Hyppää pääsisältöön

Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

Lee Esselströmin ja yleisön yhdessä luoma tuubihuivi 100-vuotiasta Suomen kunniaksi.
Lee Esselströmin ja yleisön yhdessä luoma tuubihuivi 100-vuotiasta Suomen kunniaksi. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö,neulonta,kaulaliinat,asusteet,Lee Esselström

Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

Lue lisää meille lähetetyistä kuvioehdotuksista täältä.

Tarvikkeet:

  • valkoista, vihreää ja sinistä lankaa (käytin eettisesti tuotettua merinovillaa, juoksevuus 100 g = 166 m, paksuus aran)
  • langan paksuuteen sopivat neulepuikot (käytin 4 mm:n pyöröpuikkoa, pituus 60 cm)
  • parsinneula
  • sakset

Neuletiheys:

Mittaa neuletiheytesi ja vaihda tarvittaessa erikokoisiin puikkoihin. Ota huomioon, että kahta tai useampaa väriä käytettäessä neuloksesta tulee tavallista tiukempi.

Neuletiheyteni on 18 silmukkaa 10 cm:llä. Valmiin tuubihuivin ympärysmitta on 66 cm ja korkeus 20 cm. Tuubihuivi on S-kokoiselle melko iso, joten jos sinulla on tiukempi käsiala, huivista tulee silti varmasti sopiva.

Tee näin:

1. Luo sinisellä langalla 120 silmukkaa.

2. Aloita ns. latvialaisella palmikolla. Se tehdään näin:
1. krs: Neulo vuorotellen 1 oikein sinisellä ja 1 oikein valkoisella kiertämättä lankoja toisiinsa työn nurjalla puolella.
2. krs: Aseta molemmat langat työn eteen. Neulo nurin, kukin silmukka samalla värillä kuin edellisen kerroksen silmukka. Kun vaihdat väriä, kierrä lankoja aina samaan suuntaan. Nosta uusi väri siis aina äskettäin käytetyn värin yli.
3. krs: Neulo nurin kuten edellä – kukin silmukka samalla värillä kuin edellisen kerroksen silmukka ja langat edelleen työn edessä – mutta kierrä lankoja nyt vastakkaiseen suuntaan. Ota uusi väri siis aina äskettäin käytetyn värin alta. Näin palmikko osoittaa vasemmalle.

Jos haluat sen osoittavan oikealle, vaihda kierrosten 3 ja 2 paikkaa niin, että kierrät lankoja vastakkaiseen suuntaan.

Katso tästä video palmikon neulomisesta (ruotsinkielinen):

3. Aloita sileä neule. Aseta langat takaisin työn nurjalle puolelle ja neulo kaikki silmukat oikein.

4. Seuraa ruutupiirrosta näytöltä tai tulosta se pdf-muodossa tästä. Piirroksessa on kuvattuna koko palmikoiden välinen sileä osuus. Toista kuviota 6 kertaa leveyssuunnassa.

Neulontakuvio Suomi 100 -tuubikaulahuiville.
Käsin piirretty mallikuvio tuubihuiville. Neulontakuvio Suomi 100 -tuubikaulahuiville. Kuva: Yle/Lee Esselström neulonta,Strömsö,kuviot

Vinkkejä aloittelijoille:
Vältä vetämästä työn takana kulkevia pitkiä lankajuoksuja liian kireälle tai jättämästä niitä liian löysiksi. Kierrä siksi käyttämättömänä oleva ja neulottava lanka toisiinsa työn nurjalla puolella niillä kierroksilla, joilla käytät kahta väriä. Suosittelen myös neulomaan jonkin silmukan toisella värillä, jotta käyttämättömänä olevaa lankaa ei tarvitse kuljettaa yli neljän samanvärisen silmukan yli.

Voit esimerkiksi korvata valkoisia silmukoita sinisillä joutsenen siiven kohdalla tai vihreitä silmukoita valkoisilla kuusen rungossa.

5. Tee lopuksi palmikko kuten edellä.

6. Päätä silmukat valkoisella langalla.

7. Päättele langanpäät.

8. Kostuta työ ja anna sen kuivua tasossa.

Suomi 100 -tuubihuivi Lee Esselströmin päällä.
Lee Esselström Suomi 100 -tuubihuivi Lee Esselströmin päällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Lee Esselström,neulonta,Strömsö

Jos haluat neuloa Suomi 100 -ranteenlämmittimet, katso malli ja (ruotsinkielinen) ohje täältä.

Jos haluat neuloa latokuvioidun pannan, katso malli ja (ruotsinkielinen) ohje täältä.

Ruotsinkielinen versio artikkelista täällä.

Elin Skagersten-Ström ja Lee Esselström ja neulotut Suomi 100 -asusteet.
Elin Skagersten-Ström ja Lee Esselström ja neulotut Suomi 100 -asusteet. Elin Skagersten-Ström ja Lee Esselström ja neulotut Suomi 100 -asusteet. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Elin Skagersten-Ström,Lee Esselström,Strömsö,Suomi 100