Hyppää pääsisältöön

Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto kartan edessä
Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto kartan edessä Kuva: Yle Aleksis Salusjärvi,Anna Tulusto,#kulttuurinvälikysymys

Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

Kultakuume 6.4.

Kuuntele Anna Tuluston ja Aleksis Salusjärven luotsaama keskustelu kulttuurista ja kuntavaaleista Yle Areenassa!

Vuosi 1958: 618 elokuvateatteria. Vuosi 2011: 172 elokuvateatteria.
Vuosi 1960: 6 000 maalaiskansakoulua. Vuosi 2011: 610 kyläkoulua.
Vuosi 1960: 4 007 kirjastoa. Vuosi 2011: 836 kirjastoa.
Vuosi 1968: 575 kirjakauppaa. Vuosi 2013: 218 kirjakauppaa.

Nämä ovat lukuja toimittaja Petri Pöntisen Suomen Kuvalehteen elokuussa 2013 kirjoittamasta jutusta Jakautunut? – Suomi on myös lakkautettu maa. Pöntinen kirjoittaa, miten ”Suomi sammuu kylä kylältä, talo talolta”.

Suomi repeytyy edelleen. Joka kuukausi 2000 ihmistä muuttaa pieneltä paikkakunnalta suureen kaupunkiin. Käynnissä on suurin muuttoliike 50 vuoteen. Erityisesti nuoret koulutetut aikuiset, parhaat veronmaksajat, muuttavat Suomen suuriin kaupunkeihin.

Joka viides suomalainen kunta on kuolemanvaarassa. Kyläkouluja, kauppoja ja kirjastoja on suljettu kymmeniä tuhansia yhdessä sukupolvessa. Suomella on kaksi tietä: kaupunkien menestys ja maaseudun alho.

Lähes kaikki suomalaiset pitävät kulttuuria peruspalveluna

Kuntavaalien alla on puhuttu sosiaali- ja terveyspalveluista, vaikka ne eivät maakuntauudistuksen takia tulevaisuudessa kosketa juurikaan enää kuntia. Soten sijaan vaalipaneeleissa pitäisi puhua kulttuurista. Hallitusohjelmassa kunnille annettiin lisää mahdollisuuksia ja toimintavapautta siinä, millä tavalla kunnat järjestävät lakisääteisiä kulttuuripalveluja. Kuntavaalien pitäisi olla kulttuurivaalit.

”Sote-mylläkkä vie kaiken mediatilan”, sanoo Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkija Sakarias Sokka. Hän arvelee, että kulttuuriasiat saattavat tuntua kuntapäättäjistä vierailta ja pieniltä, vaikka kulttuuri on merkitykseltään ”sektoriaan suurempi”. Kulttuuri on jokaista lähellä ja sen vaikutukset ovat suuria. ”Ilman kulttuuria meillä ei ole mitään, jos olemme ihmisyhteisö”, sanoo tutkija.

Lähes kaikki suomalaiset pitävät kulttuuria peruspalveluna. Ja kaikkein tärkein on kirjasto. Näin sanovat myös poliitikot, he jotka päättävät asioistamme uusissa valtuustoissa.

Kysyimme kuntavaalien alla ehdokkaita asettaneilta rekisteröityneiltä puolueilta, mikä on heidän tärkein kulttuuriteemansa. Kirjasto! Kulttuurin saavutettavuus! Puolueiden kulttuurinäkemykset olivat lähes liikuttavan samankaltaisia. Olitpa oikealla tai vasemmalla, piraatti tai eläinten puolustaja, kirjasto ja kulttuurin saavutettavuus ovat sydäntäsi lähellä. Puolueet vastasivat kysymykseemme aktiivisesti.

Viimeinen sammuttakoon kirjaston valon

Kulttuurinäkemysten kannalta Suomi näyttää yhden puolueen kulttuuria rakastavana maana. Joitakin eroja painotuksissa toki on.

Keskustalaiset liputtavat kulttuurisetelien puolesta ja perussuomalaiset korostavat tavallisten ihmisten näkökulman huomioon ottamista massiivisten kulttuurihankkeiden sijaan. Eläinoikeuspuolue korosti ekologisia ja eläinystävällisiä innovaatioita ja elävän kaupunkikulttuurin ilmentymiä. Sama puolue korosti myös taiteilijoiden ja muiden freelance-yrittäjien taloudellisen aseman parantamista. Jälkimmäiseen yhtyivät myös Feministinen puolue ja Suomen kommunistinen puolue.

Kaikki puolueet siis haluavat säilyttää toimivat kulttuuripalvelut ja toivovat, että kulttuuri on jokaisen saavutettavissa. Mutta reaalipolitiikka jyrää hurskaiden puheiden yli. Kun raa’asti lasketaan, 1970-luvulta alkaen on joka viikko suljettu yksi kirjasto. Viimeinen sammuttakoon kirjaston valon.

Kuntapolitiikassa on myös suuria eroja juuri kulttuurin suhteen. Se näkyy budjeteissa, joiden hajonta hämmästyttää. Vaasassa jokaista kuntalaista kohti käytetään yli kaksi kertaa enemmän varoja kulttuuriin (245€, 2013) kuin Vantaalla (106€, 2013). Vantaa on myös pahnan pohjimmaisena kirjastojen käyttövaroissa kävijää kohti.

Moni kunta voisi nyt keksiä olemassaolonsa tarkoituksen uudelleen

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista pitää kulttuuria kotiseutunsa elinvoimaisuuden edellytyksenä. Kuntapolitiikan tehtävä on toteuttaa tätä tahtoa – ja luoda elinvoimaa.

Suomi on eriarvoistumisen tiellä, elleivät kuntapäättäjiltä löydy kulttuurisia lihaksia uusien ratkaisujen keksimiseen. Kun kunta-Suomen tulevaisuutta katsoo markkinaehtoisesti, kahden kerroksen Suomi on jo täällä: Helsinki–Tampere -kasvukäytävästä löytyy 40 prosenttia maamme työpaikoista. Siellä tuotetaan 50 prosenttia yritysten liikevaihdosta. Kulttuurin tuotannossa niin ikään reilusti yli puolet tehdään tällä alueella.

Kulttuuri on pienten kuntien mahdollisuus Suomen repeytyessä kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Esimerkiksi Mäntän kaltaiset, melko syrjäiset paikkakunnat ovat onnistuneet satsauksillaan kulttuuriin tekemään kunnasta elinvoimaisen – ainakin toistaiseksi.

Historiallisen pitkän laman keskellä, on suoranainen ihme miten paljon maakunnissa – muuallakin kuin kasvavassa etelässä – vielä tehdään taidetta ja miten laajasti kulttuuripalveluja on onnistuttu säilyttämään. Hallituksen kärkihanke on lisäksi liittänyt kulttuurin osaksi sosiaalipalveluja ja terveydenhuoltoa, mikä avaa kulttuurin tekijöille uusia mahdollisuuksia.

Kulttuuri voi olla kuntien tie selviytymiseen. Hyvä uutinen on se, että toisin kuin yleisesti ehkä luullaan, Suomi ei ole juurikaan leikannut kulttuuripalveluiden määrärahoja, vaikka kaikkialla muualla EU:ssa niin on tehty. Julkistaloudessa kulttuuri on säilyttänyt erikoisasemansa.

Tässä kokonaisuudessa kuntien tulevilla päätöksillä on tärkeä osuus. Moni kunta voisi nyt keksiä olemassaolonsa tarkoituksen ja oikeutuksen uudelleen!

Voivatko pienet paikkakunnat elää ilman vahvaa paikalliskulttuuria

Kulttuurin ”kolmannen tien” Suomessa museoiden ja kirjastojen aukioloajoista ei tingitä, vaan ne liitetään osaksi kunnan muita palveluja. Sama koskee muutakin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaa. Jos poliittista myötätuulta riittää, kulttuuri tulee olemaan kiinteä osa nuoriso- ja vanhustyötä.

Pienissä kunnissa kulttuuripalvelujen vahvuutena on omaleimaisuus ja paikallishistoria. On nähtävä uudella tavalla mahdollisuuksia julkisten palveluiden kehittämiseen. Mutta näkevätkö poliitikot mahdollisuudet?

Olemme tottuneet kysymään, voidaanko kulttuuripalvelut turvata pienillä paikkakunnilla. Tulevaisuudessa kysymme, voivatko pienet paikkakunnat ylipäätään elää ja olla olemassa ilman vahvaa paikalliskulttuuria.

Vantaan kituva kulttuuri tekee siitä Helsingin parasiitin. Millainen on Vantaan uusi tie? Vaasassa kulttuurilla taas luodaan kokonaan uutta suomalaista elämänmallia.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Suomen 317 kunnasta. Kulttuuri on suurin voimavara. Ilman sitä emme olisi mitään.

#kulttuurinvälikysymys -hanke on vuosina 2015 ja 2016 haastanut politiikot ja taiteilijat kohtaamaan toisensa. #kulttuurinvälikysymys yle.fi:ssä ja Yle Areenassa.

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.