Hyppää pääsisältöön

Historia: Japani tuomiolla

Kansainvälinen sotilastuomioistuin kokoontui 1946 käsittelemään sodan hävinneen Japanin johtajia sotarikoksia.
Pääsyytettynä oli Keisarillisen Japanin armeijan kenraali ja pääministeri Hideki Tōjō. Kansainvälinen sotilastuomioistuin kokoontui 1946 käsittelemään sodan hävinneen Japanin johtajia sotarikoksia. yle tv1

TV1 maanantaina 10.4.2017 klo 19.00 - 20.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Kansainvälinen sotilastuomioistuin kokoontui vuonna 1946 syyttämään sodan hävinneen Japanin johtajia sotarikoksista.

Syyllisyys oli tarkoitus selvittää perinpohjaisesti kuten natsi-Saksan osalta oli tehty Nürnbergissä, mutta jokin meni vikaan. Dokumentti (12) kertoo, miten, miksi ja missä yritys epäonnistui?

Pääsyytettynä oli Keisarillisen Japanin armeijan kenraali ja pääministeri Hideki Tōjō, joka johti armeijaa sodassa Yhdysvaltoja vastaan. Tuomioistuin totesi hänen syyllistyneen seitsemään eri syytekohtaan ja Tōjōn katsottiin olevan vastuussa neljän miljoonan kiinalaisen murhasta.

Ohjelmassa nähdään ensimmäistä kertaa oikeudenkäynnistä kertovaa materiaalia sekä Japanista että Yhdysvalloista. Aineistona on käytetty muun muassa muistelmia ja tuomareiden kirjeitä sekä ainutlaatuista kuvamateriaalia.

The Tokyo Trail: Judging Japan. Ohjaus: Tim B. Toidze. Tuotanto: Point du Jour International, Ranska, 2016.

Kommentit