Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin karsit roskapostia ja estät spämmin leviämisen

Sotkuisia sekajäteastioita.
Sotkuisia sekajäteastioita. Kuva: Heini Rautoma / Yle Digitreenit,roskaposti,digitaidot

Roskapostia tulee aina vain – vaikka nykyiset sähköpostiohjelmat suodattavat sitä pois melko tehokkaasti. Näillä vinkeillä rajoitat roskapostia ja estät spämmin leviämistä.

Ärsyttääkö roskaposti? Et ole yksin. Roskapostit ovat useimmiten isoille massoille lähetettyjä viestejä. Roskapostin eli spämmin tarkoituksena on yleensä mainostaa tai saada muuten taloudellista hyötyä.

Roskaposti leviää sähköpostista toiseen myös välinpitämättömyyden takia. Kun pidät sähköpostitilisi turvattuna, estät myös sen luvattoman käytön roskapostin levittämiseen.

Sähköposti torjuu automaattisesti suurimman osan roskasta. Sitäkin tärkeämpää on ilmoittaa roskaviesteistä, jotka pääsevät filtterien läpi. Jutun lopusta löydät ohjeet spämmin merkitsemiseen Gmail-, Outlook- ja (Applen) Mail-sähköpostissa.

Neljällä vinkillä rajoitat roskapostia ja estät spämmin leviämistä

1. Käytä useampaa kuin yhtä sähköpostiosoitetta

Käytä “ykkösmeiliäsi” ainoastaan tärkeimpien asioiden hoitoon. Älä julkaise sitä sosiaalisessa mediassa tai avoimilla nettisivustoilla. Älä julkaise sitä edes omalla sivustollasi, ellet naamioi sitä esimerkiksi tähän tapaan: maija PISTE mattila AT gmail PISTE com.

2. Katso, kuka viestin on oikeasti lähettänyt

Tarkasta yllättävän viestin lähettäjä. Esimerkiksi “itseltäsi tullut” meili, jota et muista lähettäneesi on todennäköisesti roskapostittajalta.
Älä muutenkaan luota siihen, mitä näet lähettäjäkentässä. Puhelimella täppää lähettäjätietoa ja tietokoneella vie hiiri lähettäjän päälle, kunnes näet lähettäjän koko osoitteen. Esimerkiksi asiakaspalvelu@omapankkisi.fi saattaa tulla aivan muualta kuin pankistasi.

3. Älä lataa epämääräisissä viesteissä olevia linkkejä äläkä lataa niissä olevia tiedostoja

Kun roskapostittaja saa tietää, että meilitili on käytössä, spämmi vain lisääntyy.

Useimmiten pelkkä linkin avaaminen ei vielä aiheuta vaaraa, mutta varminta on olla avaamatta linkkejäkään.

4. Pidä sähköpostitilisi turvallisena

Ensinnäkin: Älä käytä sähköpostin salasanaa missään muualla. Meili on avain verkkoidentiteettiisi, koska niin monen palvelun käyttäjätunnuksena on sähköpostiosoite. Pidä sähköpostin tai -postiesi salasana myös visusti turvassa.

Sitten: Ota sähköpostissa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen.Se merkitsee sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi kysytään vaihtuvaa koodia, joka tulee yleensä puhelimeesi. Vaikka urkkija saisi tietoonsa käyttäjätunnuksen ja salasanasi, kaksivaiheinen tunnistautuminen estää pääsyn tilillesi, eikä roskapostittaja saa sitä käyttöönsä.

Löydät kaksivaiheisesta tunnistautumisesta oman Digitreeni-artikkelin.

Osa ärsyttävästä postista voi olla itse aiheutettua

Kun olet kirjautunut uuteen palveluun, olet ehkä ruksinut kohdan “Minulle saa lähettää tarjouksia” tai vastaavaa. Näin tekemällä olet antanut markkinointiluvan.

Jollet halua näitä viestejä enää, kirjaudu sivustolle omilla tunnuksillasi ja käy ruksimassa luvat pois. Usein tällaisen tilauksen voi myös näppärästi peruuttaa mainosviestistä: Painike Peru tilaus tai Peruuta tilaus (englanniksi Unsubscribe) löytyy saapuneen sähköpostin ylä- tai alalaidasta.

Tässä kannattaa olla tarkkana: Jos kyseessä on oikea roskaposti - siis sellainen jota et ole tilannut - älä klikkaa peruutuslinkkejä. Roskapostin peruutuslinkin klikkaus kertoo roskapostittajalle, että osoite on käytössä ja sinne tulevia posteja luetaan. Seurauksena on usein lisää roskapostia.

Kuvakaappaus Finnairin kanta-asiakkaan sivusta, valittuna paljon suoramarkkinointilupia.
Kuvakaappaus Finnairin sivuilta. Tämä kanta-asiakas on itse sallinut paljon suoramarkkinointia. Kuvakaappaus Finnairin kanta-asiakkaan sivusta, valittuna paljon suoramarkkinointilupia. Yle Oppiminen,Digitreenit,sähköposti,tarjouskampanja

Opeta sähköpostiohjelma suodattamaan roskia paremmin

Sähköpostitilisi tarjoaja - esimerkiksi Gmail - suodattaa ison osan roskapostista pois jo ennen kuin se saapuu sinun meililaatikkoosi. Spämmin karsiminen sataprosenttisesti on kuitenkin lähes mahdotonta.

Ei riitä, että klikkaat ei-toivotun spämmin roskakoriin. Se ei estä samasta osoitteesta tulevaa uutta roskaa.

Kouli se sijaan sähköpostiohjelmaa: Kun merkitset saapuneisiin eli postilaatikkoon tulleen meilin roskapostiksi, ohjelma oppii ohjaamaan samantapaiset meilit suoraan roskapostiin – tai suodattamaan ne ennakolta pois.

Näin ilmoitat ja estät roskapostittajat

Hallitse ei-toivottua postia muutamalla yksinkertaisella kikalla. Tässä ohjeet ensin mobiililaitteille ja lopuksi tietokoneelle.

Mobiilisovelluksista mukana ovat Googlen Gmail ja Applen iOS Mail. Tietokoneen ohjeet ovat Gmailille ja Microsoftin Outlookille.

Puhelin tai tabletti

1. Gmail-sovellus

Näin ilmoitat roskapostista:

  • Postilaatikko >
  • Napauta lähettäjän nimikirjainta tai kuvaa. Se muuttuu aktiiviseksi eli siihen tulee ruksi. >
  • Paina 3 pallon kuvaketta oikeassa ylänurkassa >
  • Valitse Ilmoita roskapostista.

Voit tehdä tämän myös avattuasi viestin: Kolme palloa oikeassa yläkulmassa > Ilmoita roskapostista.

Näin estät lähettäjän:

  • Avaa viesti >
  • Paina kolmea pistettä viestin (ei koko ohjelman) oikeassa ylänurkassa >
  • Valitse Estä (lähettäjän nimi).

Kun estät lähettäjän, hänen lähettämänsä viestit menevät jatkossa automaattisesti roskapostikansioon.

Kuvakaappaus puhelimen Gmail-sovelluksesta: Roskapostista ilmoittamisen 3 vaihetta.
Näin ilmoitat roskapostista puhelimen Gmail-sovelluksella, vaiheet 1-3. Kuvakaappaus puhelimen Gmail-sovelluksesta: Roskapostista ilmoittamisen 3 vaihetta. Digitreenit,Roskaposti,Gmail

2. iOS Mail

Applen laitteissa oletussähköpostina on Mail-sovellus.

Näin siirrät viestin Mailissa roskapostiin:

  • Avaa viesti.
  • Napauta näytön alalaidassa kansion kuvaketta.
  • Napauta Roskaposti.

Näin estät lähettäjän:

  • Avaa viesti.
  • Paina lähettäjän nimeä, kunnes näet hänen koko meiliosoitteensa eli yhteystietonsa.
  • Sen alta löydät valinnan Estä tämä yhteystieto.
Kuvakaappaus iPhonen Mail-sovelluksesta: Valittuna Estä tämä yhteystieto.
Applen Mail-sovelluksessa estät lähettäjän navigoimalla viestistä hänen yhteystietoonsa. Kuvakaappaus iPhonen Mail-sovelluksesta: Valittuna Estä tämä yhteystieto. Digitreenit,iOS,roskaposti,Mail (Apple)

Tietokone

Useimmat käyttävät sähköpostia webmaililla eli nettiselaimen (Chrome, Edge, Firefox) kautta. Suosituimpia webmaileja ovat Googlen Gmail ja Microsoftin Outlook.

1. Gmail

Näin ilmoitat roskapostista:

  • Täppää viestin vasemmalla puolella olevaa valintaruutua TAI avaa viesti >
  • Klikkaa yläreunassa olevaa "huutomerkkikuvaketta" Ilmoita roskapostista.

Näin estät lähettäjän:

Kun estät lähettäjän, hänen lähettämänsä viestit menevät jatkossa automaattisesti roskapostikansioon.

  • Avaa viesti >
  • Klikkaa kolmea pistettä viestin oikeassa ylänurkassa >
  • Valitse Estä [lähettäjän nimi].

Gmailille voi myös ilmoittaa, jos sähköposteissa kalastellaan henkilötietoja tai rikotaan käyttöehtoja.

Lisäksi voit käyttää omia suodattimia. Niillä ohjaat valitsemasi ehdon täyttävät sähköpostit suoraan tiettyyn paikkaan, esimerkiksi roskakoriin.

Kuvakaappaus Gmailista tietokoneen selaimella. Korostettuna ikoni, jolla sähköpostit ilmoitetaan roskapostiksi.
Tietokoneen selaimen Gmailissa viesti ilmoitetaan roskapostiksi huutomerkin ikonista. Kuvakaappaus Gmailista tietokoneen selaimella. Korostettuna ikoni, jolla sähköpostit ilmoitetaan roskapostiksi. Digitreenit,roskaposti,Gmail

2. Outlook

Näin merkitset sähköpostin roskapostiksi tai estät lähettäjän:

  • Avaa tai valitse viesti tai lähettäjä >
  • Paina yläpalkissa kohtaa Roskaposti >
  • Valitse Roskaposti tai Estä (voit valita myös Tietojenkalastelu, jos siitä on kyse) >
  • OK.

Outlookin roskapostiasetuksia säädät asetuksista:

  • Asetukset (rattaan kuva ylälaidassa) >
  • Näytä kaikki Outlookin asetukset >
  • Sähköposti >
  • Roskaposti.

Täällä voit estää lähettäjiä, valita turvallisia lähettäjiä ja valita suodattimia. Varsinaiset omat suodatussäännöt luot samasta valikosta kohdasta Säännöt.

Kuvakaappaus Outlook-sähköpostista: Valikosta valittuna Roskaposti.
Outlookissa valikon Roskaposti avaa myös muita vaihtoehtoja. Kuvakaappaus Outlook-sähköpostista: Valikosta valittuna Roskaposti. Digitreenit,digitaidot,roskaposti

Operaattorien ilmaiset webmailit ovat tiensä päässä

Suomessa käytetään edelleen myös operaattorien eli Elisan, Telian ja DNA:n webmaileja. Vuosikausia käytössä olleesta osoitteesta päätteellä @pp.inet.fi, @welho.com tai vaikka @kolumbus.fi voi olla vaikea luopua.

Kotimaiset operaattorit ovat kuitenkin sulkeneet ilmaisia webmailejaan tai muuttaneet niitä maksullisiksi. Sitä paitsi ilmaiset webmailit suodattivat vain pienen osan roskaposteista.

Kannattaa siis avata hyvän suodatuksen omaava sähköpostitili (Gmail, Outlook tai Applen iCloud). Jos vanha webmail-osoitteesi vielä toimii, siirtää sieltä yhteystiedot uudelle tilille. Saatat saada myös vanhan meilitilisi arkistokansiot ladattua itsellesi.

Älä jätä roskapostikansiota tai hylättyä sähköpostipalvelua oman onnensa nojaan

Muista tarkistaa roskapostikansion sisältö silloin tällöin. Sinne voi päätyä myös tärkeitä viestejä.

Kun olet noudattanut näitä vinkkejä eli opettanut sähköpostiohjelmaasi suodattamaan roskapostit paremmin: Muista tarkistaa roskapostikansion sisältö silloin tällöin. Sinne voi päätyä myös tärkeitä viestejä.

Ruutukaappaus tietokoneelta: Gmailin roskaposteista voi palauttaa viestejä pois, jos on varma siitä, etteivät ne ole roskaa.
Roskaposteja kannattaa kurkata, koska niihin voi päätyä myös toivottua postia. Täpällä Ei roskapostia viesti siirtyy saapuneiden kansioon. Kuva Gmailista. Ruutukaappaus tietokoneelta: Gmailin roskaposteista voi palauttaa viestejä pois, jos on varma siitä, etteivät ne ole roskaa. Digitreenit,Roskaposti,sähköposti,Gmail

Jos hylkäät roskien valtaaman sähköpostiosoitteen kokonaan, se on syytä lopettaa. Käyttämättä jäänyt sähköposti saatetaan hakkeroida ja joku voi käyttää sähköpostiosoitettasi ja henkilöllisyyttäsi ilman, että edes huomaat sitä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
11.9.19 Linkkikorjauksia. Explorer-selain > Edge-selain.
10.2.21: Poistettu vanhentunut ohjevideo. Täsmennetty iOS-ohjetta ja Gmail-sovelluksen ohjetta. Tiivistetty Outlook-ohjeita ja faktalaatikoiden tekstejä. Poistettu lyhyt Yahoo-osuus (käyttö Suomessa vähäistä). Kuvia ajan tasalle.
12.2.21: Korjattu termi edelleenlähettää > lukea ja lisätty maininta Mozilla Thunderbirdistä.
28.6.22: Sisältö kauttaltaan ajan tasalle.

Keskustele