Hyppää pääsisältöön

Muisti: Hukutethin kyliäkin

Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat peittivät monta asuttua kylää. Oula Aikio piti veden tulosta päiväkirjaa.
Oula Aikio (oik.) vastusti viimeiseen asti Lokan altaan rakentamista porojensa maille. Aikio altaan peittämällä Sompiojärvellä Ossi Keskitalon kanssa. Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat peittivät monta asuttua kylää. Oula Aikio piti veden tulosta päiväkirjaa. yle tv1

TV1 torstaina 13.4.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta maanantaina 17.4. klo 7.30
Yle Areenassa 30 päivää

Lokan ja Porttipahdan altaat rakennettiin Kemijoen sivuhaarojen Kitisen ja Luiron yläjuoksuille 1960-luvun lopussa. Se oli ensimmäinen ja ainoa kerta Suomessa, kun kokonaisia kyliä häädettiin vesistörakentamisen tieltä.

Entisen saamelaiskäräjien puheenjohtajan Pekka Aikion suku menetti maitaan veden alle. Hän sanoo, että allasalueen ihmisten oikeudet eivät merkinneet mitään, kun luonnonvarat "otettiin" haltuun.

Pekka Aikion isä Oula piti päiväkirjaa kun vesi nousi hänen mailleen. Hän sanoi, ettei lepää ennen kuin löytää vastauksen siihen, miten kokonaiset kylät ja niiden ihmisten elämä voitiin tuhota. Oula Aikio on jo kuollut, mutta hänen poikansa Pekka kysyy edelleen samaa.

Muut suunnitellut altaat eivät toteutuneet, sillä asukkaat oppivat puolustamaan oikeuksiaan.

Ohjaus: Pertti Pesonen. Tuotanto: Yle, 2012. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2012.