Hyppää pääsisältöön

Mr. Robotin odotettu toinen kausi alkaa Ylellä – parasta sarjassa on sen päähahmo Elliot, joka on lakonisempi kuin stereotyyppinen suomalainen

Ei ole helppoa olla hakkeri. Etenkään, jos ei mielenterveysongelmien vuoksi muista, mitä on tehnyt.

Rami Malek tekee Mr. Robot -sarjassa loistavan roolin Elliot Aldrsonina. // Kuva: Yle / NBCUniversal / Peter Kramer

Kuvitellaan hyvin stereotyyppinen suomalainen.

Hän ahdistuu sosiaalisissa tilanteissa, ei puhu juuri lainkaan ja hänen ystäväpiirinsä on hyvin pieni. Lähes kaikki pitävät häntä vähän outona.

Suomalainen ei kuitenkaan ole tyhmä. Hän sattuu vaan olemaan sisäänpäin kääntynyt ja tykkää olla omissa oloissaan.

Mr. Robot -sarjan päähahmo, Rami Malekin esittämä Elliot Alderson on juuri tällainen – paitsi että Elliotilla on erilaisia ongelmia merkittävästi enemmän kuin keskivertosuomalaisella: hänellä on diagnosoitu masennus ja sosiaalisten tilanteiden pelko. Lisäksi hän näkee harhoja. Elliot yrittää lievittää negatiivisia tunteitaan huumeilla.

Jos et ole nähnyt Mr. Robotin ensimmäistä tuotantokautta, lopeta lukeminen tähän.

Elliotin tapa kommunikoida muiden kuin hänen huumediilerinsä Shaylan, vanhan tuttunsa Angelan sekä työkavereidensa kanssa on hakkeroituminen. Elliot osaa hakkeroitua kenen tahansa sähköposteihin ja sosiaalisen median profiileihin. Tätä kautta hän oppii tuntemaan ihmiset – tai ainakin heidän heikkoutensa.

Kuinka ahdistunut ihmisen tulee olla, jos hän hakkeroituu ihmisten tileille lieventääkseen yksinäisyyttään?

"Antaisin mitä vain, jotta voisin olla normaali."― Elliot Alderson

Elliot on – jos mahdollista – lakonisempi ja apeampi kuin se stereotyyppinen suomalainen.

- Antaisin mitä vain, jotta voisin olla normaali Että voisin elää siinä naiivin todellisuuden kuplassa, Elliot sanoi sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella.

Elliot mainitsi sarjan ensimmäisen jakson ensimmäisessä kohtauksessa vihaavansa yhteiskuntaa. Hän vihaa sitä, kuinka esimerkiksi poliitikot ja mainostajat voivat ohjata ihmismassoja käyttäytymään tietyllä tavalla.

- Joskus uneksin pelastavani maailman. Pelastavan ihmiset siltä näkymättömältä kädeltä, joka velvoittaa meidät tekemään töitä. Siltä, joka kontrolloi meitä joka päivä, vaikka emme edes huomaa sitä. Mutta en pysty siihen. En ole niin erityinen. Olen anonyymi. Olen yksin, Elliot kertoo sarjan ensimmäisellä kaudella.

Elliot on yksinäinen, kärsii mielenterveysongelmista, hoitaa itseään huumeilla, tuntee vihaa ja pettymystä, eikä oikein osaa kommunikoida ihmisten kanssa.

On hyvin harvinaista, että tv-sarjan päähahmo on henkilö, jolla on tällaisia ongelmia.

Mr. Robotin toisella kaudella yksi Elliotin harvoista kavereista on Leon (oik.). // Kuva: Yle Kuvapalvelu

**Elliot on huimia IT-kykyjään lukuun ottamatta kuitenkin monissa määrin hyvin tavallinen ihminen. Hänessä on paljon samaistumispintaa. Kukapa meistä ei jossain vaiheessa elämää olisi tuntenut oloaan yksinäiseksi ja että kaikki ympärillämme olisi vain turhaa? Kuka voi käsi sydämellä sanoa, ettei olisi joskus halunnut olla jokin muu kuin oma itsensä?

Niinpä. Siksi hahmo on samaistuttava, vaikka tuntuu yhtä aikaa kovin etäiseltä.

Elliotin suurin ongelma on se, ettei hän koe edellä mainittuja ikäviä tunteita satunnaisesti, vaan koko ajan.

"Olen anonyymi. Olen yksin."― Elliot Alderson

Elliotin tilaan vaikuttaa ilmeisesti ainakin se, että hänen äitinsä pahoinpiteli häntä fyysisesti ja henkisesti. Lisäksi hänen isänsä kuoli leukemiaan Elliotin ollessa vielä nuori. Isä oli kertonut Elliotille sairastavansa tautia, mutta kielsi tätä kertomasta tästä äidilleen. Kun isän kunto heikkeni, Elliot paljasti asian isän pyynnöstä huolimatta äidille. Isä suuttui ja heitti Elliotin ulos ikkunasta.

Harhoissaan Elliot juttelee usein edesmenneen isänsä kanssa, joka yrittää kontrolloida Elliotia. Elliotin mielessä hänen isänsä on Mr. Robot, Elliotin hakkeriryhmän johtaja. Todellisuudessa Elliot ja Mr. Robot on sama ihminen. Elliot Alderson.

Elliot tietää kaiken tietokoneisiin liittyvistä koodeista. Mutta omaa koodiaan hän ei pysty hallitsemaan, sillä se on vahingoittunut.

Juuri se tekee hänestä yhden tämän kiinnostavimmista ja monimutkaisimmista tv-hahmoista.

Toisen kauden alussa Elliotin hahmo muuttuu aiempaa hämymmäksi, vaikka hän yrittää taistella sitä vastaan. Hahmossa on aiempaa enemmän samoja piirteitä kuin alkuperäisen Trainspottingin hahmoissa ja samanlaista tunnelmaa kuin Twin Peaksin tyypeissä.
 

Rami Malek voitti Elliot Andersonin roolista parhaan draamasarjan miespääosan Emmy-palkinnon vuonna 2016.

Golden Globe -palkitun sarjan 12-osainen toinen kausi alkaa Ylen TV2-kanavalla ja Yle Areenassa tänään kello 22:05. Voit katsoa ensimmäisen jakson myös alta. Jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa 14 päivän ajan tv-esityshetkestä alkaen. Sarjan kolmas kausi alkaa Yhdysvalloissa ensi syksynä.

Lue myös:

Maailman tyylikkäimmän luontodokumenttisarjan jatko-osa starttaa Ylellä – tätä on luvassa, kun Planeettamme maa II alkaa

Vuoden parhaat suomalaiset dokumentit Yle Areenassa – mukana Jussi-voittaja ja traagiseen sukellusturmaan liittyvä Takaisin pintaan

Catastrophe on Carrie Fisherin viimeinen tv-työ – palkittu ja oivaltava brittiläinen draamakomedia starttaa Ylellä