Hyppää pääsisältöön

Yle Shortdox 2017 - oma elämä ja elämäkerrat

pieni tyttö maalaa seinää spraymaalilla äidin avustamana
pieni tyttö maalaa seinää spraymaalilla äidin avustamana shortdox, äiti ja sen tytär

Elämisen riemu, rumuus, rikkaus ja rakkaus. Omakohtaisia kokemuksia ja kertomuksia elämästä.

Shortdox 2017 -kilpailuun osallistui yhteensä 59 teosta. Kategoriat ovat suuntaa antavia ja useat teokset sopivat moneen eri kategoriaan.

Yle Shortdox 2017 - oma elämä ja elämäkerrat

Pala esiintymisasua jossa paljetteja
Pala esiintymisasua jossa paljetteja Kuva: Tiina Ryynänen shortdox, kannat yhteen ojenna ne jalat

KANNAT YHTEEN, OJENNA NE JALAT! (Tiina Ryynänen)

Olen 19-vuotias opiskelija HEO Kansanopiston radio- ja TV-journalismin opintolinjalta. Radiodokumenttini "Kannat yhteen, ojenna ne jalat!" on sukellus itselleni rakkaaseen urheilulajiin, joukkuevoimisteluun. Tiukkaa tekemistä, tarkkaa yhtäaikaisuutta ja hyppyjä keijukaisen kepeästi. Huipulla tuulee, ja tuuli voi tuoda mukanaan rajoituksia ruokailun suhteen. Missä vaiheessa terveyttä edistävästä ja ylläpitävästä urheilusta tulee epäterveellistä? Missä menee raja?


Valkoinen keppi nojaa rappusten seinää vasten
Valkoinen keppi nojaa rappusten seinää vasten Kuva: Jaakko Marttila shortdox, näkymättömät rajat

NÄKYMÄTTÖMÄT RAJAT (Jaakko Marttila, Jarkko Rissanen)

Radiodokumenttini "Näkymättömät Rajat" kertoo siitä, miten nuori näkövammainen mies kokee maailman ja sen sisällä olevat rajat. Rajojen kanssa voi elää, niitä voi kiertää ja maailmassa voi pärjätä vaikka maailma tuottaakin visuaalista sisältöä nykyään enemmän ja enemmän. Dokumentti on toteutettu osana Laajasalon opiston radiodokumenttikurssia ja sen tekijät ovat minä, Jaakko Marttila sekä tuottaja Jarkko Rissanen.


metsä, kannosta tulee esiin kädet jotka pitelevät punaista sydäntä
metsä, kannosta tulee esiin kädet jotka pitelevät punaista sydäntä shortdox, rakkautta yli populäärikulttuurin rajojen

RAKKAUTTA YLI POPULÄÄRIKULTTUURIN RAJOJEN (Topi Virtanen)

Olen Topi Virtanen. 40-vuotias HEOn RTV-linjan opiskelija. Työni kertoo ystäväni, hieman erilaisesta rakkaudesta.


kaksi nuorta miestä, veljekset
kaksi nuorta miestä, veljekset shortdox, veli

VELI (Juha Kyyrö)

Juha Kyyrö, HEO:n radio- ja tv-journalismiopiskelija, kertoo teoksessaan Veli elämänpituisesta matkastaan isoveljensä rinnalla. Todellisuuden ja välittämisen rajoja koetellaan mutta veljeys pysyy ja vahvistuu.


mies rantakalliolla kädet levällään, meri, pilviä
mies rantakalliolla kädet levällään, meri, pilviä Kuva: Lauri Kujanpää shortdox, reunalla

REUNALLA (Lauri Kujanpää)

"Reunalla" -dokumentissa kerrotaan ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöisen ihmisen kokemuksista, kuinka kokee sairauden. Dokumentin on tehnyt radio- ja tv-journalismin opiskelija Lauri Kujanpää Helsingin Evankelisesta Opistosta.


lehmä laitumella
lehmä laitumella Kuva: Inka Tiainen shortdox, kiviset

KIVISET (Inka Tiainen)

Olen Inka Tiainen, 19-vuotias ja hiljattain Tamperelaistunut. Opiskelen Voionmaan koulutuskeskuksessa journalismia. Radiotyö kiinnostaa ja on aina kiinnostanut. Asuin koko lapsuuteni maalla. Vuosien varrella ehdin kuulla paljon ihmettelyä. Maaseudulla ei kuulema ole lapselle tarpeeksi virikkeitä. Olen asiasta täysin eri mieltä. Tämä radiodokumentti sukeltaa maalla varttuneen nuoren lapsuusmuistojen pariin. Tylsää ei ehdi olla, kun antaa mielikuvituksen laukata.


nappikuulokkeet pöydällä
nappikuulokkeet pöydällä Kuva: Tahiti Viro shortdox, hento kuiskaus

HENTO KUISKAUS (Tahiti Viro)

Nimeni on Viro, Tahiti Viro. Olen 19-vuotias paljasjalkainen tamperelainen radiojournalisi Voionmaan koulutuskeskuksesta. Hento kuiskaus avartaa maailman, jossa äänien kuuleminen laukaisee hyvän olon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä. Niitä kylmiä väreitä, jotka tuntuvatkin hyvältä. Sen lisäksi, että tuntuu hyvälle, joillekkin äänet aiheuttavat epämukavuutta. Mitä tämä on? Kuljetaanko vielä normaaliuden rajoissa?


tekijän omakuva
tekijän omakuva Kuva: Clarissa Jäärni shortdox, kuolemaa ei ole

KUOLEMAA EI OLE (Clarissa Jäärni)

Clarissa Jäärni opiskelee radio- ja tv journalismia Tampereella. Intohimoinen ilmiöiden ja mysteerien tutkija raottaa Kuolemaa ei ole - dokumentillaan ajan ja iäisyyden verhoa rajan taakse.

Sirpa Vaattovaara on tamperelainen meedio, joka tuo viestejä rajan takaa, edesmenneiltä läheisiltä. Mutta minkälainen suhde Sirpalla itsellään on kuolemaan? (Musiikki teoksessa on peräisin Youtuben audio librarysta, joka on teosto- ja royalty vapaa ääniarkisto.)


auringonnousu, maalaismaisema
auringonnousu, maalaismaisema Kuva: Olli Laukkanen shortdox, miehen tarina

MIEHEN TARINA (Olli Laukkanen)

Kaikilla on tarina. Tässä on yksi niistä. Nimeni on Olli Laukkanen. Opiskelen radiojournalismia Voionmaan koulutuskeskuksessa. Teokseni nimi on Miehen tarina. Tarina miehestä. Mies, joka kertoo tarinansa. Kahden minuutin ja kahdenkymmenenyhden sekunnin pituinen tarina. Hiljenny kuuntelemaan miehen tarina kaikessa yksinkertaisuudessaan.


pieni tyttö maalaa seinää spraymaalilla äidin avustamana
pieni tyttö maalaa seinää spraymaalilla äidin avustamana shortdox, äiti ja sen tytär

ÄITI JA SEN TYTÄR (Nimimerkki: Tasku)

Ääni kertoo enemmän. Se on asia joka on saanut minut kuuntelemaan. Pidän itseäni harrastelijana mutta ehkä jonain päivänä ääni on se mitä oikeasti saan luoda. Teoksessa tytär kertoo suhteestaan äitiin.


tietokoneen näppäimistö
tietokoneen näppäimistö Kuva: Katriina Raine shortdox, nuttura

NUTTURA (Katriina Raine)

Vammais- ja köyhyysaktivisti Pirkko Justander kirjoittaa blogissaan "Nuttura, minä ynnä Runotyttö" ajatuksistaan kolmesta eri näkökulmasta, kolmessa eri persoonassa. Villi ja vapaa Runotyttö tuo Pirkon elämään paljon iloa, mutta ankara Nuttura on myös tärkeä. Millainen on Nuttura ja missä hänen rajansa kulkevat? Toimittaja: Katriina Raine. Kiitos: Pirkko Justander, Satu Härkönen.


tekijän omakuva, suomen ja saksan liput taustalla
tekijän omakuva, suomen ja saksan liput taustalla Kuva: Mikko Jalonen shortdox, kahden maan välissä

KAHDEN MAAN VÄLISSÄ (Mikko Jalonen)

”Eräänä päivänä katsoessani ympärilleni, tajusin että minulla on ongelma...” Lyhytdokumentti ”Kahden Maan Välissä” on tarina miehestä, joka erilaisten huomioiden ja pohdintojen kautta käy läpi hänelle oudoksi muuttunutta maailmaa. Nimittäin asumista uudelleen omassa kotimaassa kuuden Saksassa vietetyn vuoden jälkeen.

Lyhytdokumentin tekijä ja puhuja on 31-vuotias Voionmaan Koulutuskeskuksen journalistikoulutusopiskelija, Mikko Jalonen. Vuoden 2017 alusta lähtien olen erikoistunut Voionmaan radio- ja tv-linjalle.


naisen kasvokuva, musta viiva keskellä
naisen kasvokuva, musta viiva keskellä Kuva: Eeva Lahtinen, Jarkko Hoivala shortdox, raja

RAJA (Eeva Lahtinen, Jarkko Hoivala)

Ra(a)jat auki -teoksessa Elokuva-alan medianomiopiskelija Eeva Lahtinen ja yrittäjä sekä monialaosaaja Jarkko Hoivala tarkastelevat humoristisesti rajoja useammastakin näkökulmasta. Missä menee hyvän maun raja lääkärien käytöksessä? Koska terveen ja sairaan raja ylitetään ja tietääkö sairaus sille asetetut tilastolliset rajat?

Teksti on Eevan käsialaa, ja perustuu hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa. (Teoksessa käytetty musiikki: GarageBand kirjasto)


joku eksoottinen puu
joku eksoottinen puu Kuva: Ellen Tuomaala shortdox, poppamies

POPPAMIES (Ellen Tuomaala)

Olen tarinoiden metsästäjä-keräilijä. Keräilen koskettava tarinoita, jotka kiteyttävät jotain olennaista inhimillisestä elämästä ja jaetusta todellisuudesta. Ääni, äänimaisema ja äänidramaturgia ovat kiehtoneet minua niin kauan kuin muistan: veden, tuulen ja eläinten äänet, ihmisten puhe ja äänensävyt, radion äänitarinat. Nyt olen päässyt ensimmäistä kertaa itse punomaan äänistä ja tarinasta kudoksen. Tarina muistuttaa, että jotkut rajat suojelevat ja ovat välttämättömiä, eikä tätä voi unohtaa ilman seurauksia.


käsitelty maisemakuva peltoa, metsää, pilviä
käsitelty maisemakuva peltoa, metsää, pilviä Kuva: Pauliina Herronen shortdox, raja vastaan

RAJA VASTAAN (Pauliina Herronen)

Olen Pauliina Herronen 21-vuotta, Vaasasta kotoisin. Viimeisen lähes puoli vuotta olen asunut Helsingissä ja opiskellut HEO:ssa (Helsingin Evankelisessa Opistossa). Maailma on tosiaan täynnä rajoja. Myös niitä hyviä rajoja, eli niitä joissa se on tullut vastaan ennen kuin on liian myöhäistä.

Teokseni käsittelee tositarinaa huumeiden käyttöön liittyen, kuinka harmittomasti se alkoi ja eteni ja mihin se loppui. Tämä tarina ei sisällä kuolemaa, tai muuta traagista mutta se osoittaa lyhykäisyydessään kuinka helposti huumeiden maailmaan päätyy huomaamattaan.


pöydällä mm kasvi kukkaruukussa
pöydällä mm kasvi kukkaruukussa Kuva: Laura Rantanen shortdox, todellisuuspakolainen

TODELLISUUSPAKOLAINEN (Laura Rantanen)

Nimeni on Laura Rantanen, olen toisen vuosikurssin dokumentaarisen elokuvan ohjauksen opiskelija Aalto -yliopistosta. Todelisuuspakolainen on kertomus vaikeudesta kohdata maailman ongelmia muuten kuin viihteen keinoin. Kuunnelmassa nainen hakee yhteyttä luontoon ja muihin ihmisiin kömpelöin tuloksin.


mies makaa maassa graffitiseinän edessä
mies makaa maassa graffitiseinän edessä Kuva: Akseli Kuhalampi shortdox, mun on pakko

MUN ON PAKKO! (Akseli Kuhalampi)

"Anna sen olla, ne käskee." Omaan järkeen luottaminen on vaikeaa, jos kärsii pakko-oireisesta häiriöstä. Dokumentti on toteutettu osana Laajasalon opiston radiodokumenttikurssia.


lumiukko ajaa puisella leikkiautolla
lumiukko ajaa puisella leikkiautolla Kuva: Hans Eriksson shortdox, raja

RAJA (Hans Eriksson)

Olen keski-ikäinen Mies Vantaalta. Ammatti: Account Manager (myyjä) Tein ns. amatööriteoksen nimeltään: Isän ja pojan välinen raja. Teos kertoo siitä miten kaksi läheistä ihmistä yritettiin erottaa rakentamalla väliin syvä ja leveä raja. Rajalla oli pääarkkitehti ja rakentamisessa paljon apulaisia.

Rajaa vartoimaan saatiin Viranomaisia, sukulaisia ja jopa Poliisi yritti. Useamman vuoden, rajaa levennettiin ja syvennettiin. Veriside on rajaa vahvempi ja vei Isän ja Pojan jälleen yhteen. Tarinan opetus: Rajoja voi yrittää vetää ja rakentaa suurellakin panostuksella. Mutta, veri on rajaa voimakkaampi ja rikkoo armotta sen. Raja on poissa ja aurinko palannut lämmittämään sydämiä.