Hyppää pääsisältöön

“Ihmiset eivät ymmärrä, miten paljon painopuhe satuttaa lasta.” – Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg näkee työssään viiltävien kokemusten jäljet

Lapsen painonhallinta toimii parhaiten, kun jutellaan vain aikuisten kesken. Patrik Borg.
Lapsen painonhallinta toimii parhaiten, kun jutellaan vain aikuisten kesken. Patrik Borg. Kuva: Yle Patrik Borg,painopuhe

Jos lapsen kuullen puhutaan lihavuuden terveysriskeistä, neuvot ovat lapselle pelkkää sanahelinää. Lapsi ei kykene ymmärtämään terveysriskejä, vaan hän poimii puheista vain kelpaamattomuuden kokemuksen.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg tapaa asiakastyössään aikuisia, joilla on painonhallinnan vaikeuksia ja huono kehollinen itsetunto. Kun painonhallinnan historiaa käydään läpi, nousevat pintaan lapsuuden kokemukset.

–Siellä on syviä huonouden kokemuksia, joiden juuri saattaa olla viiltävässä kokemuksessa vaikka kuusivuotiaana. Ei ole ymmärretty, miten syvälle lihavuudesta puhuminen voi lasta satuttaa.

Syvät haavat, heikommat tulokset

Vanhempien ja ammattilaistenkin on helppo pitää yllä illuusiota, etteivät lapset ymmärrä mistä puhutaan, eivätkä ota painopuheita itseensä. Varhaiset muistot kehon arvioimisesta ovat kuitenkin usein aikuisasiakkaan syömiseen liittyvien jännitteiden ja arvottomuuden tunteiden takana.

Patrik Borg on ehdottomasti Vaakakapinan linjoilla siinä, että lapsen paino on aikuisten asia, ei lapsen. Kasvukäyriä on neuvoloissa seurattava, ja tarvittaessa kehitykseen on puututtava - aikuisten kesken.

Sen lisäksi, että painopuhe voi satuttaa lasta syvästi, se myös heikentää painonhallinnan tuloksia. Toivotut tulokset ovat tutkimustiedon mukaan parempia, kun lapsi jätetään painokeskustelun ulkopuolelle.

Elämänmuutos kulisseissa

Vanhempien tehtävä on linjata miten kotona eletään. Heidän vastuullaan on miettiä miten saadaan lapset syömään ravinteikasta ja maukasta ruokaa, nukkumaan riittävästi ja liikkumaan. Lapselle tästä elämäntavasta ei tarvitse hiiskahtaakaan, muutokset voidaan tehdä kulisseissa.

On selvää, että joskus lapsen ali- tai ylipainoon on puututtava, mutta puuttumisen tapoja on syytä kehittää. Patrik Borg kuulee valitettavasti joskus asiakkailtaan suoranaisia kauhutarinoita:

–Kakkosluokkalaiselle on saatettu sanoa, että nyt kannattaisi laihduttaa. Kolmasluokkalaiselle on laitettu kalorilista käteen. Nämä ovat räikeitä ylilyöntejä, ja onneksi harvinaisia, mutta jokainen tällainen tarina on liikaa.

Vaakakapina on julistanut maahan #kasvurauhan. Sen tarkoituksena on nostaa keskusteluun lapsen tarpeet ja haastaa terveydenhoitoalan ammattilaiset miettimään, miten lasten painonhallintatyötä voisi tehdä paremmin.

Patrik Borg on arvostetuimpia ravitsemusasiantuntijoita Suomessa. Hyvä syöminen ja rento painonhallinta ovat Patrikin pääteesejä.

Lähde: Tiina Lundbergin puhelinhaastattelu / Yle Puhe 5.4. 2017.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina