Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Laukaus Hebronissa

Israelin armeijan kersantti Elor Azaria ampui maassa makaavan palestiinalaisen. Hän sai 1,5 vuotta vankeutta. Imad Abu Shamsiyeh kuvasi ampumisen.
Imad Abu Shamsiyeh kuvasi palestiinalaismiehen ampumisen. Israelin armeijan kersantti Elor Azaria ampui maassa makaavan palestiinalaisen. Hän sai 1,5 vuotta vankeutta. Imad Abu Shamsiyeh kuvasi ampumisen. yle tv1

TV1 torstaina 6.4.2017 klo 22.35 - 23.30, uusinta keskiviikkona 12.4. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

Israelissa käytiin poikkeuksellinen oikeudenkäynti, kun Israelin armeijan sotilas, lääkintäkersantti Elor Azariaa syytettiin palestiinalaismiehen taposta. Hebronissa 24. maaliskuuta 2016 Elor Azaria ampui maassa haavoittuneena makaavaa palestiinalaismiestä lähietäisyydeltä päähän. Mies, Abdel Fattah al-Sharif, kuoli.

Ennen Azarian oikeudenkäyntiä vain yksi Israelin armeijan sotilas on tuomittu vankeuteen siviilin ampumisesta miehitetyllä Länsirannalla tai Gazassa. Vuonna 2003 Israelin armeijan sotilas Taysir Heib ampui Gazassa 22-vuotiaan brittiläisen rauhanaktivistin Tom Hurndallin. Vuonna 2005 Heib sai kahdeksan vuoden tuomion. Hänet vapautettiin ennenaikaisesti vuonna 2010.

Naapuri kuvasi ampumisen

Vuodesta 2000 lähtien Israelin armeija on tutkinut 262 tapausta, joissa sotilas ampui kuoliaaksi palestiinalaisen tai ulkomaalaisen. Vain Elor Azaria ja Taysir Heib on tuomittu oikeudessa. Elor Azarian tapaus on poikkeuksellinen myös toisesta syystä: naapurissa asuva Imad Abu Shamsiyeh kuvasi tapauksen ja video on kenen tahansa nähtävissä israelilaisen ihmisoikeusjärjestön B'tselemin verkkosivulla. Materiaali on järkyttävää, eikä sovi kaikkien katsottavaksi.

Hebronin kaupungissa 650 Israelin armeijan sotilasta suojelee 850 juutalaista siirtokuntalaista ja pitää kaupungin 200 000 palestiinalaista kaukana siirtokunnista ja siirtokuntalaisten käyttämistä kaduista. Yhtälö on räjähdysherkkä.

Israelin armeijan kersantti Elor Azaria ampui maassa makaavan palestiinalaisen. Hän sai 1,5 vuotta vankeutta. Imad Abu Shamsiyeh kuvasi ampumisen.
13-vuotiaat Marwan ja Wa'ed asuvat ja kuvaavat kadulla. Israelin armeijan kersantti Elor Azaria ampui maassa makaavan palestiinalaisen. Hän sai 1,5 vuotta vankeutta. Imad Abu Shamsiyeh kuvasi ampumisen. yle tv1

Siskokset elävät ja kuvaavat kadulla

Hebronin kaduilla on myös kuvaajia, jotka tallentavat palestiinalaisten arkea: piikkilankoja, sotilaita tarkastuspisteillä, autioita katuja, koska palestiinalaiset eivät saa ajaa autoilla Israelin armeijan valvomalla alueella.

Marwan ja Wa'ed Sharabati ovat 13-vuotiaita. He asuvat kadulla, jonka kummassakin päässä on armeijan tarkastuspiste.

He kuvaavat paljon, koska koskaan ei tiedä milloin tapahtuu jotakin: niin kuin silloin kun Marwan kuvasi miten siirtokuntalaiset ampuivat nuoren palestiinalaismiehen, ja yrittivät ampua myös Marwania. He kulkevat teräksisen tarkastusportin läpi joka päivä. Joka päivä he muistavat, että 18-vuotias Hadil ammuttiin kuoliaaksi tällä portilla. Ketään ei koskaan tuomittu siitä.

Dokumentin on ohjannut Vesa Toijonen ja kuvannut Ivar Heinmaa. Tuotanto: Yle, 2017.

Teksti: Vesa Toijonen

Kommentit
  • Jouluisen gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.