Hyppää pääsisältöön

Ulos luontoon: Kevätseuranta

TV1 sunnuntaisin 23.4. - 14.5.2017 klo 18.15 - 18.45 ja 21.5.2017 klo 18.15 - 19.00, uusinta tiistaisin klo 16.15
Katsottavissa Yle Areenassa

Varma kevään merkki, Ulos luontoon: Kevätseuranta, palaa ruutuun sunnuntaina 23. huhtikuuta. Ohjelma tuo luoksemme sammakot ja kevään keltaiset kukat, sekä tietysti lepakon, joka on oikea kevään airut. Kevätseuranta juhlii myös suomalaisten uskomatonta luontorakkautta eli yli miljoonan linnunpöntön Suomea!

Viisiosaisen sarjan juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius. Tänä keväänä seurataan erityisesti sitä, miten valo ja lämpö saavat muutoksia aikaan.

Luontotekojen historiaa

"Asennamme useamman seurantakameran. Jos yhtään on onni myötä, voimme katsoa tapahtumia pöllön pöntössä, konnavaellusta ja vihreyden voittoa talvesta", iloitsee Minna.

"Kevät on ihan erityinen myös Miljoonan linnunpöntön ansiosta. Olen niin iloinen tästä valtavasta halusta auttaa lintuja. Suomalaiset tekevät Miljoonalla pöntöllä hyvien luontotekojen historiaa!"

Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius kutsuvat tutkimaan lähiluontoa ja seuraamaan kevään etenemistä.
Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius kutsuvat tutkimaan lähiluontoa ja seuraamaan kevään etenemistä. Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius kutsuvat tutkimaan lähiluontoa ja seuraamaan kevään etenemistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu yle tv1

Miten lintu laulaa?

Ulos luontoon -jaksoissa pohditaan muun muassa linnunlaulua. Miten se syntyy ja miksi esimerkiksi pöllön nokka ei aukea, vaikka ääni kuuluu?

"Ja totta kai puhumme linnunlaulun merkityksestä myös ihmiselle, sydän paisuu ihmisrinnassakin lintukonsertin lumoissa", toteaa Pirkka-Pekka.

Kevätseuranta näyttää lähiluonnon ihmeet ja innostaa tutkimaan, mitä pihoilla ja metsissä huhti-toukokuussa oikein tapahtuu. Kevät on luonnon komein show!

Kausi huipentuu 21. toukokuuta suoraan 45 minuutin mittaiseen Miljoona linnunpönttöä -juhlalätykseen!

23.4. Osa 1: Kevään kaunein konsertti – lintujen kuoro

Yksi visertää, toinen sirkuttaa, kolmas matkii taitavasti. Pystyykö ihminen samaan? Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius ovat lintujen laulutaitureiden perässä.

30.4. Osa 2: Keltainen on kevään muotiväri

Kukkien kultaa, allergikkojen kauhua, siitepölyä, on kaikkialla. Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius testaavat mikä on hyönteisten lempiväri.

7.5. Osa 3: Lepakko, kevään airut

Moni eläin vasta herää, kun me ihmiset menemme nukkumaan. Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius valvovat myöhään ja perehtyvät, mitä kevätyössä tapahtuu.

14.5. Osa 4: Kutuhommia

Kurnutus säestää rupikonnien lemmenvaellusta. Kevät herättää konnat kosiopuuhiin. Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius loikkaavat rupikonnien sekaan seuraamaan jännittävää lisääntymisnäytelmää.

21.5. Osa 5: Miljoonan linnunpöntön juhlat!

Suora lähetys suomalaisten luontorakkauden kunniaksi. Pönttöjuhlia luotsaavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius.

Kommentit