Hyppää pääsisältöön

Touch me babe – Eppu Salminen sai ujutettua Doorsia Tahdon asia -sarjaan

Eppu Salminen makaa lattialla harmaassa puvussa sarjassa Tahdon asia.
Eppu Salminen makaa lattialla harmaassa puvussa sarjassa Tahdon asia. Tahdon asia,eppu salminen

Muistellessani yli kymmenen vuoden takaisia Tahdon asia -tv-sarjan kuvauksia, tulee ensimmäisenä mieleeni sen rautaisen ammattitaitoinen käsikirjoitus.

Tv-sarjan kuvauksissa joutuu usein muokkaamaan repliikkejä omaan suuhun sopivaksi. Tahdon asian tekstistä ei tarvinnut muuttaa tavuakaan. Johanna Hartikainen oli kirjoittanut sarjan niin virheettömäksi, että se toi mieleeni Amadeus-elokuvan kohtauksen, jossa Salieri tutkii kyynelehtien Mozartin kirjoittamaa nuottilehteä.

Saimme valmiin plarin käsiimme jo kuukausia ennen ensimmäistä työpäivää. Teksti oli hyvin hallussa kun kuvaukset alkoivat. Jopa niin hyvin, että luin sarjan saaman palautteen, jossa valitettiin meidän vain “juttelevan niitä näitä omina itsenämme”. Kirjoittajaa ärsytti ettemme ”näytelleet ollenkaan”.

Ainoan kerran – poikkeus vahvistaa säännön – loistavaa tekstiä muutettiin, kun kuvasimme sarjan viimeistä jaksoa syyskuussa 2004.

Näyttelemälläni mainosmiehellä Mikko Rouhialalla oli sarjassa kiihkeä suhde asiakkaaseensa Marianne Jylppyyn (Satu Paavola). Vuoden kestäneissä kuvauksissa erästä suutelukohtaustamme kuvattiin Seurasaaressa kerran jokaisena vuodenaikana. Lopullisessa versiossa kamera kiersi meidän ympärillä kesän, syksyn, talven ja kevään vaihtuessa taustalla.

Lasten isää spekuloitiin lehdistössä ja eri keskustelupalstoilla innokkaasti.

Marianne tuli sarjassa lopulta raskaaksi ja sai kaksoset. Toiseksi viimeisessä jaksossa synnytyksestä ja vauvojen itkusta uupunut Marianne halusi paikalle myös onnettomuutensa aiheuttajan. Hän pyysi kätilöä soittamaan lastensa isälle. Jylpyllä oli ollut minun lisäkseni suhde myös mainostoimiston johtajaan Turre Heinoseen (Markku Toikka) sekä Esko Tiutiseen (Pertti Sveholm). Jakso loppui kuvaan, jossa meidän kaikkien puhelimet pirisivät.

Lasten isää spekuloitiin lehdistössä ja eri keskustelupalstoilla innokkaasti. Seurasin itsekin yhtenä iltana mielipiteiden vaihtoa tv:n chatissa ja hämmensin keskustelua parilla tekstiviestillä.

Mikko Roihiala kontillaan maassa traktorin edessä.
Mikko Roihiala (Eppu Salminen) Mikko Roihiala kontillaan maassa traktorin edessä. Tahdon asia

Viimeisen jakson alussa arvoitus vihdoin ratkesi. Svenkan näyttelemä Esko Tiutinen nähtiin juoksemassa kukkien kanssa synnytyssairaalan ovesta sisään. Seuraavaksi hän lähetti ex-puolisolleen Nennalle (Tiina Lymi) viestin, jossa ylisti kaksosiaan ja riemuitsi isyydestään.

Illalla 10. syyskuuta kuvattiin kohtaus, jossa tyrmistynyt Nenna lukee ääneen Eskon lähettämää tekstiviestiä. Kohtaus tapahtuu roolipuolisoni Helenan (Miia Nuutila) omistaman kartanon keittiössä. Mukana on minun, Helenan ja Nennan lisäksi kartanon kokkia näyttelevä Hannu-Pekka Björkman. Hahmoni Mikko Rouhiala odottaa tietoa mahdollisesta isyydestään kauhun vallassa. Kun Mikko kuulee Nennan lukevan Eskolta tulleen viestin, hän tajuaa, etteivät kaksoset olekaan hänen. Mikon reaktioksi oli kirjoitettu repliikki: Jippii, jihuu, jihuu!

Suurena Jim Morrison -fanina olin jo pitkään haaveillut, että saisin ujutettua katkelman Doorsia sarjaan.

Suurena Jim Morrison -fanina olin jo pitkään haaveillut, että saisin ujutettua katkelman Doorsia sarjaan. Luulin myös tietäväni, mitä suomalainen mies huutaisi äärimmäisen onnen hetkellä.

Pyysin ohjaaja Vuoksenmaalta lupaa hieman improvisoida. Lupa annettiin. Valmistauduin. Kun kamerat sitten kävivät, tapahtui seuraavaa: Hyppäsin ilmaan, levitin käteni ja räjähdin laulamaan ”Come on, come on, come on now TOUCH ME BABY!” Juoksin ulko-ovesta pihalle. Jatkoin juoksuani kartanon nurmikon läpi suoraan metsään. Sukkuloin hämärässä kuusten ja koivujen keskellä. Huusin niin kovaa kuin kurkusta lähtee: ”VIIILLE PEEELTONEN, VILLE PELTONEN, VIIILLE PEEELTONEN, VILLE PELTONEN!”

Kun kävelin takasin kartanoon ja kuvauspaikalle, Vuoksenmaa pyöritteli epäuskoisena päätään. Hän kysyi Hannu-Pekka Björkmanilta voiko noin tehdä? Onko se uskottavaa? H-P myönsi reaktion olevan mahdollinen. Suomalainen mies kyllä tunnistaisi siitä itsensä. Vuoden 1995 voitokkaasta finaalista Ruotsia vastaan oli kuitenkin kulunut vasta yhdeksän vuotta. Kohtaus sai jäädä.

Myöhemmin samana yönä Suomen jääkiekkomiehet tekivät kaikkien aikojen huimimman temppunsa voittamalla Yhdysvallat Word Cupin välierässä. Ville Peltonen oli – luonnollisesti – mukana joukkueessa.

Ohjaaja Vuoksenmaata aluksi epäilyttänyt kohtaus kokonaisuudessaan:

Katso Tahdon asia -jaksoja Areenasta!

Jutun kirjoittaja Eppu Salminen on Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijä, joka viettää perheineen välivuotta Korsikan vuoristossa. Salminen on näytellyt urallaan Mikko Rouhialan lisäksi muun muassa Napoleonia, Pablo Picassoa, Adolf Hitleriä, Charlie Chaplinia sekä Väinö Linnaa. Hän toimii myös kolumnistina Etelä-Suomen Sanomissa ja on kirjoittanut Jouko Turkan johtaman teatterikorkean tapahtumia kirjassaan "Lasten ristiretki".

Eppu Salminen poseeraa kameralle.
Eppu Salminen poseeraa kameralle. Kuva: Eppu Salminen Eppu Salminen

Lisää ohjelmasta

Kommentit