Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin karsit roskapostia

Tekstit: Roskaposti, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa roska-astia.
Tekstit: Roskaposti, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa roska-astia. Kuva: Yle / Pixabay (CC0). Digitreenit,Roskaposti

Kun viskaat jätteet taloyhtiön roskikseen, pääset niistä eroon. Sähköpostien kanssa pois heittäminen ei riitä. Roskapostien siirtäminen roskakoriin ei estä samasta osoitteesta tulevaa uutta roskaa. Siivous vaatii pontevampia toimia.

Sähköpostiohjelmasi tarjoaja - esimerkiksi Gmail - suodattaa osan roskapostista pois jo ennen kuin se saapuu sinun meililaatikkoosi. Roskan karsiminen sataprosenttisesti on kuitenkin mahdotonta. Roskapostin eli spämmin (englanniksi spam) suodatuksen taso myös vaihtelee eri yrityksillä.

Roskapostia voi vähentää muutamilla yksinkertaisilla kikoilla.

Tietokone

Useimmat käyttävät sähköpostia webmaililla eli nettiselaimen (Chrome, Edge, Firefox) kautta.

Tunnetuimpia webmaileja ovat Googlen Gmail, Yahoo ja Microsoftin Outlook (joka on nielaissut Hotmailin).

Suomessa käytetään näiden lisäksi paljon operaattorien webmaileja. Vuosikausia käytössä olleista osoitteista päätteillä @pp.inet.fi, @welho.com tai @kolumbus.fi ei ole helppo luopua.

1. Gmail

Ilmoita roskapostista

Mitä enemmän merkitset viestejä roskapostiksi, sitä paremmin Gmail alkaa merkitä samankaltaisia viestejä roskapostiksi automaattisesti.

Roskapostista ilmoitetaan yläpalkin ikonilla:

Nuoli Gmailin ikoniin, jolla sähköpostit merkitään roskapostiksi.
Nuoli Gmailin ikoniin, jolla sähköpostit merkitään roskapostiksi. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti
 • Valitse viestin vasemmalla puolella oleva valintaruutu tai avaa viesti.
 • Klikkaa sivun yläreunassa olevaa "huutomerkkikuvaketta" Ilmoita roskapostista
 • Estä lähettäjä

  Kun estät lähettäjän, hänen lähettämänsä viestit menevät automaattisesti roskapostikansioon.

  • Klikkaa viestin oikeassa ylänurkassa olevaa alaspäin osoittavaa nuolta
  • Valitse Estä [lähettäjä].

  Gmailille voi myös ilmoittaa, jos sähköposteissa kalastellaan henkilötietoja tai rikotaan käyttöehtoja.

  Lisäksi voit käyttää omia suodattimia. Niillä ohjaat saapuvat sähköpostit suoraan tiettyyn paikkaan, esimerkiksi johonkin kansioon tai roskakoriin.

  2. Outlook

  Näin merkitset sähköpostin roskapostiksi:

  • Avaa yläpalkissa kohta Roskaposti (vieressä on alaspäin osoittava nuoli)
  • Paina Roskaposti (jos henkilötietojasi kalastellaan, paina Tietokalasteluhuijaus)

  Roskapostiasetuksia säädät täältä:

  • Asetukset (rattaan kuva)
  • Asetukset
  • Sähköpostiasetukset
  • Roskaposti (vasemmassa valikossa)

  Siellä voit:

  • Estää lähettäjän: Valitse valikosta Estetyt lähettäjät
  • Säätää Outlookin omaa suodatustasoa: Valitse valikosta Suodattimet ja ilmoitukset. Oletusarvona on Vakio. Voit tiukentaa sitä Yksityiseksi. Täällä voit myös rajoittaa liitteiden, kuvien ja linkkien saapumista.
  Kotimaisilla operaattoreilla ei tunnu olevan kiinnostusta pitää yllä webmail-palveluja. DNA:n sivulla suositellaan suoraan vaihtamaan Gmailiin.

  3. Yahoo

  Klikkaa Roskaposti-painiketta (spam) aina, kun saat ei-toivottuja sähköposteja postilaatikkoosi. Näin Yahoon omat suodattimet kehittyvät.

  Englanniksi löydät tarkempia ohjeita roskapostin merkitsemisestä, estämisestä ja suodattamisesta.

  4. Suomalaisten operaattorien webmailit

  Elisan, Telian (entinen Sonera) ja DNA:n webmailit aiheuttavat käyttäjilleen harmaita hiuksia: Ne suodattavat etukäteen vain pienen osan roskaposteista. Omien estojen ja suodatinten tekeminen on myös hankalaa - ellei mahdotonta.

  Kotimaisilla operaattoreilla ei tunnu olevan kiinnostusta pitää webmail-palveluja yllä. DNA:n tukisivulla suositellaan suoraan vaihtamaan Gmailiin tai vastaavaan.

  Ellei vanhasta osoitteesta halua luopua, pysyvin ratkaisu on avata hyvän suodatuksen omaava sähköpostitili (Gmail tai Outlook) ja edelleenlähettää meilit sinne. Tätä koskevia operaattorien ohjeita joutuu tosin hakemaan heidän keskustelupalstoiltaan.

  Google Gmailin ja Apple Mailin kuvakkeet eli ikonit
  Googlen Gmail ja Applen Mail ovat suosittuja sähköpostisovelluksia. Google Gmailin ja Apple Mailin kuvakkeet eli ikonit Kuva: CC / Kuvankäsittely YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,sähköposti

  Mobiililaite (puhelin tai tabletti)

  1. iOS Mail

  Applen laitteissa oletuksena on Mail-sovellus.

  Viestin merkitseminen roskapostiksi

  • Avaa viesti.
  • Napauta näytön alalaidassa Liputa.
  • Napauta sitten Siirrä roskapostiin.

  (ohje koskee käyttöjärjestelmän versiota iOS 7 tai sitä uudempia)

  Toiminto ilmoita roskapostista puhelimen gmail-sovelluksessa.
  Roskapostin ilmoittaminen Gmail-sovelluksessa. Toiminto ilmoita roskapostista puhelimen gmail-sovelluksessa. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti

  2. Gmail-sovellus

  Ilmoita roskapostista:

  • Napauta lähettäjän profiilikuvaa sen viestin vieressä, jonka haluat merkitä roskapostiksi.
  • Avaa oikeassa ylänurkassa kolmen pallon pudotusvalikko.
  • Valitse Ilmoita roskapostista.

  Estä lähettäjä

  • Katso tietokoneen ohje edeltä.

  Osa ärsyttävästä postista voi olla itse aiheutettua

  Kun olet kirjautunut uuteen palveluun, olet ehkä ruksinut kohdan “Minulle saa lähettää tarjouksia”. Näin tekemällä olet antanut markkinointiluvan. Esimerkiksi VR:n Veturissa lupa on pakko antaa, että pääsee osallistumaan matkapakettien arvontoihin.

  Jollet halua näitä viestejä enää, kirjaudu sivustolle omilla tunnuksillasi ja käy ruksimassa markkinointilupa pois. Usein tällaisen tilauksen voi myös näppärästi peruuttaa mainosviestistä: Painike Peru tilaus tai Peruuta tilaus (englanniksi Unsubscribe) löytyy saapuneen sähköpostin ylä- tai alalaidasta.

  Finnairin sivujen palkki jossa lukee Uusimmat tarjoukset suoraan sähköpostiisi
  Finnairin sivujen palkki jossa lukee Uusimmat tarjoukset suoraan sähköpostiisi Kuva: Kuvakaappaus lentoyhtiön sivuilta Yle Oppiminen,Digitreenit,sähköposti,tarjouskampanja

  Joillakin sivustoilla mainosviestejä tulee kaikille rekisteröityneille, jotka eivät ole kieltäneet sitä erikseen. Tässä liikutaan jo lain harmaalla alueella.
  Ellei mainosviestistä alta löydy täppää Peru tilaus, joudut ottamaan yritykseen erikseen yhteyttä, että saat mainokset loppumaan.

  Tässä kannattaa olla tarkkana: Jos kyseessä on oikea roskaposti - siis sellainen jota et ole tilannut - älä klikkaa peruutuslinkkejä. Roskapostin peruutuslinkin klikkaus kertoo roskapostittajalle, että osoite on käytössä ja sinne tulevia posteja luetaan. Seurauksena on usein lisää roskapostia.

  Älä jätä roskapostikansiota tai hylättyä sähköpostipalvelua oman onnensa nojaan

  Kun olet noudattanut näitä vinkkejä eli opettanut sähköpostiohjelmaasi suodattamaan roskapostit paremmin: Muista tarkistaa roskapostikansion sisältö silloin tällöin. Sinne voi päätyä myös tärkeitä viestejä.

  Jos hylkäät roskien valtaaman sähköpostiosoitteen kokonaan, se on syytä jonkin ajan päästä lopettaa. Käyttämättä jäänyt sähköposti saatetaan hakkeroida. Silloin joku voi käyttää sähköpostiosoitettasi ja henkilöllisyyttäsi ilman, että edes huomaat sitä.

  Tee nämä neljä asiaa jo ennakkoon, niin rajoitat spämmiä

  1. Käytä useampaa kuin yhtä sähköpostiosoitetta

  Käytä “ykkösmeiliäsi” asioiden hoitoon. Älä julkaise sitä sosiaalisessa mediassa tai avoimilla nettisivustoilla. Älä julkaise sitä edes omalla sivustollasi, ellet naamioi sitä sellaiseen muotoon, että roskapostittajien automaatit eivät osaa tulkita sitä. Naamioi tähän tapaan:
  yle PISTE toimittaja AT yle.fi.

  Käytä “kakkosmeiliä” esimerkiksi arvontoihin osallistumiseen. Gmail tarjoaa tähän nokkelan keinon: Saat lisää meiliosoitteita lisäämällä nimesi perään +-merkin ja uuden tunnisteen. Kaikki plus-merkkiä seuraava on Gmailin kannalta yhdentekevää. Voit siis kirjautua mainospostia lähettäviin palveluihin tähän tapaan:

  Tekstinä vinkki useiden postilaatikoiden tai kansioiden luontiin gmail-sähköpostissa
  Tekstinä vinkki useiden postilaatikoiden tai kansioiden luontiin gmail-sähköpostissa Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti

  Sitten vain ohjaat nämä meilit omaan kansioonsa. Tai opettelet luomaan omia suodattimia ja suodatat viestit nämä pois.

  2. Älä käytä sähköpostin salasanaa missään muualla

  Meili on kuin “avain valtakuntaan”, koska niin monen palvelun käyttäjätunnuksena on sähköpostiosoite. Jos käytät samaa käyttäjätunnus-salasana –yhdistelmää useassa palvelussa, roskapostittajat voivat kaapata myös muiden palveluiden käyttäjätilit ja lähettää niistä spämmiä.

  3. Katso kuka viestin on lähettänyt - ja ole senkin jälkeen tarkkana

  Tietokoneella vie hiiri lähettäjän nimen päälle. Silloin näet lähettäjän meiliosoitteen. Esimerkiksi “itseltäsi tullut” meili on erittäin todennäköisesti roskapostittajalta.

  Älä luota sokeasti edes lähettäjäkentän (from-kentän) sisältöön. Kenttä on saatettu väärentää vaikka muotoon asiakaspalvelu@omapankkisi.fi.

  4. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistus

  Kaksivaiheinen tunnistautuminen merkitsee sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi kysytään vielä yksi koodi. Vaihtuva koodi tulee yleensä puhelimeen. Se on kuin turvalukko: Ulkopuolinen ei pääse kirjautumaan järjestelmään, vaikka saisi tietoonsa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos kirjaudut meiliin aina samalla selaimella, voit asettaa selaimen luotetuksi, jolloin vaihtuva koodi täytyy näpytellä vain kerran.

  Ainakin Google, Apple ja Microsoft tarjoavat kaksivaiheista tunnistautumista eli varmennusta.

  Juttua varten on haasteltu erityisasiantuntija Antti Kurittua Viestintävirastosta.

  Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

  Muokkaukset:
  4.4.17: Lyhennetty yhteenveto-tekstiä muutamalla sanalla.
  28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
  22.6.17: Lisätty lopun yleislause.
  28.6.17 ja 26.10.17: Yleiskuvaan uusi pohja.
  11.9.19 Linkkikorjauksia. Explorer-selain > Edge-selain.

  Digitreenit

  Keskustele