Hyppää pääsisältöön

Mistä Skam-sarjan bussibileissä on kyse? Otimme yhteyttä norjalaiseen Fridaan, 19, joka on paikallisen bailubussiporukan pomo

Suomessa abiturientit bailaavat penkkareissa yleensä yhden päivän ajan. Norjassa bileet venähtävät parhaimmillaan lähes kahden kuukauden mittaiseksi.

Skamin Noora ja Eva osallistuivat abipoikien bussibileisiin jo lukion ensimmäisellä luokalla. // Kuva: NRK / Yle Areena kuvakaappaus

Yksi supersuositun Skam-sarjan kantavia teemoja on ollut bussibileet. Jo sarjan ensimmäisellä kaudella etenkin lukion ensimmäisellä luokalla oleva Vilde on tohkeissaan bussijuhlista (Russefeiring) ja alkaa jo valmistella oman porukkansa bussibileitä – vaikka bileet tapahtuvat vasta lukion kolmannen luokan keväänä.

Meidän suomalaisten on vähän haastavaa sanoa, onko Vilden innokkuus poikkeuksellista vai tavallista, kun emme oikein tiedä, mistä bussibileissä on kyse.

Niinpä YleX otti yhteyttä norjalaiseen Nøtterøyn lukion abiturientti Frida Barlandiin, joka toimii 29-henkisen Nøtterøy-tyttöjen bussibileporukan eli Russebusin toisena pomona.

Heti kärkeen Barland sanoo, että Skam-sarjan Vilde ei ole mitenkään yli-innokas bussibilefriikki: Barlandin mukaan on hyvin tavallista, että bilemeininkejä ryhdytään suunnittelemaan jo ihan lukion alussa.

- Mutta se tietenkin riippuu siitä, kuinka paljon haluaa panostaa. Me aloitimme suunnittelun jo ekalla luokalla: otimme yhteyttä sponsoreihin, kehitimme nimen ja logon sekä mietimme budjettia, Barland kertoo YleX:lle.

Bussibileet ja abien bilejakso ovat Norjassa valtavan iso juttu

Suunnittelu on tärkeää, koska bussibileet ja abien bilejakso ovat Norjassa valtavan iso juttu. Barlandin mukaan traditio lähti aikoinaan liikkeelle siitä, kun jotkut abit hankkivat pakettiautoja, joilla ajeltiin ja joissa bailattiin. Jotkut kuitenkin halusivat viedä bileet seuraavalle tasolle ja hankkivat bussin. Pikkuhiljaa bilejaksosta on tullut perinne, jota vietetään Norjan joka kolkassa. Tapana on, että tuleva bussibileporukka ostaa edellisvuoden abeilta bussin, joka myydään bileiden jälkeen eteenpäin.

Pomona Badland on muun muassa ollut yhteydessä bilehaalareita järjestävään tahoon. Muita pomojen tehtäviä ovat muun muassa ottaa yhteys artisteihin, joilta tilataan biisejä omalle bussiporukalle sekä töiden järjestäminen oman bussiryhmän tyypeille, jotta bilevalmisteluja varten on tarpeeksi rahaa.

Tältä näyttää Skam-sarjan Penetrator-poikien bussibailut. // Kuva: NRK / Yle Areena kuvakaappaus

Ostettu bussi, ostettu kuski

Bilejakso starttaa paikkakunnasta riippuen jossain vaiheessa huhtikuuta tai viimeistään toukokuun alussa. Se päättyy Norjan kansallispäivään, jota vietetään 17. toukokuuta.

Barlandin asuinseudulla abien eli russien juhlat käynnistyvät jo huhtikuun alussa.

- Olemme ostaneet porukallemme kuskin koko bilejakson ajaksi, Barland sanoo.

"Olemme ostaneet porukallemme kuskin koko bilejakson ajaksi."― Frida Barland

Hetkinen: ostitte itsellenne kuskin puolentoista kuukauden ajaksi?

- Kyllä, monet bussikuskit ovat ajaneet Russbusseja vuosien ajan. Se on iso markkina, Barland sanoo.

Abien juhlaan on mahdollista osallistua myös ilman omaa bussia. Itse asiassa valtaosa osallistuu ympäri maata järjestettäviin tapahtumiin ilman mitään kulkuneuvoa – mutta eihän se tietenkään ole yhtä siistiä kuin oman bussin kanssa.

Barlandin johtamilla Nøtterøy-tytöillä on ollut oma bussi jo vuoden 2016 alusta. Bussia on koristeltu ryhmän teeman mukaiseksi. Teema tosin on vaihtunut jo kaksi kertaa: ryhmän lopullinen bileteema on Kellopeliappelsiini. Bussi maalataan ja sisustetaan elokuvan mukaiseksi.

Ja tällä bussilla Nøtterøy-tytöt ajavat ympäri Norjaa. He osallistuvat erilaisiin massiivisiin biletapahtumiin, Russetreffeihin, joihin saapuu abeja omilla busseillaan ympäri vuonomaata. Näihin tapahtumiin on buukattu artisteja ulkomailta saakka: Oslossa järjestettävää tapahtumaa tähdittää iso saksalainen DJ-trio Italobrothers. Tryvannfestivalen-bileissä esiintyy myös norjalainen DJ Hayes, joka tunnetaan paremmin Skam-sarjan Williamina.

Vain abit voivat osallistua Russetreffeihin, mutta tapahtumien ulkopuolella on hyvin tyypillistä, että nuoremmat tai vanhemmat ihmiset tulevat juhlimaan abiporukan bussiin. Skamin toisella kaudella ykkösluokkalaiset Vilde, Sana, Noora, Chris ja Eva osallistuvat kolmosluokkalaisten Penetrators-poikien bussibileisiin.

Uhka: lapasesta lähteminen

Yhtenä osana abien juhlaa ovat erilaiset tehtävät, joita abit voivat suorittaa ja joiden tekemisestä saa hattuunsa tietynlaisen solmun. Tehtäviä on yhteensä sata. Monet niistä vaikuttavat hyvin kyseenalaisilta: norjalaisen Russ-verkkosivun mukaan ne liittyvät muun muassa alkoholin juomiseen ja seksin harrastamiseen. Muita tehtäviä ovat esimerkiksi paikalliseen Alkoon meneminen sukset jalassa ja poliisin suuteleminen.

Tryvannfestivalen-bileissä esiintyy myös norjalainen DJ Hayes, joka tunnetaan paremmin Skam-sarjan Williamina.

- Nämä tehtävät alkavat olla vähän vanha, vanhempieni sukupolven juttu. Vain harvat suorittavat niitä edelleen. Mutta jotkut tekevät kaikkensa, että saisivat kaikki rastit suoritettua, Barland kertoo.

Valtaosa keskittyy bussibileiden aikana vain hauskanpitoon ja juhlimiseen ystävien kanssa.

Verrattuna suomalaisiin päivän kestäviin abijuhliin tai edes vapun ympärillä tapahtuviin opiskelijabileisiin norjalaisten meininki vaikuttaa aivan jäätävän kovalta.

Ihan kaikki eivät kuitenkaan ole tätä mieltä. Muutamat ulkomaalaiset uutissivustot kertovat, että bussibileiden aikana abien juhliminen on lähtenyt ihan käsistä. Eräs sivusto kertoo, että viime vuoden bilejakson aikana nuoria naisia oltaisiin huumattu ja käytetty seksuaalisesti hyväksi. Eri artikkeleiden mukaan bilejakson aikana on tapahtunut myös muita väkivallantekoja ja käytetty huumeita.

Barland kertoo parin vuoden bussibilekokemuksella, että ei ole törmännyt tällaisiin lieveilmiöihin tapahtuman yhteydessä.

- Olen kuullut niistä, mutta en ole nähnyt mitään huumeiden liikakäyttöä tai seksuaalista häirintää. Joskus eri bussiporukoiden pojat tappelevat keskenään, koska he ovat käyttäneet bussibileisiin niin paljon energiaa, aikaa ja rahaa, Barland sanoo.

Barlandin bussiporukkan intohimoisesta meiningistä voi päätellä, että Nøtterøy-tytöt eivät keskity sekoiluun, vaan aikovat viettää juhlien aikana elämänsä parasta aikaa. Kuten Skam-sarjan Vilde sarjan ensimmäisellä kaudella sanoo, abivuonna sosiaalisuus ja yhteishenki ovat tärkeitä asioita. Nyt se korostuu, sillä kyseessä on viimeinen kerta, kun Nøtterøy-tytöt pääsevät bailaamaan isosti yhdessä abiturientteina.

- Suurin tavoitteeni on nauttia joka hetkestä, Barland sanoo.

Skamin neljäs kausi nähdään Yle Areenassa tänä keväänä. Kaikki aiemmat jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa.

Muokattu 6.4. klo 10:22 Norjassa vietetään kansallispäivää, ei itsenäisyyspäivää, kuten jutussa aiemmin mainittiin. Norjan kansallispäivä on 17. toukokuuta.

Lue myös:

Skam-sarjan soundtrack on täydellistä korvakarkkia – tässä seitsemän hetkeä, jolloin sarjan musa kuvaa upeasti vallitsevaa tunnelmaa

Tsekkaa Skam-näyttelijä Ulrikke Falchin huikea Instagram –
alusvaatetanssia, kaksoisleukakuvia ja feministivuohia

Skamin paras hahmo selvillä – tällainen on äänestäjien suosikki Noora

Skamin neljäs kausi tulee pian – onko keskiössä Sana, Vilde vai Even?

Kommentti: Skam puhuu homoudesta tavalla, jota nykymaailma tarvitsee

Skam on parasta nuortendraamaa pitkiin aikoihin – tässä viisi syytä siihen, miksi sarjaa kannattaa katsoa