Hyppää pääsisältöön

Elokuva paljastaa: Jacques Cousteau teki yhteistyötä öljy-yhtiön kanssa

Jacques Cousteau
Jacques Cousteaun roolissa Lambert Wilson Jacques Cousteau Kuva: Wild Bunch Jacques-Yves Cousteau

Nerokas keksijä, elokuvaohjaaja, luonnonsuojelija. Jacques-Yves Cousteau oli kaikkea tätä, ja ennen kaikkea hän oli viime vuosisadan kansainvälinen legenda. Suomen ensi-iltansa 7.4.2017 saava tuore elokuva Jacques - elämä merellä kertoo merentutkijan elämästä ja paljastaa punapipoisen seikkailijan pimeät puolet. KulttuuriCocktail tapasi elokuvan ohjaajan, Jérôme Sallen.

Ranskalainen elokuvaohjaaja Jérôme Salle rakasti lapsena Cousteau’ta – niin miestä kuin hänen elokuviaankin. Joka viikonloppu hän katsoi uskollisesti Cousteau’n dokumenttielokuvia perheensä kanssa televisiosta. Salle haaveili jopa legendaarisen Calypso-laivan miehistön jäsenyydestä.

Salle on aina halunnut kertoa Cousteau’n tarinan. Valmistaessaan käsikirjoitusta Jacques Cousteau´sta kertovaan elokuvaansa Salle luki kaiken, mitä hänen sankaristaan oli kirjoitettu. Hän tapasi myös Cousteau’n lapset, sukulaiset, lesken ja ihmisiä, jotka tunsivat ja työskentelivät kapteenin kanssa.

– Pian huomasin, että kapteeni Cousteau oli salaperäinen mies. Hän oli kuuluisa, muttei koskaan paljastanut mitään yksityiselämästään. Vähitellen paljastui monisyinen mies, jolla oli paljon vikoja, Jérôme Salle kertoo.

Jacques Cousteau
Lambert Wilson Jacques Cousteauna Jacques Cousteau Kuva: Coco Van Oppens Jacques-Yves Cousteau

Jacques – elämä merellä sijoittuu vuosien 1940 ja 1990 välille. Elokuva paljastaa muun muassa sen, ettei Cousteau ollut lainkaan kiinnostunut ekologiasta ja ympäristöstä vielä 50-luvulla. Tuolloin hänet tunnettiin mullistavan sukelluslaitteiston keksijänä ja elokuvatekijänä. Cousteau´n ja Louis Mallen yhteistyössä ohjaama dokumenttielokuva Hiljainen maailma voitti vuonna 1956 Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun ja seuraavana vuonna se sai parhaan dokumentin Oscarin.

Jérôme Sallen elokuvassa tuodaan ilmi, että Cousteau työskenteli öljyteollisuudelle rahoittaakseen elokuviaan ja tutkimusmatkojaan. Cousteau teki yhteistyötä öljyteollisuuden kanssa 1950-luvulla, jolloin tehtiin ensimmäisiä tutkimuksia öljynporauslauttoja varten.

Cousteau keräsi pohjasedimenteistä näytteitä analysoitavaksi, joiden perusteella öljykentät pystyttiin tarkasti paikantamaan.

– Elokuvassa mainitsen "Ranskan öljy-instituutin”, joka on keksitty nimi, sillä halusin välttää tuotemerkkioikeuksien ongelmia. Itse asiassa Cousteau työskenteli British Petroleumille. Hän suoritti yhtiölle useita tehtäviä muun muassa Punaisella merellä. Hänen yhteistyönsä öljyteollisuuden kanssa kesti useita vuosia, Jérôme Salle kertoo.

Jacques – elämä merellä valottaa Cousteau’n suhtautumista perheeseensä, kuten myrskyisää suhdetta nuorempaan poikaansa Philippeen. Philippe Cousteau syntyi vuonna 1945. Hän oli toisinajattelija ja ymmärsi ympäristöongelmien merkityksen ennen isäänsä. He tekivät isänsä kanssa paljon yhteistyötä ja ohjasivat yhdessä monia dokumentteja.

Jacques Cousteaun poika Philippen
Philippen roolissa Pierre Niney Jacques Cousteaun poika Philippen Kuva: Jean-Marie Leroy Jacques-Yves Cousteau

– Philippe oli loistava kuvaaja. Calypson miehistön jäsenet kertoivat minulle, että Philippe otti paljon älyttömiä riskejä saadakseen kauniita kuvia. Hän oli hurjapää ja halusi päihittää isänsä, joka omi itselleen kaiken huomion, Salle kertoo.

Philippe oli ensimmäisiä, joka arvosteli kapteeni Cousteau´ta. Eräänä päivänä Philippe huomasi Calypson miehistön jäsenen heittävän kaikki roskat mereen ja syytti isäänsä välinpitämättömyydestä luontoa kohtaan. Philippe myös riiteli isänsä kanssa, koska hän kohteli eläimiä huonosti.

– Tarina roskista on totta. Calypson merimiehet kertoivat siitä minulle. Heillä oli tapana heittää mereen kaikki laivan roskat, eivätkä he ajatelleet lainkaan tämän vaikutusta ympäristölle, Salle toteaa.

50-luvulla Cousteau kuului suurten tutkimusmatkailijoiden sukupolveen. He luulivat, että meren luonnonvarat olivat ehtymättömiä.

Jacques-Yves Cousteau’ta arvosteltiin rajusti 90-luvulla. Hiljaisen maailman kuvia pidettiin järkyttävinä. Dokumenttissa nähtiin, kuinka laivan potkurit repivät kaskelotin henkihieveriin. Tämän jälkeen Calypson merimiehet tappavat merieläimen kiväärillä. He surmaavat myös hait, jotka tulevat syömään kaskelotin ruhoa.

– 50-luvulla Cousteau kuului suurten tutkimusmatkailijoiden sukupolveen. He uskoivat vielä ajatuksiin luonnon valloituksesta ja ihmisen herruudesta. He luulivat, että meren luonnonvarat olivat ehtymättömiä. Ympäristötietoisuus oli lähes olematon. Tuolloin normina oli metsästää hylkeitä ja valaita, ranskalainen ohjaaja Salle muistuttaa.

Sallen elokuvassa nähdään, miten punapipoinen kapteeni vähitellen, kokemuksen kautta herää ekologiseen ajatteluun. Kapteeni Cousteau näki silmiensä edessä, kuinka eläimet ja kasvisto menehtyivät hänen ympäriltään, ja hän ymmärsi tehneensä virheitä menneisyydessä.

– Cousteau ei koskaan yrittänyt salata tekemiänsä virheitä. Monet yrittivät pakottaa hänet editoimaan uudestaan Hiljainen maailma -elokuvan, jotta hän poistaisi kohtauksen, jossa surmataan haikaloja. Cousteau kieltäytyi, sillä hänen mielestään elokuvan piti muistuttaa virheistä, Salle sanoo.

Jacques ja philippe
Lambert Wilson ja Pierre Niney Jacques ja philippe Kuva: Coco Van Oppens Jacques-Yves Cousteau

Jacques-elämä merellä -elokuvassa nähdään Cousteau’n pimeät puolet. Poissaoleva isä oli välipitämätön hänen vanhinta poikaansa Jean-Michel Cousteau’ta kohtaan. Philippe oli selvästi hänen suosikkipoikansa.

– Cousteau rakasti Philippea, mutta isä oli myös kateellinen poikansa lahjakkuudesta ja nuoruudesta. Elokuvassani on kohtaus, jossa Cousteau katsoo Philippea tanssimassa tulevan vaimonsa, Janicen kanssa. Hänen silmistään huomaa ylpeyden ja mustasukkaisuuden seoksen, Salle sanoo.

Elokuva paljastaa myös Cousteau’n kaksoiselämän. Punapipoinen kapteeni oli hurja naistenmies.

– Cousteaulla oli kyltymätön uteliaisuus. Hänellä oli alituinen tarve uusille matkoille ja jatkuva uutuuden viehätys. Hän oli uskoton mies, Salle sanoo.

Päätän päiväni vanhana ja rumana sinun rinnallasi, ihan piruuttani!

Cousteau’n ensimmäinen vaimo Simone Melchior oli tutkimusalus Calypson sielu ja todellinen kapteeni. Elokuvassa Simonen roolissa nähdään Audrey Tautou.

– Simonen unelma oli elää laivalla. Hän asui 40 vuotta Calypsolla ja hoiti miehistön arkea. Cousteau ja hänen vaimonsa rakastivat toisiaan 50 vuotta, mutta heidän tavoitteensa elämässä poikkesivat toisistaan. Eläminen Calypsossa riitti Simonelle, kun taas kapteeni Cousteau´lla oli muita unelmia ja tarpeita, Salle selittää.

Julkisesti ja jatkuvasti petetty Simone purskahtaa miehelleen elokuvassa: "Päätän päiväni vanhana ja rumana sinun rinnallasi, ihan piruuttani!"

Jacques Cousteau ja hänen vaimonsa Simone Melchior
Audrey Tautou ja Lambert Wilson Simonena ja Jaquesina Jacques Cousteau ja hänen vaimonsa Simone Melchior Kuva: Jean-Marie Leroy Jacques-Yves Cousteau

Kun öljyteollisuus lakkasi rahoittamasta Cousteau’n projekteja, hän lähti Yhdysvaltoihin neuvottelemaan miljoonien dollarien sopimuksista tv-kanavien kanssa. Cousteau oli hämmästyttävä yrittäjä ja suuri taiteellinen johtaja. Hän toi nopeasti markkinoinnin tekniikan elokuviinsa.

– Cousteau on keksinyt punaisen pipon idean. Se oli todellinen markkinointikonsepti. Hän määräsi punaisen pipon miehistölle. Punaisesta piposta tuli nopeasti Cousteau’n elokuvien tuotemerkki. Kapteeni valitsi myös sukelluspukujen keltaisen raidan. Hän oli todellinen esteetikko, joka sanoi jopa sukeltajille, että heidän piti uida eleganssilla, Salle kertoo.

Cousteau käsikirjoitti myös elokuviinsa rooleja niin perheellensä kuin Calypsolaivan miehistöllekin.

– Jo Hiljainen maailma -dokumenttielokuvassa sukeltajat teeskentelivät saavansa sukeltajantaudin ja painekammiohoitoa. Elokuva ei siis kuvannut todellisuutta, kuten kaikki luulivat, vaan jokainen esiintyi heille määrätyssä roolissa. Mutta Cousteau ei tuolloin koskaan väittänyt kertovansa ja kuvaavansa todellisuutta! Hän käsitteli elokuviansa kuin viihdeohjelmia. Hän keksi tositelevision jo 50- luvulla, Salle väittää.

Jotkut syyttivät minua liian kriittisen elokuvan tekemisestä. Minulle sanottiin, että kuvailin hänet liian vastenmielisenä.― Jérôme Salle

Jacques - elämä merellä sai Ranskassa ensi-iltansa viime syksynä. Kun Jérôme Salle mainosti elokuvaansa ja esitti sen yleisölle, hän yllättyi yleisön reaktioista.

– Tapasin ihmisiä, jotka kertoivat minulle että Cousteau oli pyhimys. Mutta mukana oli myös ihmisiä, jotka sanoivat, että hän oli todellinen kusipää. Jotkut syyttivät minua liian kriittisen elokuvan tekemisestä. Minulle sanottiin, että kuvailin hänet liian vastenmielisenä. Toiset taas syyttivät minua siitä, että päästin hänet aivan liian helpolla. Cousteau todella jakoi mielipiteitä ja harvat ihmiset pysyivät neutraalina puhuessaan hänestä. En ole kuitenkaan salannut mitään Cousteau’sta, ohjaaja kertoo.

Jacques Cousteau
Lambert Wilson Jacques Cousteauna Jacques Cousteau Kuva: Coco Van Oppens Jacques-Yves Cousteau

Jérôme Salle kuitenkin ihailee Cousteau’ta.

– Cousteau eli tuhat elämää ja teki poikkeuksellisia asioita. Hän jakoi tietoa luontoa uhkaavista vaaroista paljon ennen somen aikakautta. Hän varoitti jo 70-luvulla liikakalastuksen, teollistumisen ja ilmaston lämpenemisen seurauksista. Meidän täytyy muistaa, että Cousteau vastusti 60-luvulla ydinjätteen hautaamista mereen. On osin hänen ansiotaan, jos Etelämanner saadaan suojeltua kaikelta öljynporaukselta vuoteen 2048 asti, Jérôme Salle painottaa.

Jacques - elämä merellä tarjoaa upeita kuvia ja siinä kuvataan muun muassa uskomaton haiden baletti ilman erikoistehosteita. Tapahtuma on kuvattu Bahamalla.

– Näyttelijä Pierre Niney, joka esittää Philippe Cousteau’ta, sukelsi itse ja oli oikeasti haiden keskellä. Kohtaus on vaikuttava. Lambert WilsonJacques-Yves Cousteau’n roolissa, teki merkittävän fyysisen suorituksen. Hän laihtui 10 kiloa näyttääkseen esikuvaltaan, Salle selittää.

Lisäsimme kalat digitaalisesti tietokoneella. Se on yksi harvoista erikoistehosteita tässä elokuvassa. On traagista, että edes suojelualueella ei ole enää kaloja.― Jérôme Salle

Kuvausten aikana Jérôme Salle huomasi itse eläimistön ja kasviston katoamisen Välimerellä. Hän oli kuvaamassa luonnonsuojelualueella ja toivoi löytävänsä paljon kalaa.

– Lisäsimme kalat digitaalisesti tietokoneella. Se on yksi harvoista erikoistehosteita tässä elokuvassa. On traagista, että edes suojelualueella ei ole enää kaloja, ohjaaja pohtii.

Jacques Cousteau ja haita
Jacques Cousteau ja haita Kuva: Wild Bunch Jacques-Yves Cousteau

Elokuvaa tehdessään Jérôme Salle kärsi samoista ongelmista, joita Jacques-Yves Cousteau kohtasi elokuvissaan.

– Olin aina etsimässä rahoitusta elokuvalleni. Cousteau teki samaa koko elämänsä. Hän lähti merelle laivalla, joka oli katastrofaalisessa tilassa. Calypso-aluksen rungossa oli reikiä, mutta niitä ei koskaan nähty kuvassa. Etelä-Afrikassa käytettiin laivaa, joka näytti Calypsolta, mutta sen moottori ei toiminut. Meille kerrottiin, että sen korjaus olisi mahdotonta, Salle nauraa.

Ranskalainen ohjaaja tajusi myös miten vaikea on kuvata veden alla.

– Jouduimme odottamaan tuntikausia saadaksemme kirkasta näkyvyyttä. Kun esimerkiksi halusimme kuvata haita, ne eivät olleet paikalla. Kun lopulta tavoitimme hait, näkyvyys oli taas huonoa. Cousteaulla oli samoja ongelmia, ohjaaja sanoo.

Etelämantereella Jérôme Salle kohtasi voimakkaan myrskyn. Tuulet puhalsivat yli 140 km tunnissa. Kuvausryhmä oli täsmälleen samassa paikassa, jossa myrsky iski Calypsoon 40 vuotta sitten.

– Onneksi meillä oli paljon kestävämpi laiva verrattuna Cousteau’n puurunkoiseen Calypsoon. Cousteau ja hänen miehistönsä lähes kuolivat tuona päivänä. Toteutin lapsuuden unelman tekemällä elokuvan Cousteau’n elämästä. Mutta siitä tuli nopeasti aikuisten painajainen, jossa oli todella paljon ongelmia, Jérôme Salle toteaa.

Jacques - elämä merellä saa ensi-iltansa Suomessa 7.4.2017.

Elokuvaohjaaja ja kirjailija Gerard Mordillat´n haastattelu,jossa hän kritisoi Jacques Cousteau´ta.

Edit: Lisätty linkki Kultakuume-ohjelman audioon.

Kommentit