Hyppää pääsisältöön

Tykkäätkö House of Cardsista ja The Crownista? Teinikuningattaresta kertova Victoria on sarja juuri sinua varten

Britanniassa loistavan vastaanoton saanut sarja esitetään Suomessa 4. huhtikuuta alkaen.

Viktoriaa esittää Doctor Who -sarjasta tuttu Jenny Coleman. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

18-vuotias nuori on monien silmissä vielä lapsi. Tuon ikäisenä saattaa tuntea olevansa aikuinen, mutta totuus on usein hyvin toisenlainen. Harva 18-vuotias on täysin kyvykäs itsenäiseen elämään.

Saati hallitsemaan koko Iso-Britanniaa.

Mutta se on rooli, jonka Alexandrina Victoria otti vastaan vuonna 1837, kun hänen lapseton setänsä, kuningas Vilhelm IV menehtyi.

Tästä tilanteesta kahdeksanosainen, loistavan vastaanoton saanut brittiläinen draama _Victoria_alkaa. Sarjan ensimmäinen jakso nähdään Ylen TV1-kanavalla ja Yle Areenassa tänään 4. huhtikuuta kello 21:30.

Victoria jatkaa Uuden Sherlockin, Taboon, Mr Selfrigden, Catastrophen ja Downton Abbeyn jäljissä loistavien brittisarjojen saagaa – vaikka tottahan se on, että meille presidentin johtamaan tasavaltaan tottuneille suomalaisille tuntuu luontevammalta seurata esimerkiksi Yhdysvaltojen poliitikkaan keskittyvää House of Cardsia kuin Victoriaa.

Tosin Victoria on merkittävästi House of Cardsia samaistuttavampi sarja kuningatar Viktorian hahmon vuoksi: 18-vuotiaan Viktorian sielunmaisemasta saa paremmin kiinni kuin House of Cardsin manipuloivasta yli 50-vuotiaasta Frank Underwoodista.

Victoria. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Victoria on hyvin aidon tuntuinen sarja. Se ei ole mikään ihme, sillä se perustuu osittain tositapahtumiin sekä oikean kuningatar Viktorian päiväkirjamerkintöihin.

- Kun luin läpi Victorian päiväkirjoja, jotka vilisivät huutomerkkejä ja alleviivauksia, ymmärsin että hän oli paljon enemmän kuin kasvot postimerkissä – hän oli tyypillinen teini-ikäinen haaveineen ja tarpeineen, sarjan käsikirjoittaja Daisy Goodwin sanoo.

Katsoimme ennakkoon sarjan ensimmäisen jakson, ja sen perusteella näyttää siltä, että sarja on kehujensa arvoinen – kiitos erityisesti Viktoriaa esittävälle Jenna Colemanille.

"Olen valmis kantamaan sen suuren vastuun, joka minua odottaa."― Viktoria

Viktorian ensimmäinen teko Iso-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija on se, että hän ottaa kruunupäisen nuken käteensä. Sarjan ensimmäisen jakson nimi on Nukke 123, jonka on tarkoitus alleviivata sitä, kuinka nuoresta ihmisestä on kyse: Britannian kuningatar on nyt teinityttö, joka leikkii nukeilla. Voidaanko sellaista ottaa vakavasti?

Iän, nukeilla leikkimisen ja kouluttautumattomuuden lisäksi Viktorian uskottavuutta kuningattarena syö hänen pituutensa. Kuningatar Viktoria on vain 152 sentin mittainen – 1800-luvulla hallitsijan pituudella kun oli vielä merkitystä.

Mutta mikään näistä ei estä Viktoriaa olemasta itsenäinen ja omapäinen hallitsija.

Suunnattoman halun ja tahdonvoiman avulla ihminen kykenee ylittämään itsensä. Tällöin voi onnistua, vaikka juuri kukaan ei uskoisi siihen.

- Olen valmis kantamaan sen suuren vastuun, joka minua odottaa, kuningatar Viktoria sanoo sarjassa.

Vaikka tämän sanominen herättää epäilyksiä myös Viktorian äidissä (Catherine Flemming) ja äidin neuvonantajassa, nihkeän ja mulkahtavan oloisessa Sir John Conroyssa (Paul Rhys), katsojan on helppoa uskoa Viktoriaa. Se johtuu siitä, että Victorian näyttelijä, aiemmin muun muassa Emmerdalessa ja Doctor Whossa esiintynyt Jenna Coleman, on roolissaan todella uskottava ja samaistuttava. Hän yrittää käyttäytyä kuninkaallisesti mutta modernisti – mutta on silti ajoittain hyvin tavallinen 18-vuotias, joka äksyilee vanhemmilleen ja tekee asioita, jotka myöhemmin kaduttavat.

Kuten esimerkiksi vetää pikkuisen liian kovat kännit. Mutta sattuuhan näitä – näemmä myös niissä paremmissakin piireissä.

Victoria tiistaisin tänään 4. huhtikuuta alkaen Yle TV1-kanavalla ja Yle Areenassa kello 21:30. Voit katsoa ensimmäisen jakson myös alta.

Lue myös:

Mr. Robotin odotettu toinen kausi alkaa Ylellä – parasta sarjassa on sen päähahmo Elliot, joka on lakonisempi kuin stereotyyppinen suomalainen

Vuoden parhaat suomalaiset dokumentit Yle Areenassa – mukana Jussi-voittaja ja traagiseen sukellusturmaan liittyvä Takaisin pintaan

Catastrophe on Carrie Fisherin viimeinen tv-työ – palkittu ja oivaltava brittiläinen draamakomedia starttaa Ylellä