Hyppää pääsisältöön

1977 – surullisten uutisten vuosi

teneriffan lento-onnettomuus 1977
Maailman pahimmaksi luonnehditun lento-onnettomuuden jälkiä Los Rodeosin lentokentällä Teneriffalla maaliskuussa 1977. teneriffan lento-onnettomuus 1977 Kuva: EPA teneriffa, ulkolinja

Vuosi 1977 oli surullisten uutisten vuosi. Tuolloin tapahtui ilmailuhistorian pahin lento-onnettomuus, lukuisia terrori-iskuja ja poliittisia murhia. Elvis kuoli ja Pelé lopetti ammattilaisuransa. Myös myönteisiä asioita tapahtui. Vuonna 1977 aloitti Yleisradion uusi kansainvälisiiin asioihin erikoistunut dokumenttiohjelma Ulkolinja.

Maaliskuun 27. Teneriffalla tapahtui ilmahistorian toistaiseksi tuhoisin lento-onnettomuus kun KLM:n ja Pan Amin Boeing 747 –koneet törmäsivät toisiinsa Los Rodeosin lentoaseman kiitotiellä.

Amerikkalaiskone oli matkalla Los Angelesista Las Palmasiin, mutta Las Palmasin kenttä oli pommiuhkauksen vuoksi väliaikaisesti suljettuna. Pan Amin Boeing oli yksi viidestä suuresta koneesta, jotka oli ohjattu laskeutumaan Teneriffalle pommiuhkauksen takia. Pommia ei löytynyt, uhkaus oli aiheeton, mutta Teneriffan kentällä oli täysi kaaos, jota yritettiin selvittää kiireellä, ja huonolla englannilla.

Lisäksi Los Rodeosin kentälle laskeutui sumu, näkyvyys oli minimissä. Kentällä oli vain yksi kiitotie ja sen rinnalla rullaustie. Sitten alettiin puhua huonoa englantia. Tilanpuutteen vuoksi Pan Amin kone oli kiitotiellä matkalla rullaustielle kun KLM:n kone sai reittiselvityksen. Tunteja myöhässä olleen hollantilaiskoneen kapteeni ymmärsi – väärin – että he saivat lähtöluvan ja aloitti lähtökiihdytyksen.

Loppu on ilmailuhistoriaa. Onnettomuudessa kuoli 583 ihmistä.

Muistomerkki Teneriffalla 1977 tapahtuneelle lento-onnettomuudelle
Teneriffan leno-onnettomuuden uhreille pystytetty muistomerkki. Muistomerkki Teneriffalla 1977 tapahtuneelle lento-onnettomuudelle Kuva: EPA tereriffa ulkolinja

Concorde aloitti lennot

Samana vuonna oli paljon ilmailu-uutisia: British Airways aloitti marraskuun 22. päivänä lennot Lontoon ja New Yorkin välillä uudella yliäänikoneella Concordella. Lennot kalliilla ja tehottomalla konemallilla lopetettiin 2003.

Lokakuun 18. päivänä länsisaksalaiset erikoisjoukot valtasivat yllätyshyökkäyksellä palestiinalaisten kaappaaman Lufthansan matkustajakoneen Somalian pääkaupungin Mogadishun lentokentällä. Kolme kaappaajaa sai surmansa ja kaksi lentokoneen miehistön jäsentä loukkaantui.

poliisikuva raf
Poliisin etsintäkuulutuskuva RAF:n terroristeista poliisikuva raf Kuva: EPA Andreas Baader,Ulkolinja

Saman päivän aikana löydettiin kuolleina Stammheimin vankilasta Stuttgartista saksalaisen Punaisen Armeijakunnan (Rote Armee Fraktion, RAF) kolme terroristia: Andreas Baader, Gudrun Ensslin ja Jan-Carl Raspe. Palestiinalaiset lentokonekaappaajat olivat vaatineet mm. heidän vapauttamistaan.

Seuraavana päivänä Länsi-Saksan työnantajajärjestön johtaja Hanns Martin Schleyer löydettiin surmattuna Ranskan Mulhousesta. RAF oli kaappannut Schleyerin syyskuussa Kölnissä.

Nimitysuutisia

Tammikuussa 1977 Jimmy Carterista tuli Yhdysvaltain 39 presidentti. Virkavalan vannomisen jälkeisenä päivänä hän armahti Vietnamin sodan kutsuntoja pakoilleet. Hänen presidenttiuransa jäi yhteen kauteen.

carter 1977
Jimmy Carter matkalla puhumaan autotyöläisille vuonna 1977 carter 1977 Kuva: EPA ulkolinja, carter

Heinäkuussa kenraali Muhammad Zia-ul-Haq syrjäytti Pakistanin ensimmäisen vaaleissa valitun pääministerin Zulfikar Ali Bhutton ja nimitti itsensä Pakistanin sotilasdiktaattoriksi. Hän hirtätti Bhutton 1979.

Zia menehtyi elokuussa 1988 lento-onnettomuudessa yhdessä Yhdysvaltain lähettilään kanssa. Syynä oli koneeseen sijoitettu pommi.

bhutto
Vuonna 1977 surmattu Pakistanin pääministeri Zulfikar Ali Bhutto on kuvattu seinämaalauksessa Gari Khudassa. bhutto Kuva: EPA/WAQAR HUSSEIN ulkolinja, bhutto

Zian kuoleman jälkeisissä parlamenttivaaleissa Zulfikar Ali Bhutton tytär, Benazir Bhutto valittiin Pakistanin pääministeriksi, mutta hänen uransa päättyi satojen miljoonien korruptiosyytteisiin. Bhutto asui maanpaossa Lontoossa ja Dubaissa, mutta palasi Pakistaniin vuonna 2007 ottaakseen osaa uusiin vaaleihin. Hän selviytyi kahdesta murhayrityksestä lokakuussa, mutta kuoli itsemurhaiskussa joulukuussa 2007.

Óscar Romero nimitettiin helmikuussa San Salvadorin arkkipiispaksi. Maaliskuussa 1980 Romero ammuttiin kuoliaaksi kesken messun pienessä kappelissa lähellä katedraaliaan. Salamurhaajien uskotaan olleen äärioikeistolaisten salvadorilaisten kuolemanpartioiden jäseniä. Murhaa ei koskaan selvitetty. Salvadorin sisällissodassa arvioidaan kuolleen 70 000 ihmistä.

Keski-Afrikan keisari Bokassa Bukarestissa
Kaksi diktaattoria. Keski-Afrikan Bokassa ja Romanian Ceausescu Bukarestin lentokentällä. Keski-Afrikan keisari Bokassa Bukarestissa Kuva: Arhivele Nationale ale Romaniei si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania bokassa, ulkolinja

Vuoden 1977 viimeinen nimitysuutinen tulee joulukuulta: Jean-Bédel Bokassa, Keski-Afrikan Tasavallan presidentti nimitti itsensä keisariksi. Keisarikunta jäi lyhytikäiseksi, se päättyi jo vuonna 1979 ranskalaisten erikoisjoukkojen tekemään vallankaappaukseen.

Kotimaan uutisia

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen kirjoitti 25. syyskuuta, että presidentti Urho Kekkosen on "vaaraksi Suomelle". Lehti kirjoitti, että "Suomessa kyyristellään" ja että "keskustelu tukahtuu, kun suomalaiset kumartavat Tamminiemen suuntaan". Expressenin kirjoitukselle oli antanut pontta Kekkosen asema seitsemän puolueen yhteisenä presidenttiehdokkaana ja se herätti muutamia päiviä kestäneen keskustelun demokratian tilasta Suomessa.

Ulkomailta lyhyesti

Tunisialainen siirtotyöläinen Hamida Djandoubi teki historiaa Ranskassa syyskuun 10. päivä. Hän on viimeinen Euroopassa teloitettu rikollinen ja viimeinen joka teloitettiin giljotiinilla. Marcel Chevalier toimi vastuullisena pyövelinä.

Giljotiini museonäyttelyssä pariisissa
Giljotiini esillä museossa Pariisissa. Giljotiini museonäyttelyssä pariisissa Kuva: EPA/HORACIO VILLALOBOS ulkolinja, giljotiini

Päivää aikaisemmin Ugandan diktaattori Idi Amin teloitutti julkisesti 13 poliittista vastustajaansa maan pääkaupungissa Kampalassa. Toukokuussa Kansainvälinen lakimieskomissio raportoi YK:lle että Ugandassa oli surmattu mahdollisesti jopa 100 000 ihmistä Idi Aminin kuusivuotisen valtakauden aikana.

Etelä-afrikkalainen vapaustaistelija Stephen Bantu Biko kuoli syyskuussa Pretorian vankilassa. Virallisen raportin mukaan Biko oli hyökännyt tuolilla poliisien kimppuun ja saanut vakavia vammoja kaaduttuaan poliisien yrittäessä hillitä häntä. Todellisuudessa Biko oli kuollut poliisien pahoinpideltyä hänet raa'asti kuulustelujen yhteydessä.

biko hautajaiset
Steve Bikon hautajaiset 1977 biko hautajaiset Kuva: EPA biko, ulkolinja

Totuuskomission kuulusteluissa 20 vuotta myöhemmin Bikon kuulustelua johtanut poliisi, majuri Harold Snyman, kertoi esimiehensä, eversti Piet Goosenin, vaatineen kuolemaan johtaneiden todellisten tapahtumien salaamista, koska ne olisivat saattaneet hallituksen huonoon valoon.

Prahassa alkoi lokakuussa suljettu oikeudenkäynti neljää Tšekkoslovakian hallintojärjestelmän vastustajaa vastaan. Syytettyjen joukossa oli maan myöhempi presidentti, kirjailija Václav Havel, joka oli allekirjoittanut kolmen muun syytettynä olleen kulttuurivaikuttajan kanssa tammikuussa julkistetun Peruskirja 77 -julistuksen.

havel
Ihmisoikeusmanifesti Peruskirja 77:n allekirjoittaja Václav Havel päätyi vuosiksi vankilaan ja myöhemmin Tšekin presidentiksi. havel Kuva: Marko Lönnqvist Václav Havel,Ulkolinja

Vappupäivänä Taksimin aukiolla Istanbulissa sattuneessa ammuskelussa kuoli 34 ihmistä, heistä suurin osa pusertui kuoliaaksi tungoksessa. Ketään ei koskaan löydetty syylliseksi ammuskeluun.
Tammikuussa seitsemän ihmistä kuoli Moskovassa kun kolme pommia räjähti puolen tunnin sisällä. Pommeista syytettiin armenialaisia separatisteja.

ETYKin ensimmäinen seurantakokous alkoi Jugoslavian pääkaupungissa Belgradissa 2. lokakuuta.

Matkailu-uutisia

Egyptin presidentti Anwar Sadat teki marraskuussa ensimmäisenä arabijohtajana virallisen vierailun Israeliin. Hän tapasi matkalla Israelin pääministerin Menachem Beginin, jonka kanssa hän neuvotteli pysyvästä rauhasta maiden välille. Sadat murhattiin 6. lokakuuta 1981 vuotuisessa voitonpäivän paraatissa Kairossa.

Kulttuuriuurisia

George Lucasin ohjaama Tähtien sota (Star Wars) elokuva sai ensi-iltansa. Siitä tuli maailmanlaajuinen ilmiö ja tieteismediasarja, joka on tuottanut yhteensä 4,4 miljardia dollaria.

Elvis Presley kuoli elokuussa kotonaan Gracelandissa 42-vuotiaana.

Urheilua

Pelé pelasi viimeisen ammattilaisottelunsa New Yorkissa, New York Cosmosin paidassa.

pele
Pelé vuonna 2008 pele Kuva: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Pelé,Ulkolinja

Syntyneitä

6. tammikuuta – Sofi Oksanen, virolais-suomalainen kirjailija
9. helmikuuta – Shakira Isabel Mebarak Ripoll ("Shakira"), kolumbialainen poptähti
11. toukokuuta – Janne Ahonen, suomalainen mäkihyppääjä.
14. heinäkuuta – Victoria, Ruotsin kruununprinsessa
10. kesäkuuta – Ulkolinja. Yleisradion TV1:n kansainvälisiä asioita käsittelevä journalistinen dokumentti.

Ensimmäinen Ulkolinja oli Yhdysvalloissa asuvan free lance –toimittaja Victoria Schultzin ”Agribusiness. Kansasin jyvät” - raportti USA:n keski-Lännen viljapelloilta ja Yhdysvaltain maatalouspolitiikan suunnasta. Ohjelma, samoin kuin monet muut Ulkolinjat, ovat nähtävissä Ylen Elävässä Arkistossa.

Vesa Toijonen, Ulkolinjan ohjaaja

Ulkolinjan 40 vuotta logo
Ulkolinjan 40 vuotta logo Kuva: Yle/Jouni Koponen Ulkolinja (Tv),ulkolinja 40v

Lue myös - yle.fi:stä poimittua