Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin karsit roskapostia

Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva
Digitreenit 25: Roskaposti, pääkuva Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti

Kun viskaat jätteet taloyhtiön roskikseen, pääset niistä eroon. Sähköpostien kanssa pois heittäminen ei riitä. Roskapostien siirtäminen roskakoriin ei estä samasta osoitteesta tulevaa uutta roskaa. Siivous vaatii pontevampia toimia.

Sähköpostiohjelmasi tarjoaja - esimerkiksi Gmail - suodattaa osan roskapostista pois jo ennen kuin se saapuu sinun meililaatikkoosi. Roskan karsiminen sataprosenttisesti on kuitenkin mahdotonta. Roskapostin eli spämmin (englanniksi spam) suodatuksen taso myös vaihtelee eri yrityksillä.

Roskapostia voi vähentää muutamilla yksinkertaisilla kikoilla.

Tietokone

Useimmat käyttävät sähköpostia webmaililla eli nettiselaimen (Chrome, Explorer, Firefox) kautta.

Tunnetuimpia webmaileja ovat Googlen Gmail, Yahoo ja Microsoftin Outlook (joka on nielaissut Hotmailin).

Suomessa käytetään näiden lisäksi paljon operaattorien webmaileja. Vuosikausia käytössä olleista osoitteista päätteillä @pp.inet.fi, welho.com tai @kolumbus.fi ei ole helppo luopua.

1. Gmail

Ilmoita roskapostista

Mitä enemmän merkitset viestejä roskapostiksi, sitä paremmin Gmail alkaa merkitä samankaltaisia viestejä roskapostiksi automaattisesti.

Roskapostista ilmoitetaan yläpalkin ikonilla:

Nuoli Gmailin ikoniin, jolla sähköpostit merkitään roskapostiksi.
Nuoli Gmailin ikoniin, jolla sähköpostit merkitään roskapostiksi. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti
 • Valitse viestin vasemmalla puolella oleva valintaruutu tai avaa viesti.
 • Klikkaa sivun yläreunassa olevaa "huutomerkkikuvaketta" Ilmoita roskapostista
 • Estä lähettäjä

  Kun estät lähettäjän, hänen lähettämänsä viestit menevät automaattisesti roskapostikansioon.

  • Klikkaa viestin oikeassa ylänurkassa olevaa alaspäin osoittavaa nuolta
  • Valitse Estä [lähettäjä].

  Gmailille voi myös ilmoittaa, jos sähköposteissa kalastellaan henkilötietoja tai rikotaan käyttöehtoja.

  Lisäksi voit käyttää omia suodattimia. Niillä ohjaat saapuvat sähköpostit suoraan tiettyyn paikkaan, esimerkiksi johonkin kansioon tai roskakoriin.

  2. Outlook

  Näin merkitset sähköpostin roskapostiksi:

  • Avaa yläpalkissa kohta Roskaposti (vieressä on alaspäin osoittava nuoli)
  • Paina Roskaposti (jos henkilötietojasi kalastellaan, paina Tietokalasteluhuijaus)

  Roskapostiasetuksia säädät täältä:

  • Asetukset (rattaan kuva)
  • Asetukset
  • Sähköpostiasetukset
  • Roskaposti (vasemmassa valikossa)

  Siellä voit:

  • Estää lähettäjän: Valitse valikosta Estetyt lähettäjät
  • Säätää Outlookin omaa suodatustasoa: Valitse valikosta Suodattimet ja ilmoitukset. Oletusarvona on Vakio. Voit tiukentaa sitä Yksityiseksi. Täällä voit myös rajoittaa liitteiden, kuvien ja linkkien saapumista.
  Kotimaisilla operaattoreilla ei tunnu olevan kiinnostusta pitää yllä webmail-palveluja. DNA:n sivulla suositellaan suoraan vaihtamaan Gmailiin.

  3. Yahoo

  Klikkaa Roskaposti-painiketta (spam) aina, kun saat ei-toivottuja sähköposteja postilaatikkoosi. Näin Yahoon omat suodattimet kehittyvät.

  Englanniksi löydät tarkempia ohjeita roskapostin merkitsemisestä, estämisestä ja suodattamisesta.

  4. Suomalaisten operaattorien webmailit

  Elisan, Telian (entinen Sonera) ja DNA:n webmailit aiheuttavat käyttäjilleen harmaita hiuksia: Ne suodattavat etukäteen vain pienen osan roskaposteista. Omien estojen ja suodatinten tekeminen on myös hankalaa - ellei mahdotonta.

  Kotimaisilla operaattoreilla ei tunnu olevan kiinnostusta pitää webmail-palveluja yllä. DNA:n tukisivulla suositellaan suoraan vaihtamaan Gmailiin tai vastaavaan.

  Ellei vanhasta osoitteesta halua luopua, pysyvin ratkaisu on avata hyvän suodatuksen omaava sähköpostitili (Gmail tai Outlook) ja edelleenlähettää meilit sinne. Tätä koskevia operaattorien ohjeita joutuu tosin hakemaan heidän keskustelupalstoiltaan.

  Google Gmailin ja Apple Mailin kuvakkeet eli ikonit
  Googlen Gmail ja Applen Mail ovat suosittuja sähköpostisovelluksia. Google Gmailin ja Apple Mailin kuvakkeet eli ikonit Kuva: CC / Kuvankäsittely YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,sähköposti

  Mobiililaite (puhelin tai tabletti)

  1. iOS Mail

  Applen laitteissa oletuksena on Mail-sovellus.

  Viestin merkitseminen roskapostiksi

  • Avaa viesti.
  • Napauta näytön alalaidassa Liputa.
  • Napauta sitten Siirrä roskapostiin.

  (ohje koskee käyttöjärjestelmän versiota iOS 7 tai sitä uudempia)

  Toiminto ilmoita roskapostista puhelimen gmail-sovelluksessa.
  Roskapostin ilmoittaminen Gmail-sovelluksessa. Toiminto ilmoita roskapostista puhelimen gmail-sovelluksessa. Kuva: Kuvakaappaus / YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti

  2. Gmail-sovellus

  Ilmoita roskapostista:

  • Napauta lähettäjän profiilikuvaa sen viestin vieressä, jonka haluat merkitä roskapostiksi.
  • Avaa oikeassa ylänurkassa kolmen pallon pudotusvalikko.
  • Valitse Ilmoita roskapostista.

  Estä lähettäjä

  • Katso tietokoneen ohje edeltä.

  Osa ärsyttävästä postista voi olla itse aiheutettua

  Kun olet kirjautunut uuteen palveluun, olet ehkä ruksinut kohdan “Minulle saa lähettää tarjouksia”. Näin tekemällä olet antanut markkinointiluvan. Esimerkiksi VR:n Veturissa lupa on pakko antaa, että pääsee osallistumaan matkapakettien arvontoihin.

  Jollet halua näitä viestejä enää, kirjaudu sivustolle omilla tunnuksillasi ja käy ruksimassa markkinointilupa pois. Usein tällaisen tilauksen voi myös näppärästi peruuttaa mainosviestistä: Painike Peru tilaus tai Peruuta tilaus (englanniksi Unsubscribe) löytyy saapuneen sähköpostin ylä- tai alalaidasta.

  Finnairin sivujen palkki jossa lukee Uusimmat tarjoukset suoraan sähköpostiisi
  Finnairin sivujen palkki jossa lukee Uusimmat tarjoukset suoraan sähköpostiisi Kuva: Kuvakaappaus lentoyhtiön sivuilta Yle Oppiminen,Digitreenit,sähköposti,tarjouskampanja

  Joillakin sivustoilla mainosviestejä tulee kaikille rekisteröityneille, jotka eivät ole kieltäneet sitä erikseen. Tässä liikutaan jo lain harmaalla alueella.
  Ellei mainosviestistä alta löydy täppää Peru tilaus, joudut ottamaan yritykseen erikseen yhteyttä, että saat mainokset loppumaan.

  Tässä kannattaa olla tarkkana: Jos kyseessä on oikea roskaposti - siis sellainen jota et ole tilannut - älä klikkaa peruutuslinkkejä. Roskapostin peruutuslinkin klikkaus kertoo roskapostittajalle, että osoite on käytössä ja sinne tulevia posteja luetaan. Seurauksena on usein lisää roskapostia.

  Älä jätä roskapostikansiota tai hylättyä sähköpostipalvelua oman onnensa nojaan

  Kun olet noudattanut näitä vinkkejä eli opettanut sähköpostiohjelmaasi suodattamaan roskapostit paremmin: Muista tarkistaa roskapostikansion sisältö silloin tällöin. Sinne voi päätyä myös tärkeitä viestejä.

  Jos hylkäät roskien valtaaman sähköpostiosoitteen kokonaan, se on syytä jonkin ajan päästä lopettaa. Käyttämättä jäänyt sähköposti saatetaan hakkeroida. Silloin joku voi käyttää sähköpostiosoitettasi ja henkilöllisyyttäsi ilman, että edes huomaat sitä.

  Tee nämä neljä asiaa jo ennakkoon, niin rajoitat spämmiä

  1. Käytä useampaa kuin yhtä sähköpostiosoitetta

  Käytä “ykkösmeiliäsi” asioiden hoitoon. Älä julkaise sitä sosiaalisessa mediassa tai avoimilla nettisivustoilla. Älä julkaise sitä edes omalla sivustollasi, ellet naamioi sitä sellaiseen muotoon, että roskapostittajien automaatit eivät osaa tulkita sitä. Naamioi tähän tapaan:
  yle PISTE toimittaja AT yle.fi.

  Käytä “kakkosmeiliä” esimerkiksi arvontoihin osallistumiseen. Gmail tarjoaa tähän nokkelan keinon: Saat lisää meiliosoitteita lisäämällä nimesi perään +-merkin ja uuden tunnisteen. Kaikki plus-merkkiä seuraava on Gmailin kannalta yhdentekevää. Voit siis kirjautua mainospostia lähettäviin palveluihin tähän tapaan:

  Tekstinä vinkki useiden postilaatikoiden tai kansioiden luontiin gmail-sähköpostissa
  Tekstinä vinkki useiden postilaatikoiden tai kansioiden luontiin gmail-sähköpostissa Kuva: YLE Yle Oppiminen,Digitreenit,Roskaposti

  Sitten vain ohjaat nämä meilit omaan kansioonsa. Tai opettelet luomaan omia suodattimia ja suodatat viestit nämä pois.

  2. Älä käytä sähköpostin salasanaa missään muualla

  Meili on kuin “avain valtakuntaan”, koska niin monen palvelun käyttäjätunnuksena on sähköpostiosoite. Jos käytät samaa käyttäjätunnus-salasana –yhdistelmää useassa palvelussa, roskapostittajat voivat kaapata myös muiden palveluiden käyttäjätilit ja lähettää niistä spämmiä.

  3. Katso kuka viestin on lähettänyt - ja ole senkin jälkeen tarkkana

  Tietokoneella vie hiiri lähettäjän nimen päälle. Silloin näet lähettäjän meiliosoitteen. Esimerkiksi “itseltäsi tullut” meili on erittäin todennäköisesti roskapostittajalta.

  Älä luota sokeasti edes lähettäjäkentän (from-kentän) sisältöön. Kenttä on saatettu väärentää vaikka muotoon asiakaspalvelu@omapankkisi.fi.

  4. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistus

  Kaksivaiheinen tunnistautuminen merkitsee sitä, että käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi kysytään vielä yksi koodi. Vaihtuva koodi tulee yleensä puhelimeen. Se on kuin turvalukko: Ulkopuolinen ei pääse kirjautumaan järjestelmään, vaikka saisi tietoonsa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Jos kirjaudut meiliin aina samalla selaimella, voit asettaa selaimen luotetuksi, jolloin vaihtuva koodi täytyy näpytellä vain kerran.

  Ainakin Google, Apple ja Microsoft tarjoavat kaksivaiheista tunnistautumista eli varmennusta.

  Juttua varten on haasteltu erityisasiantuntija Antti Kurittua Viestintävirastosta.

  Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

  Muokattu 4.4.17: Lyhennetty yhteenveto-tekstiä muutamalla sanalla.
  Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
  Muokattu 22.6.17: Lisätty lopun yleislause.

  Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

  Media- ja digitaidot

  • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

   Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

   Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo tuoreessa Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

  • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

   Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

   Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

  • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

   Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

   Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

  • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

   Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

   Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

  • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

   Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

   Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

  • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

   Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

   Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

  • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

   Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

   Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

  • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

   New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

   Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

  • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

   500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

   Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

  • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

   Vinkkejä Wikipedian käyttöön

   Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

  • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

   Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

   Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

  • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

   Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

   Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

   Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

   Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Mediataitoja alakouluun

   Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

   Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

  • Mediataidot

   Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

   Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

  • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

   Mediataitoja yläkoululaisille.

   Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

  • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

   Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

   Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

  • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

   Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

   Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.