Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Hector - suuri ja herkkä mies

Hector esiintyy Iltatähdessä mustassa viitassa vuonna 1974.
Hector esiintyy Iltatähdessä mustassa viitassa vuonna 1974. Kuva: Yle/Arja Lento Hector,laulaja-lauluntekijät,Iltatähti,viitat (vaatteet),1974

”Mulla on sellainen lauluntekijän vietti viestittää niitä asioita, mitkä ovat minulle tärkeitä. Haluan olla myös polemisoiva lauluntekijä, eli pyrin tekemään lauluissani vähän samaa kuin kolumnisti lehdessä”, Hector sanoo.

Ohjelmat Yle Teemalla tiistaina 4., perjantaina 7. ja sunnuntaina 9. huhtikuuta.

Heikki Harma on tehnyt puhuttelevaa ja koskettavaa musiikkia jo viitisenkymmentä vuotta. Taiteilijanimen Hector hän otti käyttöön vuonna 1965. Ja heti seuraavana vuonna ensisingle, sodanvastainen Palkkasoturi nousi listojen kärkeen.

Huhtikuun loppupuolella seitsemänkymmentä vuotta täyttävän taitelijan kunniaksi Yle Teema tarjoaa kaksi arkistojen aarretta, joiden päähenkilönä on tietenkin Hector.

Q ja tähdet -ohjelma on tehty Saviolla legendaarisessa sisähuvipuistossa Planet Fun Funissa. Livenä taltioitujen biisien lomassa Hector keskustelee Mikko Kuustosen kanssa hyvinkin avoimesti ja kiertelemättä. Erikoisvieraana vuonna 1993 lähetetyssä ohjelmassa piipahtaa Anki Lindqvist.

Kaikki Q ja tähdet -ohjelman toisenkin kauden kuusi jaksoa ovat nyt pysyvästi nähtävissä Yle Areenassa. Hectorin lisäksi Kuustosen vieraina ovat mm. Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann ja Remu Aaltonen.

Ja isä lähti Ruotsiin, äiti lensi taivaaseen…

Maailmanlaajuinen energiakriisi ja sen myötä taloudellinen lama rantautuivat Suomeen 1970-luvun alussa. Työttömyys lisääntyi nopeasti ja maaseutu tyhjeni. Kun kotimaasta ei enää löytynyt töitä ihmiset muuttivat sankoin joukoin Ruotsiin.

Yhteiskunnallisena lauluntekijänä tunnettu Hector seurasi aikaansa ja kirjoitti laulun sosiaalisista ongelmista, työttömyydestä ja Ruotsiin muutosta. Varsinaisen tarinan lauluun Hector sai sanomalehden pienestä uutisesta, joka kertoi nuoren tytön itsemurhasta.

Näistä aineksista syntyi koko kansan tuntema Lumi teki enkelin eteiseen. Hector on levyttänyt kappaleen kahdesti ja Teemalla nähdään siitä liveversio.

Vuonna 1987 valmistuneessa Elämän estradi: Hector -henkilökuvassa kuullaan myös kappaleet Jossain jysähtää, Eurooppa, Sota on kaunis, Nuorallatanssija, Mistä kysymys? ja Kaikki tahtoo rakastaa.

ELÄMÄN ESTRADI: HECTOR

70-vuotispäivän kunniaksi Yle Radio Suomi omistaa Hectorille sunnuntaina 23.4. kolmituntisen suoran lähetyksen klo 18-21, jossa artisti itse myös läsnä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa