Hyppää pääsisältöön
Aihesivun #junapummit pääkuva

Suomalaissiirtolaisten vaiettu historia - junapummeina ja kerjäläisinä 30-luvun Amerikassa

Hanski (oik.) todennäköisesti juuri ennen Kanadanmatkaa tuntemattoman matkakumppaninsa kanssa vuonna 1929
Hanski (oik.) todennäköisesti juuri ennen Kanadanmatkaa tuntemattoman matkakumppaninsa kanssa vuonna 1929 Hanski (oik.) todennäköisesti juuri ennen Kanadanmatkaa tuntemattoman matkakumppaninsa kanssa vuonna 1929 Kuva: Hanskin perhealbumi kanadansiirtolaisuus

Sain käsiini C- kasetteja, joilta löytyi uskomaton selviytymistarina: Kun 17-vuotias pohjalainen Hanski astui Amerikanlaivaan vuonna 1929, hän luuli rikastuvansa Kanadan kaivoksilla. New Yorkin pörssiromahdus muutti kuitenkin kaiken. Töitä ei ollutkaan, asuntoon ei ollut varaa, ja säästötkin hupenivat hetkessä. Alkoi huikea seikkailu junapummina.

“Niin minä aattelin että mikähän täs pojan valakasee, ku sanaakaan ei osannu maan kieltä, ja mitään tuttavia ja semmosia ei ollut. Ja yksistään siellä käveleskelin, niin kyllä se vähän meinasi lyödä lasit hikeen.”

Työttömät, asunnottomat ja kielitaidottomat siirtolaiset olivat yhteiskunnan alinta kastia, mutta Hanski pysyi coolina, vaikka jäi työttömäksi, asunnottomaksi ja paperittomaksi.

Kerron kaseteilla olevaa Hanskin ja muiden suomalaisten "bommien" tarinaa viikon ajan sekä omalla Twitter-tililläni @jennistammeier, että YleHistorian some-tileillä. Lähde mukaan, ja opi Hanskin avulla lama-ajan siirtolaisten nokkelat selviytymiskeinot!

Junan katolle kiivetään Yle Areenassa 3.4.2017 ja Hanskin matkaa seurataan 7.4.2017 asti. Voit hypätä päivittäin kyytiin myös seuraamalla #junapummit -tunnistetta Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa sekäYleHistorian #junapummit -teemasivulla. Pakkaa mukaan optimismia, veijarimaista asennetta ja seikkailumieltä!

"Minä olen kirjoittanut tätä tämän tapaista tarinaa ja seikkailua noin nelisenkymmentä sivua, mutta en ole uskaltanut esittää sitä kellenkään. Ja enkä tiedä, olisko tällä minkäänlaista rahallista arvoa. Mutta
sen minä tiedän, että paljon huonompaakin tarinaa luetaan. Ja mikä ihmeellisintä, tämä on kaikki totta."
(Sitaatit c-kasetilla muistelevalta Hanskilta)

Mistä on kyse?

#junapummit -tarina perustuu YleHistorian saamaan ainutlaatuiseen äänimateriaaliin. Siinä jo eläkkeellä oleva pohjalainen Hanski muistelee c-kasetille nuoruusvuosien seikkailuitaan pula-ajan siirtolaisena. Nauhat ovat 1970-luvulta.

Pohjois-Amerikassa kulki 1930-luvun laman aikana noin miljoona junapummia tilapäistöitä etsien. Mukana oli Hanskin lisäksi muitakin suomalaisia.

Elämä pummina, kerjäläisenä tai paperittomana eivät kuulu suomalaissiirtolaisista yleisesti kuultuihin tarinoihin. Hanskin kertomus onkin harvinainen, rehellisen avoin tarina suomalaissiirtolaisten elämästä.

Äänimateriaali on aikaisemmin julkaisematonta. Hanskin henkilöllisyys pidetään suvun toiveesta salassa.

Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan
Pohjois-Amerikkaan syntyi tilapäistöitä tekevien kulkureiden hobo -kulttuuri. Tavarajunien katoilla kulkivat ennen kaikkea nuoret miehet, mutta joukossa oli myös yksinäisiä lapsia ja naisia sekä kokonaisia perheitä. Junapummit opettelivat hyppäämään liikkuvaan junaan Kuva: Partridge, Rondal - U.S. National Archives and Records Administration Hobo,kulkurit
Kommentit