Hyppää pääsisältöön

YleX Etusivun kuntavaalisarja: RKP on vaalien nuorin puolue – nuorisojärjestön puheenjohtajan mielestä se kärsii imago-ongelmista

Miksi RKP on täydellinen? Mitä se lupaa nuorille? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Jokaiselta kysytään viisi vakiokysymystä.

RKP-nuorten puheenjohtaja Ida Schauman // Kuva: Ida Schauman

Kielivähemmistön puolue on pieni tekijä valtakunnanpolitiikassa, mutta iso vallankäyttäjä kaksikielisillä ja ruotsinkielisillä paikkakunnilla. RKP-nuorten puheenjohtaja Ida Schauman ei kuitenkaan pidä poliittista kotiaan kielipuolueena.

- Omassa politiikassani tärkeitä teemoja ovat työllisyys ja koulutus. Puhun pakkoruotsista vain suomenkielisten toimittajien kanssa, Schauman sanoo.

Turkulainen Schauman on työskennellyt PR-alalla. Hänen mielestään RKP:tä vaivaa brändiongelma, koska suomenkielinen media puhuu puolueesta lähinnä ruotsin kielen näkökulmasta. Kahdeksaa kieltä osaava Schauman ajattelee, että puolueella on paljon annettavaa muun muassa työllisyyteen ja tasa-arvoon liittyvissä kysymyksissä.

YleX Etusivu

Jäikö uutiset lukematta? Mitä päivän puheenaiheista pitäisi ajatella?

Kuuntele YleX Etusivua arkisin kello 11–13! Radio-ohjelman jaksot löydät myös Yle Areenasta.

RKP on vaalien nuorin puolue. Sen kunnallisvaaliehdokkaista lähes 15 prosenttia on alle 30 vuotiaita. Etusivu kysyi, mitä annettavaa nuorten ehdokkaiden puolueella on nuorille.

1. Miksi RKP on täydellinen puolue?

- En tiedä, onko se täydellinen, mutta minulle se on ollut paras vaihtoehto. RKP:lle on tärkeitä sellaiset arvot kuin avoimuus, yrittäjyys, tasa-arvo ja tasavertaisuus. Ne ovat aina olleet minulle tärkeitä juttuja.

2. Lampun henki ilmoittaa, että sinulla on kolme toivomusta. Mitä ne ovat?

- Korkea työllisyys on ensimmäinen.

- Toinen on tasa-arvo, se että naisilla olisi mahdollisuus pärjätä. Siihen ottaisin mukaan myös maahanmuuttajat ja eri taustaisten ihmisten mahdollisuudet pärjätä Suomessa.

- Kolmas olisi ehdottomasti se, että Suomessa on jatkossakin maailman paras koulutus.

3. Mitä RKP lupaa nuorille? Miten vakuutat, että lupausta ei petetä?

- Nuorille on tärkeää työllisyysasiat. Moni opiskelija miettii, mitä opiskelujen jälkeen tehdään ja onko mahdollisuuksia Suomessa vai jossain ulkomailla. Haluan ehdottomasti, että Suomessa on mahdollisuuksia, myös Helsingin ulkopuolella.

- Lupaan myös tehdä töitä tasa-arvon eteen. Suomessa voitaisiin saada sosiaalinen liikkuvuus toimimaan kunnolla. Vaikka tuleekin vähävaraisesta perheestä, pitää voida toteuttaa unelmiaan.

- Olen aina sanonut, että en lupaa mitään paitsi sen, että minulla on sydän oikealla paikalla ja lupaan tehdä töitä hyvän Suomen eteen. Politiikka on kompromisseja.

4. Kuvittele, että olet kuntadiktaattori. Säilytätkö monta lukiota lähellä oppilaita, vai laitatko lukiot yhdeksi kouluksi, jossa on hyvä kurssivalikoima?

- Vaikea kysymys. Se riippuu paljon kunnasta. Pienessä kunnassa voi olla hyvä, että yhdistetään kouluja sekä sen takia, että saadaan hyvä kurssivalikoima, mutta myös sen takia että saadaan tarpeeksi iso ryhmä oppilaita, jotta on mahdollisuus saada ystäviä.

- Olen itse Turusta kotoisin. Meillä ei ole sellaista ongelmaa, että ei olisi hyvää kurssivalikoimaa. Siellä en lähtisi karsimaan lukioita.

5. Kuinka pitkä matka 16-vuotiaalla suomalaisella saa olla lähimpään ammattikouluun?

- Ruotsinkielisestä näkökulmasta katsottuna tällä hetkellä kaikissa kunnissa ei ole mahdollista käydä ammattikoulua. Mielestäni on tärkeää, että kaikilla on turvallinen ympäristö ja lähellä omaa perhettä, vaikka ei olisikaan samassa kunnassa.

Kuuntele Ida Schaumanin haastattelu kokonaan:

Lue myös:

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi on käynyt koulunsa saameksi, mutta ei ole saamelainen

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Torniolainen Katri Kulmuni kannustaa nuoria maailmalle - ja sitten takaisin kotiseudulle 

YleX Etusivun kuntavaalisarja: Tiina Elovaara muistuttaa, että perussuomalaiset ei ole syntynyt maahanmuuttokysymysten ympärille