Hyppää pääsisältöön

10 kiehtovaa faktaa Victoria-sarjasta: Siniset piilolinssit, heiluva kruunu ja 12 000 kynttilää!

Jenna Coleman on kuningatar Viktoria ja hyppii sohvalla ja koira katsoo vieressä.
Jenna Coleman on nuori kuningatar Viktoria uutuussarjassa Victoria. Jenna Coleman on kuningatar Viktoria ja hyppii sohvalla ja koira katsoo vieressä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria

Ylen 4.4.2017 alkava uutuussarja Victoria kertoo 18-vuotiaana Britannian yhdeksi pitkäaikaisimmista hallitsijoista nousseesta teinitytöstä. Tässä kymmenen mielenkiintoista faktaa sarjasta sekä historiallisesta henkilöstä, itse kuningatar Viktoriasta.

1. Kuningatar Viktorian valtaistuin teetettiin erityisesti häntä varten, koska hän oli niin pienikokoinen, pituudeltaan noin 150 cm.

2. Victoria-sarjan lavastustyöryhmä käytti 325 neliömetriä lehtikultaa päällystäessään huonekaluja, kynttelikköjä ja tauluja. Kuvauksissa poltettiin lisäksi 12 000 kynttilää!

Lähikuva Jenna Colemanista joka näyttelee Victoriaa.
Jenna Colemanin silmät vaihtoivat väriä piilolinssien ansiosta. Lähikuva Jenna Colemanista joka näyttelee Victoriaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria

3. Viktoriaa näyttelevä Jenna Coleman on ruskeasilmäinen, ja hän kokeili 70:ä sinistä piilolinssiä ennen kuin oikea sävy löytyi. Viktorialla nimittäin oli huomiota herättävän siniset silmät. Jennan piilolinssit osoittautuvat käytössä mukaviksi, mutta kynttilänvalossa ne aiheuttivat näkökenttään sumuisen ja unenomaisen kalvon.

4. Sarjan kruunajaiskohtauksessa kruunu heiluu aavistuksen verran Jennan päässä. Tämä heiluminen oli tahallista, sillä tosielämässäkin Viktorian kruunu oli kruunajaispäivänä liian iso.

Kuningatar Viktorian kruunaiset.
Victoria kruunataan kuningattareksi. Kuningatar Viktorian kruunaiset. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria

5. Sarjaa varten valmistettiin Yrjöjen aikaisia tapetteja sekä mattoja, joiden kuviointi mukaili kyseistä aikakautta.

6. Kuningattaren päivärutiinit alkoivat aina klo 9, jolloin hän aloitti vieraiden vastaanottamisen, mikä jatkui koko päivän puoleenyöhön saakka. Aamupalalta lounaalle hän kävi läpi valtion asioita, allekirjoitti asiakirjoja ja papereita sekä vietti aikaa lordi Melbournen kanssa. Lounaan jälkeen hän saattoi viettää hetkisen vapaa-aikaa ratsastaen, käyden kävelylenkillä tai laulamassa.

Kuningatar Viktoria ja lordi Melbourne ratsastavat syksyisessä metsässä.
Victoria ja lordi Melbourne ratsastamassa. Kuningatar Viktoria ja lordi Melbourne ratsastavat syksyisessä metsässä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria

7. Kuninkaallisen perheen aiheuttamat kulut oli jatkuva purnauksen aihe parlamentissa. Windsorin neljännesvuoden kirjanpidossa oli 184 uutta luutaa ja moppia, 24 paria piian käsineitä ja 24 säämiskänahkaa. Lordi Melbourne muistutti jatkuvasti kuningatarta kirjanpidostaan.

8. Victoria-tv-sarjaa varten rakennettiin Buckinhamin palatsin uudelleenluomus entiseen Royal Air Forcen lentokonehalliin Leedsiin. Lähellä sijaitseva Howardin linna toimi Kensingtonin palatsina.

Victoria-sarja, palvelusväkeä keittiössä.
Palvelusväkeä Buckinghamin palatsissa. Victoria-sarja, palvelusväkeä keittiössä. Kuva: Yle Kuvapalvelu. victoria

9. Kun Viktoria nousi valtaistuimelle 18-vuotiaana, hänestä tuli suuren talouden valtiatar. Hänen henkilöstöönsä kuului 445 ihmistä alhaisimmasta keittiöpojasta läheisiin hovineitoihin. Mutta itse järjestelmä oli yhtä kaaosta, kolme täysin erillistä ja huonosti johdettua osastoa, joissa jokaisessa työskenteli täysin eri alojen ihmiset eikä jaottelulle ollut mitään loogista syytä.

10. Buckinghamin palatsin etupuoli näyttää tänä päivänä erilaiselta kuin Viktorian aikakaudella. Tuolloin Marble Arch toimi sisäänkäyntinä ennen kuin se siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1851.

Victoria alkaa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa tiistaina 4.4. klo 21.30.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.