Hyppää pääsisältöön

Oliko Martti Luther juoppo? Minne hän naulasi teesinsä? Testaa tietosi!

Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder.
Martti Luther. Maalaus Lucas Cranach the Elder. Kuva: The Bridgeman Art Library martti luther

Miten luterilainen sinä olet? Tai paremmin sanottuna, mitä oikeastaan tiedät Martti Lutherista tai mitä luulet tietäväsi? Ja pitääkö se, mitä luulet tietäväsi, sittenkään paikkaansa?

Ohjelmasarjassa Mark ja Luther arkkipiispa Kari Mäkinen väittää, ettei suomalainen oikeastaan pysty vapautumaan luterilaisuudesta.

- Vaikka Suomessa olisi ateisti, on tavallaan luterilainen ateisti, sillä Luther ja Lutherin opit läpäisevät koko yhteiskunnan, sanoo Mäkinen.

Ei siis ole väliä kuuluuko kirkkoon vai ei, suomalainen on joka tapauksessa jonkinlainen luterilainen.

Onko todella näin? Miten luterilainen sinä olet? Tai paremmin sanottuna, mitä oikeastaan tiedät Lutherista tai mitä luulet tietäväsi? Ja pitääkö se, mitä luulet tietäväsi, sittenkään paikkaansa?

Testaa tietosi Luther-visassa!

4-osainen ohjelmasarja Mark ja Luther kuullaan Yle Femillä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 2.4.2017 kello 19 ja on nähtävissä sen jälkeen Yle Areenassa. Levengood haastattelee vallan eliittiä, piispoja, teologeja, historioitsijoita ja kulttuurivaikuttajia Suomessa ja Ruotsissa. Vieraina ovat mm. entinen pääministeri Ingvar Carlsson, arkkipiispa Kari Mäkinen, historian professori Henrik Meinander sekä piispa Björn Vikström.

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.