Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2017 - äänikompositiot ja audiorunot

linnun raato rannalla
linnun raato rannalla shortdox, rannan tuoksu

Rytmiä, sanoja, tunnetta ja tiloja. Äänillä on mahdollista rakentaa todellisuuksia ja hahmottaa maailmaa.

Shortdox 2017 -kilpailuun osallistui yhteensä 59 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

Yle Shortdox 2017 - äänikompositiot ja audiorunot

Ristinristi
Ristinristi Kuva: Jarkko A shortdox, vietnamindarra

VIETNAMINDARRA (Jarkko A)

Olen nuorimies vailla menneisyyttä elän tulevaisuudessa bittiaalloilla krapulassa kirjoitin liskot vaivaa.


Vettä kallionkolossa
Vettä kallionkolossa Kuva: Satu Virtanen, Mikko Jalkanen shortdox, majakka

MAJAKKA (Satu Virtanen, Mikko Jalkanen)

Olemme tamperelainen pariskunta, joka on kiinnostunut majakoista ja saariympäristöistä. Tämä tarina sijoittuu Märketin pienelle majakkaluodolle Ahvenanmaan taakse. Saarta halkoo harvinaislaatuinen, rusetinmuotoinen valtakunnanraja Suomen ja Ruotsin välillä. Halusimme tarkastella myös äärirajaolosuhteita, rajaa vanhan ja uuden kulttuurin välillä sekä menetyksen ja luopumisen teemoja, kuolemaakin.


Tekijän omakuva
Tekijän omakuva Kuva: Markku J Riipi shortdox, rajalla

RAJALLA (Markku J Riipi)

Olen 49-vuotias viestintä- ja media-alan kouluttaja Kruunupyystä, joka opiskelle työn ohessa Lapin yliopistossa Soveltavan ääni-ilmaisun maisteriohjelmassa. Teokseni RAJALLA on audioruno, joka kertoo elämän viimeisestä päivästä välitilassa, elämän ja kuoleman rajalla.


linnun raato rannalla
linnun raato rannalla shortdox, rannan tuoksu

RANNAN TUOKSU (Nimetön)

Olen musiikillista päiväkirjaa pitävä keski-ikäinen mies. Kernaasti olisin huoleton hölmö, mutta toistaiseksi olen matkalla huolettomuuteen. Terapoin itseäni tekemällä hyvin improvisoituja elektro-akustisia teoksia. Tämän teoksen nimi on Rannan tuoksu. Ranta on mädäntymiselle ja elämälle tuoksuva kahden elementin rajapinta. Ranta on raja, se on alku ja loppu.

Mereltä tulevat sanovat maan tuoksuvan, maalta tulevat väittävät meren tuoksuvan. Tosiasiassa ranta tuoksuu, raja tuoksuu. Meri ja metsät hengittävät ja ääntävät rannassa kaikkein voimakkaimmin, rannassa on liikettä ja muutosta.

Joskus raja tuoksuu kasvulle, joskus kuolemalle. Harva pystyy elämän rajoilla ja rannoilla olemaan fantasioista vapaana, pystyy olemaan kaipaamatta avoimelle merelle tai metsän peittoon. Harva tyyntyy hengittämään sisään ja ulos, ei kattoa pään päällä eikä tuumaakaan maata jalkojen alla.


jalat mattotelineellä
jalat mattotelineellä shortdox, millimetri on pitkä aika

MILLIMETRI ON PITKÄ AIKA (Emma Kontiokorpi, Pirjo Ojala)

Millimetri on pitkä aika on tarina tavallisen nuoren naisen tavallisesta keskiviikosta, kun jaksamisen raja tuli vastaan. Elettiin sitä aikaa, kun Helsinkiin tuli matalalattiaraitiovaunut, ja enteili lähes maailmanloppua, jos myöhästyi yhdestä, vaikka parin minuutin päästä tuli seuraava. Teokseen etsimme yksinkertaista äänimaisemaa arjesta, mikä kuvastaisi ristiriitaisia hetkiä välitilasta: se raja voi tulla vastaan vaikka sillä aikaa kun kahvi tippuu.

Emma Kontiokorpi, kirjoittaja, sittemmin karistanut kiireen kintereiltään & Pirjo Ojala, elokuvantekijä, aina joskus kiireinen.


punainen sydän puuovessa
punainen sydän puuovessa shortdox, raja on ylitetty

RAJA ON YLITETTY (Juha Danson)

Olen Juha Danson ja opiskelen HEO:ssa radio- ja TV-journalismia. Ohessa audiorunoni: "Raja on ylitetty." Siinä maistelen sitä, että tapahtui maailmassa mitä tahansa, on ihmisellä tapana siitä selviytyä. Toiveikasta synkistelyä siis!


läjä postikortteja
läjä postikortteja Kuva: Suvi Kosunen shortdox, tervehdys

TERVEHDYS (Suvi Kosunen)

Olen rock- musiikkia runsaasti kuluttava positiivinen optimisti, kriittinen mietiskelijä, tehokas ja rauhallinen, jalat maassa tyyppi. Teoksessani käsittelen teemaa raja postikorttiin kirjoitettujen tekstien kautta. Vaikka kortti ylittää monia rajoja matkallaan, ihmisten ajatuksia, tunteita tai elämäntilanteita maiden väliset rajat eivät erota.


pöydällä muistiinpanovihko ja kyniä
pöydällä muistiinpanovihko ja kyniä Kuva: Anna Laine shortdox, puhe

PUHE (Anna Laine)

Olen Anna Laine ja opiskelen Radio- ja TV-journalismia HEO:n kansanopistossa. Julkinen esiintyminen on aina ollut minulle haastavaa, vaikka se ei aina ulkopuolisille näkyisikään. Teokseni nimi on Puhe ja se sukeltaa ajatusmaailmaani esiintyessäni julkisesti. Teos kuvaa sisäisen ja ulkoisen monologini häilyviä rajoja.


nainen meren rannalla auringon laskiessa
nainen meren rannalla auringon laskiessa Kuva: Sami Sampo Salminen shortdox, siipirikko

SIIPIRIKKO (Sami Sampo Salminen)

Olen media-alan ammattilainen, jonka pääasialliset kehityskohteet ovat ääni ja käsikirjoittaminen. Elämäni tärkein harjoitus on omien rajoittavien uskomusteni yläpuolelle nouseminen läsnäolevaan hetkeen ja sen tuolle puolen ankkuroitumalla.

Äänimaisemat on kerätty viikon kestoisen lomamatkan aikana helmikuussa 2017. Kohteenamme oli pohjoismaalaisten suosima Gran Canaria. Matkaa edelsi puoli vuotta kestäneen suhteen lähes päättänyt kriisi. Matkan jälkeen näen selvemmin sen rajan, jonka yläpuolella voin aina valita pysyväni. Pelon sijaan voin valita rakkauden.


käsi tavoittelee toista
käsi tavoittelee toista Kuva: Minna Maaria Nieminen shortdox, missä sinun pitäisi jo nyt olla

MISSÄ SINUN PITÄISI JO NYT OLLA (Minna Maaria Nieminen)

Olen teatterityöläinen, spoken wordia diggaava usein yksinäinen parikymppinen. Teos kertoo siitä, miten ihminen kaipaa hyväksyntää muilta niin kovasti, että tuntuu mielipuoliselta. Ikään kuin kaikki olisivat aina jossain paremmissa bileissä ja sinne joukkoon on päästävä. Ikään kuin juuri tuo kuka-tahansa-ihminen olisi se, joka poistaa aukon identiteetissä. Yksi haluaa porukkaan, muut ovat porukka – raja on kuvitelmaa, ja pään sisällä liiankin totta.


abstraktia taidetta
abstraktia taidetta shortdox, kukkiksen tarkoitus

KUKKIKSEN TARKOITUS (Kukka-automaatti)

Teoksen ja tekijän kuvaus: Äänidokumentissa kerrotaan ihmisistä, jotka kerääntyvät yhteen tekemään musiikkia ja tallentamaan ne saman tien C-kaseteille Kukka-automaatti -yhtyeen nimissä. Dokumentissa kuullaan yhtyeen jäsenten näkökulmia omaan toimintaansa ja muuhunkin. Onko musiikin tekemisellä rajoja? Mihin Kukka-automaatti rajoittuu?


alikulkutunneli
alikulkutunneli Kuva: Helena Sorvali shortdox, rajaton määrä rakkautta

RAJATON MÄÄRÄ RAKKAUTTA (Helena Sorvali)

Teoksessa liikutaan unen ja valveen rajamaastossa, kaataen todellisuuden ja haavemaailman raja-aitoja. Eivätkö toiveemme ja unelmamme määritä meidät ihmisinä? Pohdinnassa on myös äitiys ja se miksi äitiys määrittää tai rajoittaa naisen elämää? Teos tirkistelee yksinäisen ihmisen haavemaailman sisälle. Missä kulkee julkisen ja intiimin raja? Olen Helena Sorvali, freelance-toimittaja ja dokumentaristi. Olen kiinnostunut ihmismielestä ja -suhteista.


merimaisema, tummat pilvet meren yllä
merimaisema, tummat pilvet meren yllä Kuva: Heikki Niskanen shortdox, olen kuullut

OLEN KUULLUT (Heikki Niskanen)

Olen Heikki Niskanen freelancer ja veneenrakentaja Kuopiosta. Toimin melko monella saralla ja monissa projekteissa. Ikääkin on kertynyt 52 vuotta. Audioteoksen nimi on: "Olen kuullut". Teoksen nimi viittaa tutkimusmatkailija Thor Heyerdahl'n kuuluisaan lauseeseen: "Borders? I have never seen one. But I heard they exist, in the minds of some people.”

Teoksessa käsitellään rajoitta toimimiseen, ympäristön tutkimisen ja ympäristötyön puolesta. Niin monissa meissä on rajoja, jotka estävät meitä toimimasta oikein ihmisiä, eläinkuntaa, maata ja merta kohtaan. Nämä rajat ovat lähes aina oman mielemme rakentamia. Audioteos on äänitetty Perussa, Limassa Loka-Marraskuussa 2015 Callaon ja La Puntan osakaupungeissa.


Mikrofonista valuu keltaista maalia.
Mikrofonista valuu keltaista maalia. shortdox

SYITÄ UNETTOMUUTEEN (Niko Vaisto)

Dokumentin nimi on Syitä unettomuuteen. Teos on tutkimus omasta unettomuudesta ja sen syistä.


unenomaisen hämärä kuva, nainen laiturilla
unenomaisen hämärä kuva, nainen laiturilla Kuva: Esa Kurkimaa, Pasi Tirva shortdox, ruumiin varjossa

RUUMIIN VARJOSSA (Zeit unter Entstehung: Esa Kurkimaa ja Pasi Tirva)

Teos käsittelee rajan teemaa keskeneräisten valmiiden ajatusten kautta, pakotettujen ja vapaiden ajatusten kautta, yksityisten julkisten ajatusten kautta, ajallisesti toisistaan irtoavien ja toisiinsa osuvien muistiinmerkintöjen kautta. Teos lähestyy dokumentaarisuutta kaiken hyväksyvänä lähtökohtana, ajattelun kääntöpuolena, kohtaamisen tasona ja hyödyttöminä lausuntoina. Toteutus on Zeit unter Entstehungin (Esa Kurkimaan ja Pasi Tirvan), äänisuunnittelu on Pasi Tirvan ja Esa Kurkimaan.


etana
etana Kuva: Antti Pyykkönen shortdox, raja

RAJA (Antti Pyykkönen)

Hei, olen Antti Pyykkönen, s. 1978. Olen nykyään ulkosuomaalainen, asun Riiassa. Koen tähän kilpailuun osallistumisen myös kieli- ja kirjoitustaidon ylläpidon kannalta tärkeänä. Samat asiat, ne rajanylitykset, voivat olla yhdelle vähäisiä ja toiselle tajuttoman radikaaleja. Persoonallisuuden sälekaihdin ei välttämättä kaikilla raotu apposen auki. Miten ymmärtää toista, jos edes itseään? Mihin minuus peilautuu? Voi tavoitella kuolemaansa päivittäin, tai saada kiksit kahvin lainaamisesta. ”Vau, joku puhui minulle, ergo sum.” Tai kuollessa ylittyi ymmärryksenkin raja: ”Ai sitä se aina tarkotti.”


nainen istuu tuolilla selin jalat toisella tuolilla
nainen istuu tuolilla selin jalat toisella tuolilla Kuva: Maarit Mitrunen shortdox, sinä,minä ja hän

SINÄ, MINÄ JA HÄN (Maarit Mitrunen)

Olen 29-vuotias sosiologian opiskelija Jyväskylästä. Kuulin Shortdox-kilpailusta ihan viime metreillä ja innostuin. Dokumentit sekä radion puheohjelmat ovat lähellä sydäntäni. Kilpailutyöhön valitsin kuitenkin ennemmin taiteellisen kuin journalistisen otteen, koska näin koin tavoittavani parhaiten jotakin henkilökohtaista ja aitoa.

Teoksen runkona toimii runo, jota en uskaltanut esittää runoklubilla, koska olen nössö. Äänitehosteisiin käytin sytkäriä, lasipulloja, kuohuviinilasia ja vettä, kitaraa sekä kuorsaavaa poikaystävää. Tämä oli ensimmäinen kokemukseni audiojuttujen editoimisesta. Tarina kertoo parisuhteesta, jossa tulee raja vastaan.