Hyppää pääsisältöön

Uusi kieli haltuun viikossa – testasimme tieteelliset oppimisniksit

Viikko aikaa treenata turkinkielistä illallista varten ja lähtötaso nolla – ottaisitko haasteen vastaan? Yle Puheen yllytyshullu toimittaja Susani Mahadura ei epäröinyt, kun hänen suomenturkkilainen juontajaparinsa Yagmur Özberkan heitti idean ilmoille suorassa radiolähetyksessä. Katso videolta, miten turkki taittui pika-aikataululla ja nappaa tästä Susanin testaamat kielenoppimisniksit!

1. Heittäydy vauvaksi

Vauva oppii ensimmäisen kielensä vuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa – ei kirjoja lukemalla ja kielioppia pänttäämällä. Esimerkiksi lingvisti Stephen Krashenin mukaan myös aikuisten kannattaisi omaksua vieraat kielet samalla taktiikalla. Susani molskahti testimme aluksi Yagmurin turkkilaiseen kielikylpyyn kun helpoimpien jutustelutilanteiden kieli vaihdettiin saman tien turkiksi.

2. Kuuntele

Puhuminen on tärkeää, mutta pelkkä vieraan kielen kuuntelukin kehittää artikulaatiota. Susani otti oppimisen avuksi turkinkielisen musiikin ja tv-sarjat.

3. Laula!

Useat tutkimukset todistavat laulamalla oppimisen ilosanomaa. Edinburghin yliopiston kokeessa unkarin fraaseja laulaneet oppivat ne jopa kaksi kertaa tehokkaammin kuin puhumalla opiskellut verrokkiryhmä. Testiämme varten Yagmur sanoitti Ukko Nooa -kappaleen uudestaan turkiksi – kannattaa laulaa mukana!

4. Kertaa vielä kerran

Kertaus on opintojen äiti, ja viimeisimmän tutkimustiedon mukaan toistojen määrässä ei todellakaan kannata pihistellä. Niin sanotun ylioppimisen on nimittäin osoitettu lukitsevan uuden taidon aivojen sopukoihin niin, että seuraava opeteltu asia ei häivytä sitä. Jotta seuraavakin taito pysyisi muistissa, kannattaa samankaltaisten asioiden opettelun välissä pitää parin tunnin tauko.

5. Nuku

Nukkumisen merkitystä ei pidä väheksyä, sillä mikään oppi ei pysy päässä ilman unta. Testiviikollamme Susani alkoi jo nähdä unia turkiksi – aivot siis käyttivät yöt uuden tiedon järjestelyyn.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua