Hyppää pääsisältöön

Tuhkimotarinoiden Katjan ystävä toivoo, ettei Katja anna vamman määrittää itseään

Tuhkimotarinoiden Katjan kirje.
Katjan ystävä Heli toivoo kirjeessään, ettei Katja anna Vamman vaikuttaa asioihin, joissa sillä ei ole roolia. Tuhkimotarinoiden Katjan kirje. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoita-sarjassa kukin päähenkilö saa läheisiltään kirjeen, jossa he kertovat yhteisestä matkastaan ja tuntemuksistaan. Samalla he antavat lempeän pisteliäitä neuvoja, kuinka suhtautua stylisti Outi Brouxin suunnittelemaan ulkoiseen muutokseen.

Katja on kärsinyt koko elämänsä ajan vamman aiheuttamasta häpeästä. Nyt hän haluaa häpeästä eroon. Läheinen ystävä Elina kirjoitti Katjalle kirjeen.

Rakas Katja,
kun vuosia sitten kirjoituskurssilla tapasimme, en olisi osannut arvata kirjoittavani sinulle kirjettä tällaisessa tilanteessa. Tunnen aivan erityistä ylpeyttä sinusta, että uskallat nostaa itsesi valokeilaan, vaikka tiedän, että usein karttelet sitä ja jopa häpeät olemistasi. Olet minulle valtavan tärkeä, paitsi ystävänä, myös itseni peilinä.

Sinulla on tarkka katse, joka näkee ihmiseen sisälle asti, ja suuri sydän, jolla arvioit näkemääsi. On myös tunteikas, ja teräväkin, kieli, jolla puet sanoiksi havaitsemasi. Samalla sydämellisyydellä ja rehellisyydellä, joskus jopa armottomuudella, tutkit ja suomit myös itseäsi. Omalla kohdallasi näet kohtuuttoman paljon puutteita. Toivoisin, että pystyisit suhtautumaan itseesi lempeämmin. Monesti suren sitä, miten annat vamman vaikuttaa asioihin, joissa minusta vammalla ei ole mitään roolia, tai ei ainakaan tarvitsisi olla. Sinun älylläsi, tunneälylläsi ja analyyttisyydelläsi ei kuule paljon merkkaa, jos askellus hiukan kangertaa!

Sinulla on todella kauniit silmät ja vahvat hiukset ja niitä voisit korostaa enemmänkin. Välillä tuskailet painoasi, kun et vammasi takia voi tehdä rankkaa treeniä, joka pudottaisi kiloja. Meille läheisille kelpaat tuollaisena, mutta jos se sinua vaivaa, niin ei kun härkää sarvista. Lohtusyönti pois!

Olet usein puhunut, että kenkäsi ovat rumia möhkäleitä ja sinun on vaikea löytää nättejä, siroja kenkiä, jotka vielä tukisivat jalkojasi. Josko tuhkimotarinoista löytäisit juuri omanlaisesi lasikengän. Onkin älyttömän mukava, että olet mukana Tuhkimotarinoissa, toivon, että tätäkin kautta tulet huomaamaan, miten paljon arvokasta sinussa on ja miten sitä arvoa ei vamma muuta suuntaan tai toiseen.

Ystävyydellä,
Elina

Linkit päivitetty 6.4.2017

 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?