Hyppää pääsisältöön

Biisianalyysissä Huolel: Töölön Ketterän uusi biisi on armotonta tykitystä, jonka Kuben fiitti kruunaa

Pakko päästä bailaamaan tämän tahtiin mahdollisimman pian!

Töölön Ketterään kuuluvat Handshaking (vas.) ja Matti 8. // Kuva: Anton Stennabb

Töölön Ketterän ja Kuben tuore kappale Huolel ei anna kuuntelijalle hetkeäkään aikaa vetää henkeä. Siinä missä yhtyeen edellinen sinkku Valitsemaanne numeroon oli Ketterän mittapuulla balladi, nyt meininki laitetaan tutun tummaksi ja tiukaksi.

Töölön Ketterä feat. Kube – Huolel _Huolel _on taustoiltaan Töölön Ketterän toistaiseksi ärhäkin sinkku. Basso jauhaa tiheämmin kuin Kiska kiinni -hitissä, eikä siinä ole samankaltaista iisiä, sykettä laskevaa kertosäettä kuin bändin debyyttibiisi Ludoossa. Tässä painetaan täysillä koko reilun neljän minuutin ajan alun lyhyttä introa lukuun ottamatta.

Huolel on juuri sellainen biisi, jolta freessin Suomi-grimen voi olettaa kuulostavan. Rankkaa bassotykitystä ja sopivaa säröä, jonka taustaan sekoittuu pieniä melodisia elementtejä. Kappaleen voi uskoa miellyttävän sekä rap-diggareita että drum’n’bassin ystäviä. _Huolel _soi YleX:n päivän biisinä tänään 5. huhtikuuta.

Huolel on juuri sellainen biisi, jolta freessin Suomi-grimen voi olettaa kuulostavan.

Kappale on sanoituksiltaan taattua Töölön Ketterää. Ketterä on katu-uskottava bändi, eikä sen tarkoitus ole ainakaan tähänastisten biisien perusteella tuoda lyriikoilla esiin mitään yhteiskunnallista tai päräyttävää. Pointti on kuulostaa hyvältä ja laittaa pientä uhoa peliin.

Älä käyttäydy niinku sä tietäsist, et tiedä puolii ei ei ei
Ei ginosta fuccboi-haippi tai mikä on muotii ei ei ei

Mutta jos lyriikoita ei meinaa saada haltuun, niin voi vain laulaa, että Ketterä pistää kiskan kii – tuo tuttu laini kun sopii tämänkin biisin rytmiin lähes koko kappaleen ajan.

Huolel-biisillä on fiittaamassa yksi suomenkielisen rapin tämän hetken uskottavimmista artisteista, Kube. Kaikki vaikuttavat haluavan juuri nyt Kuben biisilleen: hän on ollut viime vuosina mukana niin Cheekin, JVG:n, Eevil Stöön, Tippa-T:n kuin Reino Nordininkin biiseillä.

Huolel-biisin perusteella voi sanoa, että Kuben flow pääsee parhaiten oikeuksiinsa sellaisessa kappaleessa, jonka tahti on ketterämäisen kova. Tämän biisin tahdissa Kube räppää enemmän kuin laulaa – ja juuri räppiinhän hänen äänensä on tehty. Kuben raikas soundi nostaa kappaleen aivan uudelle levelille ja tarjoaa tummuteen pientä kajoa.

Ja ovathan nämä lainit juuri niin sopivan epäselvää Kubea kuin olla voi.

Meen darkiks, meen lit niinku stoneri sparkist
Oon koukus tähän douppiin, voit sanoo mua bassolinjanarkiks

Vielä vuosi sitten vain harvat tiesivät Töölön Ketterästä

Tuntuu siltä, että Handshakingin ja Matti8:n muodostama Töölön Ketterä olisi ollut mestoilla jo pitkään. Yhtye julkaisi vuonna 2016 viisi kappaletta sisältäneen EP:n, josta löytyy muun muassa Ludoo- ja Kipee-sinkut. Myöhemmin yhtye julkaisi myös Kiska kiinni- biisin ja Valitsemaanne numeroon -kappaleen, jossa on mukana Vesta.

Mutta vain hieman yli vuosi sitten Töölön Ketterä oli YleX:n Nosteessa-bändi. Nosteessa-artisti tai -bändi on YleX:n Uuden musiikin ohjelmien musatoimittajien Anne Lainnon ja Venla Kokkosen viikoittain soittoon valittu bändi tai artisti, jolla ei vielä ole levytyssopimusta.

Pian Nosteessa-valinnan jälkeen kaksikko sai levytyssopimuksen, kun JVG:n omistama PME kiinnitti yhtyeen.

Töölön Ketterä sijoittui toiseksi YleX Läpimurto 2017 -listalla. YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimistä ja Ylen musiikkiosaajista koostuvan raadin muodostama lista, jolle on valikoitu ne kotimaiset artistit, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuonna 2017.

Tämän biisin perusteella se lopullinen läpimurto on ison askeleen verran lähempänä.

Lue myös:

YleX Ensinäyttö: Nousukiidossa oleva Töölön Ketterä ei pelkää herkkien poikien leimaa

Biisianalyysissä Sitä säät mitä tilaat: JVG näyttää herkän puolen Ellinooran tukemana

Biisianalyysissä Paradise: The Rasmus teki onnistuneen paluun

JVG, Kauriinmetsästäjät, Töölön Ketterä… Miksi duo on nykyajan bändi?

Biisianalyysissä Tänään ei nukuta: Vilma Alina tiivistää ihanasti kaipuun bestiksen luokse