Hyppää pääsisältöön

Vaakakapina julistaa kasvurauhan: Lapsen paino on aikuisten asia

Vaakakapina julistaa kasvurauhan: Lapsen paino on aikuisten asia.
Vaakakapina julistaa kasvurauhan: Lapsen paino on aikuisten asia. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Jenny Lehtinen,vaakakapina

Pitääkö lapsen huolehtia painostaan? Tekeekö yli- tai alipainon pohtiminen hyvää lapsen itsetunnolle vai pitäisikö hänen antaa elää vapaana painomurheista? Tässä seitsemän tapaa taata kasvurauha kaikille lapsille ja nuorille.

Vaakakapinan julistaman #kasvurauhan tarkoituksena on nostaa keskusteluun lapsen tarpeet ja haastaa erityisesti terveydenhoitoalan ammattilaiset miettimään, miten lasten painonhallintatyötä voisi tehdä paremmin. Kasvurauha-julistuksen sanoma on tarkoitettu kaikille kasvattajille.

1. Lapsella on oikeus nauttia elämästään juuri sellaisena kuin hän on

Lapsille ja nuorille pitää taata kasvurauha. Se tarkoittaa sitä, että lapsi saa olla lapsi ja nauttia elämästään juuri sellaisena kuin on.

2. Lapsen paino on aikuisten asia, ei lapsen

Jos lapsen elämäntavoissa tai painossa on jotain oikeasti huolestuttavaa, asiaa lähdetään korjaamaan aikuisten voimin. Lapsen ei pidä joutua kantamaan huolta ja vastuuta kehostaan tai elämäntavoistaan, koska hänellä on hyvin vähän mahdollisuutta oikeasti vaikuttaa niihin.

3. Lapsen keho on aina hieno, sitä ei pidä arvostella

Lapsen vartalon arvostelu ei ole vahingollista ainoastaan ylipainoisille lapsille, vaan aivan kaikille lapsille. Arviointi paitsi murentaa pulskemman lapsen itsetuntoa ja toimintakykyä, myös aiheuttaa lihavuuden pelkoa ja sen lieveilmiöitä normaalipainoisissa lapsissa.

4. Ollaan esimerkkinä lapselle, suhtaudutaan arvostavasti omaan kehoomme

Oma esimerkkisi vaikuttaa. Asenteesi vartaloihin ja syömiseen tarttuu, vaikka arvostelusi ei kohdistuisikaan omaan lapseesi. Ole esimerkki lapselle: epätäydellisyyttä syleilevä, mutta hyvään pyrkivä ja itseäsi arvostava. Mitä sinulla ei ole, et voi antaa eteenpäin. Oma kehosuhde välittyy sanoissa ja eleissä.

5. Puhutaan kaikenlaisista kehoista positiivisesti

Kehorauhan nimissä vältä myös naapurin Ritvan lihomisen päivittelyä ja missiehdokkaiden ruotimista telkkarin ääressä. Vaikka lapsen kehon jättäisi rauhaan, vahingollinen asenne välittyy siinä, miten aikuiset puhuvat vartaloista yleensä. Kehoista ei ylipäänsä tarvitsisi puhua niin paljon kuin nykyään puhutaan, mutta jos toisten kehoja pitää kommentoida, tehdään se arvostavasti.

6. Terve ruokasuhde ei sisällä lapsen palkitsemista tai rankaisemista ruualla

Ruualla palkitseminen vinouttaa sekä minuutta että suhtautumista ruokaan. Myös lohtusyöminen opitaan lapsena, joten auta lasta etsimään pahan mielen lepyttämiseen muita keinoja. Herkuttelu on vain herkuttelua, älä lataa sitä muilla merkityksillä tai ehdoilla.

Bonuksena:

Anna lapsen ihailla sinua. Lapsen silmin äiti on maailman kaunein ja isä komein. Pitkät tissit voivat olla lapsen mielestä maailman parhaat. Suostu perhekuviin marisematta ja näytä, että aikuisten maailma on myös vapauden ja nautintojen maailma. Lapsen vilpittömään ihailuun on vain yksi oikea vastaus: Kiitos!

Tämän kuvan saa jakaa!

Vaakakapina julistaa kasvurauhan: Lapsen paino on aikuisten asia.
Vaakakapina julistaa kasvurauhan: Lapsen paino on aikuisten asia. Kuva: Annukka Palmèn-Väisänen Jenny Lehtinen,vaakakapina

Jenny Lehtinen: Jos haluat kasvurauhan lapselle, anna kehorauha kaikille

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa.

Psykologia

Syöminen

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina