Kun viskaat jätepussin roskikseen, pääset siitä eroon. Sähköpostien kanssa pois heittäminen ei riitä. Siivous vaatii pontevampia toimia.
Aloitetaan käsitteistä: Roskakori on paikka, jonne laitat viestejä itse. Roskapostiin viestit tulevat itsestään – ja useimmiten toivomatta.
Tässä Digitreenissä puhutaan viesteistä, jotka tulevat pyytämättä saapuneiden kansioon. Ei riitä, että klikkaat ei-toivotun viestin roskakoriin: Se ei estä samasta osoitteesta tulevaa uutta roskaa.
Sähköpostiohjelma suodattaa osan roskasta automaattisesti
Sähköpostiohjelmasi tarjoaja - esimerkiksi Gmail - suodattaa osan roskapostista pois jo ennen kuin se saapuu sinun meililaatikkoosi. Roskan karsiminen sataprosenttisesti on kuitenkin mahdotonta. Roskapostin eli spämmin (englanniksi spam) suodatuksen taso myös vaihtelee.
Fiksua sähköpostiohjelmaa kannattaa itse koulia lisää: Kun merkitset meilin roskapostiksi, ohjelma oppii ohjaamaan samantapaiset meilit jatkossa suoraan roskapostiin – tai jopa suodattamaan ne ennakolta pois.
Hallitse ei-toivottua postia muutamalla yksinkertaisella kikalla. Tässä ohjeet ensin mobiililaitteille ja lopuksi tietokoneeelle.
Mobiilisovelluksista mukana ovat Applen Mail ja Googlen Gmail. Tietokoneen ohjeet löydät Gmailille ja Microsoftin Outlookille.
Mobiililaite (puhelin tai tabletti)
1. iOS Mail
Applen laitteissa oletussähköpostina on Mail-sovellus. Näin siirrät viestin Mailissa roskapostiin:
- Avaa viesti.
- Napauta näytön alalaidassa kansion kuvaketta.
- Napauta Roskaposti.

2. Gmail-sovellus
Näin ilmoitat roskapostista:
- Postilaatikko >
- Napauta lähettäjän nimikirjainta tai kuvaa >
- Paina 3 pallon kuvaketta oikeassa ylänurkassa >
- Valitse Ilmoita roskapostista.
Voit tehdä tämän myös avattuasi viestin: Kolme palloa oikeassa yläkulmassa > Ilmoita roskapostista.
Näin estät lähettäjän:
- Avaa viesti >
- Paina kolmea pistettä viestin (ei koko ohjelman) oikeassa ylänurkassa >
- Valitse Estä (lähettäjän nimi).

Tietokone
Useimmat käyttävät sähköpostia webmaililla eli nettiselaimen (Chrome, Edge, Firefox) kautta.
Suosituimpia webmaileja ovat Googlen Gmail ja Microsoftin Outlook (joka on nielaissut Hotmailin).
Suomessa käytetään myös edelleen operaattorien webmaileja. Vuosikausia käytössä olleista osoitteista päätteillä @pp.inet.fi, @welho.com tai vaikka @kolumbus.fi voi olla vaikea luopua.
1. Gmail
Näin ilmoitat roskapostista:
- Täppää viestin vasemmalla puolella olevaa valintaruutua TAI avaa viesti >
- Klikkaa yläreunassa olevaa "huutomerkkikuvaketta" Ilmoita roskapostista.

Näin estät lähettäjän:
Kun estät lähettäjän, hänen lähettämänsä viestit menevät jatkossa automaattisesti roskapostikansioon.
- Avaa viesti >
- Klikkaa kolmea pistettä viestin oikeassa ylänurkassa >
- Valitse Estä [lähettäjän nimi].
Gmailille voi myös ilmoittaa, jos sähköposteissa kalastellaan henkilötietoja tai rikotaan käyttöehtoja.
Lisäksi voit käyttää omia suodattimia. Niillä ohjaat saapuvat sähköpostit suoraan tiettyyn paikkaan, esimerkiksi johonkin kansioon tai roskakoriin.
2. Outlook
Näin merkitset sähköpostin roskapostiksi tai estät lähettäjän:
- Avaa tai valitse viesti tai lähettäjä >
- Paina yläpalkissa kohtaa Roskaposti >
- Merkitse roskapostiksi / Estä lähettäjä >
- OK.
Outlookin roskapostiasetuksia säädät asetuksista:
- Asetukset (rattaan kuva ylälaidassa) >
- Näytä kaikki Outlookin asetukset >
- Sähköposti >
- Roskaposti .
Täällä voit estää lähettäjiä, valita turvallisia lähettäjiä ja valita suodatustason.
Kotimaisilla operaattoreilla ei juuri ole kiinnostusta pitää yllä webmail-palveluja. DNA:n sivulla suositellaan suoraan vaihtamaan Gmailiin.
3. Suomalaisten operaattorien webmailit
Elisan, Telian (entinen Sonera) ja DNA:n webmailit aiheuttavat käyttäjilleen harmaita hiuksia: Ne suodattavat etukäteen vain pienen osan roskaposteista. Omien estojen ja suodatinten tekeminen on myös hankalaa – ellei mahdotonta.
Kotimaisilla operaattoreilla ei tunnu olevan kiinnostusta pitää webmail-palveluja yllä. DNA:n tukisivulla suositellaan suoraan vaihtamaan Gmailiin tai vastaavaan.
Ellei vanhasta osoitteesta halua luopua, pysyvin ratkaisu on avata hyvän suodatuksen omaava sähköpostitili (Gmail, Outlook tai Mozilla Thunderbird) ja lukea meilit siellä. Mobiililaitteen Gmail-sovelluksen ohjeet löydät täältä. Outlookin ohjeet tilien yhdistämisestä ovat täällä.
Osa ärsyttävästä postista voi olla itse aiheutettua
Kun olet kirjautunut uuteen palveluun, olet ehkä ruksinut kohdan “Minulle saa lähettää tarjouksia”. Näin tekemällä olet antanut markkinointiluvan.
Jollet halua näitä viestejä enää, kirjaudu sivustolle omilla tunnuksillasi ja käy ruksimassa markkinointilupa pois. Usein tällaisen tilauksen voi myös näppärästi peruuttaa mainosviestistä: Painike Peru tilaus tai Peruuta tilaus (englanniksi Unsubscribe) löytyy saapuneen sähköpostin ylä- tai alalaidasta.
Tässä kannattaa olla tarkkana: Jos kyseessä on oikea roskaposti - siis sellainen jota et ole tilannut - älä klikkaa peruutuslinkkejä. Roskapostin peruutuslinkin klikkaus kertoo roskapostittajalle, että osoite on käytössä ja sinne tulevia posteja luetaan. Seurauksena on usein lisää roskapostia.
Älä jätä roskapostikansiota tai hylättyä sähköpostipalvelua oman onnensa nojaan
Kun olet noudattanut näitä vinkkejä eli opettanut sähköpostiohjelmaasi suodattamaan roskapostit paremmin: Muista tarkistaa roskapostikansion sisältö silloin tällöin. Sinne voi päätyä myös tärkeitä viestejä.

Jos hylkäät roskien valtaaman sähköpostiosoitteen kokonaan, se on syytä jonkin ajan päästä lopettaa. Käyttämättä jäänyt sähköposti saatetaan hakkeroida. Silloin joku voi käyttää sähköpostiosoitettasi ja henkilöllisyyttäsi ilman, että edes huomaat sitä.
Tee nämä neljä asiaa jo ennakkoon, niin rajoitat spämmiä
1. Käytä useampaa kuin yhtä sähköpostiosoitetta
Käytä “ykkösmeiliäsi” asioiden hoitoon. Älä julkaise sitä sosiaalisessa mediassa tai avoimilla nettisivustoilla. Älä julkaise sitä edes omalla sivustollasi, ellet naamioi sitä sellaiseen muotoon, että roskapostittajien automaatit eivät osaa tulkita sitä. Naamioi tähän tapaan:
yle PISTE toimittaja AT yle.fi.
Käytä “kakkosmeiliä” esimerkiksi arvontoihin osallistumiseen. Gmail tarjoaa tähän nokkelan keinon: Saat lisää meiliosoitteita lisäämällä nimesi perään +-merkin ja uuden tunnisteen. Kaikki plus-merkkiä seuraava on Gmailin kannalta yhdentekevää. Voit siis kirjautua mainospostia lähettäviin palveluihin tähän tapaan:
Sitten vain ohjaat nämä meilit omaan kansioonsa. Tai opettelet luomaan omia suodattimia ja suodatat viestit nämä pois.
2. Älä käytä sähköpostin salasanaa missään muualla
Meili on kuin “avain valtakuntaan”, koska niin monen palvelun käyttäjätunnuksena on sähköpostiosoite. Jos käytät samaa käyttäjätunnus-salasana –yhdistelmää useassa palvelussa, roskapostittajat voivat kaapata myös muiden palveluiden käyttäjätilit ja lähettää niistä spämmiä.
3. Katso kuka viestin on lähettänyt - ja ole senkin jälkeen tarkkana
Tietokoneella vie hiiri lähettäjän nimen päälle. Puhelimella paina nimeä pitkään. Silloin näet lähettäjän meiliosoitteen. Esimerkiksi “itseltäsi tullut” meili on erittäin todennäköisesti roskapostittajalta.
Älä luota sokeasti edes lähettäjäkentän (from-kentän) sisältöön. Kenttä on saatettu väärentää vaikka muotoon asiakaspalvelu@omapankkisi.fi.
4. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistus
Kaksivaiheinen tunnistautuminen merkitsee sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi kysytään vielä yksi koodi. Vaihtuva koodi tulee yleensä puhelimeen. Se on kuin turvalukko: Ulkopuolinen ei pääse kirjautumaan järjestelmään, vaikka saisi tietoonsa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos kirjaudut meiliin aina samalla selaimella, voit asettaa selaimen luotetuksi, jolloin vaihtuva koodi täytyy näpytellä vain kerran.
Lue lisää tästä Digitreenistä.
Juttua varten on haasteltu erityisasiantuntija Antti Kurittua Viestintävirastosta.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.
Muokkaukset:
4.4.17: Lyhennetty yhteenveto-tekstiä muutamalla sanalla.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lisätty lopun yleislause.
28.6.17 ja 26.10.17: Yleiskuvaan uusi pohja.
11.9.19 Linkkikorjauksia. Explorer-selain > Edge-selain.
10.2.21: Poistettu vanhentunut ohjevideo. Täsmennetty iOS-ohjetta ja Gmail-sovelluksen ohjetta. Tiivistetty Outlook-ohjeita ja faktalaatikoiden tekstejä. Poistettu lyhyt Yahoo-osuus (käyttö Suomessa vähäistä). Kuvia ajan tasalle.
12.2.21: Korjattu termi edelleenlähettää > lukea ja lisätty maininta Mozilla Thunderbirdistä.