Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Testaa, onko sinusta faktantarkistajaksi

Testaa tietosi teksti sumennetun kuvan päällä.
Testaa tietosi teksti sumennetun kuvan päällä. Kuva: Yle/Annukka Palmen-Väisänen Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Faktantarkistus,testit

Uskotko kaiken, minkä luet tai näet verkossa? Onko lähdekritiikki hallussa? Olisiko sinussa ainesta faktantarkistajaksi? Testaa taitosi Valheenpaljastajan faktantarkistusvisassa.

Testaa omat faktantarkistustaitosi Valheenpaljastan kimurantissa visassa.

1. Kaverisi jakaa Facebookissa seuraavan uutislinkin:

“Hallitus luopuu mp- ja veneverosta – tilalle latuvero.” Juttu kertoo, että valtio voi kerätä Lahden MM-hiihdoista miljoonatulot, mutta latuveroa perittäisiin vain ulkomaalaisilta kilpahiihtäjiltä ja lajiliitoilta. Pääministeri Juha Sipilä kommentoi: “Suomeen on tulossa useita ulkomaalaisia urheilun edustajia ulkomailta. Joten olisi hyvin suotavaa kerätä heiltä veroja Suomen hyvin hoidetuista laduista.” Mitä teet?

2. Onko tämä valeuutinen?

3. Otsikko kertoo, että presidentti Trump pitää ilmastonmuutosta todellisena uhkana. Onko tämä luotettava uutinen?

4. Mitä faktoja voisit tarkistaa tästä Donald Trumpin lausunnosta: “Meryl Streep on yliarvostettu näyttelijä.”

5. Luit aamulla kansanedustajan kirjoittaman blogitekstin, jossa hän esitti tavallisesta poikkeavia ja raflaavia väitteitä kansantaloudesta. Iltapäivällä huomaat, että tekstiä on muutettu ja sanamuotoja lievennetty. Miten todistat, että poliitikko todella esitti väitteensä?

6. Esittääkö tämä valokuva syyrialaista poikaa nukkumassa vanhempiensa hautojen välissä? Miten tarkistat asian?

7. Kuvittele, että sinun pitää tarkistaa tämä uutisteksti ennen kuin se julkaistaan. Kaikki jutun faktatiedot ovat sinun vastuullasi. Mitkä kaikki faktatiedot tästä tekstinpätkästä tarkistaisit?

“Pohjois-Korean ja Malesian välinen diplomaattinen kriisi on lieventymässä. Maat ovat päässeet sopuun Malesiassa murhatun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin ruumiin siirtämisestä Pohjois-Koreaan. Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n mukaan maat ovat sopineet molemminpuolisen matkustuskiellon perumisesta. Malesian pääministeri Najib Razak kirjoitti Twitterissä, että maiden välinen diplomaattinen kriisi on nyt ohi.”

Lähteet ja viittaukset: Uutissirkus, Variety, Venäjän ulkoministeriö, Yle Uutiset

Edit 2.8.17: Poistettu viittaukset faktantarkistuspäivään.

Valheenpaljastaja

 • Vikasietotila: Avaa ohjelmat ja tiedostot parilla painalluksella

  Käynnistinsovellus avaa ohjelmat, tiedostot ja verkkosivut.

  Käynnistinsovellus käynnistää ohjelmat, löytää tärkeät tiedostot ja tekee hakuja internetistä. Graafinen käyttöliittymä asiakirjoineen, kansioineen ja roskakoreineen ei ole uusi keksintö. Alkujaan graafisen käyttöliittymän kehittivät Xerox Palo Alto Research Centerin tutkijat. Ensimmäinen graafisen käyttöliittymän omaava tietokone oli tutkimustarkoituksiin rakennettu Xerox Alto vuodelta 1973.

 • Kansan Wiisaus esittää

  Ironinen mediakasvatusvideosarja

  Mediakasvatuksen hurmos Tälle sivulle on kerätty kaikki valistushenkiset Kansan Wiisaus esittää -elokuvat, olkaa hyvä! Kansan Wiisaus esittää -elokuvat kertovat totuuden suoraan mediamaailman syövereistä!

 • Vikasietotila: Näin saat nettisisällöt nopeasti talteen

  Nettilinkkien vikkelä tallentaminen vaatii oikeat välineet.

  Internet on tulvillaan kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa. Parhaiden linkkien, verkkotekstien ja videoiden poimiminen talteen vaatii kuitenkin oikeat välineet. Kaikkea kiinnostavaa verkkosisältöä on valitettavasti harvoin mahdollisuus lukea ja katsoa saman tien.

 • Vikasietotila: Vertailusivustojen vertailu kannattaa

  Netin vertailusivustot vaativat käyttäjältä kriittisyyttä

  Verkon hintavertailupalvelut antavat nopeasti kuvan tuotteiden ja palveluiden hinnoista. Käyttäjältä vertailusivustot vaativat kuitenkin kriittisyyttä. Verkon hintavertailupalvelut toimivat näppärästi ostopäätöksen tukena. Kirjoitat vain tuotteen vertailupalvelun hakuriville ja saat välittömästi puhelimen tai tietokoneen näytölle tuotelistan eri nettikauppojen hinnoilla varusteltuna.

Media- ja digitaidot