirjaamatta - ja veronpalautukset saamatta. Lue vinkit, mitkä vähennykset kannattaa muistaa ilmoittaa.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?