Hyppää pääsisältöön

Muisti: Hukutethin kyliäkin – Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat peittivät asuinsijat ja porolaitumet

Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat peittivät monta asuttua kylää. Oula Aikio piti veden tulosta päiväkirjaa.
Oula Aikio (oik.) vastusti viimeiseen asti Lokan altaan rakentamista porojensa maille. Aikio altaan peittämällä Sompiojärvellä Ossi Keskitalon kanssa. Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat peittivät monta asuttua kylää. Oula Aikio piti veden tulosta päiväkirjaa. yle tv1

TV1 sunnuntaina 24.5.2020 klo 10.45 - 11.10, Areenassa

Lokan ja Porttipahdan altaat rakennettiin Kemijoen sivuhaarojen Kitisen ja Luiron yläjuoksuille 1960-luvun lopussa. Se oli ensimmäinen ja ainoa kerta Suomessa, kun kokonaisia kyliä häädettiin vesistörakentamisen tieltä.

Entisen saamelaiskäräjien puheenjohtajan Pekka Aikion suku menetti maitaan veden alle. Hän sanoo, että allasalueen ihmisten oikeudet eivät merkinneet mitään, kun luonnonvarat otettiin haltuun.

Pekka Aikion isä Oula Aikio piti päiväkirjaa kun vesi nousi hänen mailleen. Isä sanoi, ettei lepää ennen kuin löytää vastauksen siihen, miten kokonaiset kylät ja niiden ihmisten elämä voitiin tuhota. Oula Aikio on jo kuollut, mutta hänen poikansa Pekka kysyy edelleen samaa.

Muut suunnitellut tekoaltaat eivät toteutuneet, sillä asukkaat oppivat puolustamaan oikeuksiaan.

Toimittaja Pertti Pesosen ohjaama dokumentti Hukutethin kyliäkin kertoo pohjoisen asukkaiden tarinan.

Tuotanto: Yle, 2012. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.