Hyppää pääsisältöön

Oliko Martti Luther juoppo? Minne hän naulasi teesinsä? Testaa tietosi!

Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder.
Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder. Kuva: The Bridgeman Art Library martti luther

Miten luterilainen sinä olet? Tai paremmin sanottuna, mitä oikeastaan tiedät Martti Lutherista tai mitä luulet tietäväsi? Ja pitääkö se, mitä luulet tietäväsi, sittenkään paikkaansa?

Ohjelmasarjassa Mark ja Luther arkkipiispa Kari Mäkinen väittää, ettei suomalainen oikeastaan pysty vapautumaan luterilaisuudesta.

- Vaikka Suomessa olisi ateisti, on tavallaan luterilainen ateisti, sillä Luther ja Lutherin opit läpäisevät koko yhteiskunnan, sanoo Mäkinen.

Ei siis ole väliä kuuluuko kirkkoon vai ei, suomalainen on joka tapauksessa jonkinlainen luterilainen.

Onko todella näin? Miten luterilainen sinä olet? Tai paremmin sanottuna, mitä oikeastaan tiedät Lutherista tai mitä luulet tietäväsi? Ja pitääkö se, mitä luulet tietäväsi, sittenkään paikkaansa?

Testaa tietosi Luther-visassa!

1. Miksi vuonna 2017 vietetään erityistä Martti Luther –vuotta?

2. Mitä itse asiassa tapahtui Lutherin, teesien, naulojen ja vasaran kanssa?

3. Millä kielellä Martti Luther kirjoitti teesinsä?

Miten oli Lutherin avioliiton laita?

5. Mitä mieltä Luther oli juutalaisista?

6. Mihin Luther pyrki reformaatiolla eli uskonpuhdistuksella?

7. Mitä Lutherin teesit käsittelivät?

8. Miten Luther suhtautui oluen- ja viininjuontiin?

9. Miten Ruotsi-Suomesta tuli luterilainen maa?

10. Missä vaiheessa luterilaisuus oli Lutherin kuollessa?

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther kuullaan Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?