Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kiehumispiste

Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste
Tapio Salminen ja Oula Silvennoinen Kotiharjun Saunassa Helsingissä. Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste yle tv1

TV1 maanantaina 10.4.2017 klo 21.30 - 22.45, uusinta lauantaina 15.4. klo 13.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Euroopan tulevaisuus näyttää epävarmalta. Kylmän sodan jälkeiset rakenteet ovat murenemassa, Brexit, muukalaisviha ja yhä tiukempi rajavalvontaa ovat muovaamassa uutta maailman tuleville sukupolville.

Elämmekö aikakautta, jolloin pelon ja vihan varjossa jälleen nousee fasismi? Onko mahdollista että eurooppalaiset, jotka ovat nähneet talousnäkymiensä synkkenevän, toistavat häpeällisen historiansa?

Kuka pilaa Suomen?

Oula Silvennoinen ja Tapio Salminen tapaavat joka perjantai Kotiharjun yleisessä saunassa Helsingissä.

Oula on 40-vuotias historiantutkija, joka on erikoistunut fasismin historiaan Suomessa ja Euroopassa. Tapio on 70-vuotias yrittäjä, joka pelkää että turvapaikanhakijat, Isis ja puna-vihreät poliitikot pilaavat Suomen. Oula puolestaan on huolissaan siitä, että Suomen nykyinen tila muistuttaa Weimarin tasavallan aikaa, jonka jälkeisiä kauheuksia kukaan ei osannut ennustaa.

Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste
Kansalaisaktivisti Suldaan Said Ahmed ja Soldier of Odin Helsingin Asunnottomien yössä Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste yle tv1
Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste
Poliisihevosia mellakkavarusteissa mielenosoituksessa Helsingissä. Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste yle tv1

Väärää tietoa ja pelon lietsontaa

Taloudellinen epäarvoisuus, näköalattomuus, epäluottamus ja erityisesti pelko ja viha turvapaikanhakijoita kohtaan ovat kasvaneet nopeasti. Eritaustaiset ihmiset pelkäävät, että heidän ympäristönsä on muuttumassa tunnistamattomaksi ja epätoivotunlaiseksi. Populistiset demagogit ovat nousseet valjastamaan näitä pelkoja ja nostamaan ihmisiä toisiaan vastaan, etenkin etnisiä vähemmistöjä vastaan.

Ympäri Eurooppaa on noussut epäilyksiä, että ihmisiin vaikutetaan myös levittämällä tahallisesti väärää tietoa ja hybridisodankäynnin keinoin. On muotoutumassa pelottava näkymä, että ihmiset jotka osoittavat mieltään turvapaikanhakijoita, avoimia rajoja ja eurooppalaista solidaarisuutta vastaan ovatkin tietämättään Venäjän valtapolitiikan instrumentteja.

Keskellä tätä kaikkea myllerrystä ovat Oula ja Tapio. Vaikka he ovat eri mieltä lähes kaikesta, he ovat päättäneet jatkaa viikoittaisia keskustelujaan saunassa. He jatkavat, koska muut saunojat kuuntelevat heitä, ja koska molemmat ymmärtävät että kun keskustelu loppuu, väkivalta alkaa.

Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste
Poliiseja mellakkavarusteissa mielenosoituksessa Helsingissä vuonna 2016. Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste yle tv1
Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste
Mielenosoittaja ja vastanmielenosoittajia Suomi ensin -mielenosoituksessa Helsingin Itäkeskuksessa 2016. Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät? Dokumentti Kiehumispiste yle tv1

Katkeaako keskusteluyhteys?

Ohjaaja-kirjailija Elina Hirvosen dokumenttielokuva perustuu viimeaikaisiin mielenosoituksiin ja väkivaltaisuuksiin Suomessa, ihmisten henkilökohtaisiin tarinoihin, sekä sotatieteiden tohtori Saara Jantusen ja Oula Silvennoisen tutkimuksiin,

Dokumentti maalaa havahduttavan kuvan nyky-Euroopasta, ja kysyy onko toisistaan yhä etääntyneempien ihmisjoukkojen mahdollista vielä keskustella toistensa kanssa.

Dokumentissa tavataan myös sotatieteiden tohtori Saara Jantunen, Suomen Sisu -järjestön aktiivi Tuukka Kuru, Rajat kiinni -aktivisti Jarkko Jaakola, toimittaja Jessikka Aro, kolumnisti Saku Timonen ja kunnanvaltuutettu Heikki Puhakka (ps.).

Ohjaaja: Elina Hirvonen. Tuottajat: Sami Jahnukainen ja Timo Vierimaa. Tuotanto: Mouka Filmi Oy, 2016, Suomi.

Dokumentin ohjaaja Elina Hirvonen Aamu-tv:n Tähtihetkessä 13.1.2017